Kun koet läheisen ihmisen päihteiden käytön herättävän huolta ja varjostavan elämääsi, on kyse ongelmallisesta päihteiden käytöstä.
Ongelmallinen päihteidenkäyttö vaikuttaa läheisiin haavoittavasti ja kuormittaa heidän arkeaan. Päihteitä käyttävän henkilön käytös voi hävettää ja läheiset saattavat joutua joustamaan pitääkseen arjen tasapainossa. Käytännössä joustaminen voi tarkoittaa, että läheiset piilottelevat päihteiden ongelmakäyttöä, selittelevät päihteidenkäyttäjän käytöstä ja luopuvat omasta vapaa-ajastaan sekä itselleen tärkeistä asioista.
Voit pohtia, onko läheisen päihteiden käyttö ongelmallista Huolestuttaako läheisen päihteiden käyttö -esitteen avulla. Esitteen on tuottanut Sininauhaliiton Kuivin jaloin -toiminta ja EHYT ry.
Huolestuttaako läheisen päihteiden käyttö -esite (PDF)
Päihderiippuvaisen läheiselle tukea ja tietoa
Päihderiippuvaisten läheisillä on lain turvaama oikeus tukeen. Se, millaista tukea läheisille on tarjolla, vaihtelee kuitenkin paikkakunnittain. Osa läheisistä kaipaa ammattilaisen tukea, toisille taas vertaisryhmät ovat paras tukimuoto.
Hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota tukea päihderiippuvaisten lisäksi heidän läheisilleen. Läheiset voivatkin hakea tukea kunnan peruspalveluista:
- Terveysaseman kautta voi hakeutua psykiatrille, psykologille tai keskustelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.
- Äitiys- tai lastenneuvolapalveluista on mahdollista päästä keskustelemaan neuvolapsykologin tai perheneuvolan työntekijöiden kanssa.
- Kunnan mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat myös päihderiippuvaisten läheisiä varten.
Kaikki palvelut, joista voi hakea tukea elämän kriiseihin, ovat niitä palveluita, joihin voivat hakeutua myös päihderiippuvaisten läheiset.
Työterveyshuollon kautta on mahdollisuus saada tukea työterveyslääkäriltä, työterveyshoitajalta, työpsykologilta tai työpsykiatrilta.
Kelan tukemaa kuntouttavaa psykoterapiaa on mahdollista hakea psykiatrin lähetteellä terveysaseman, mielenterveyspalvelujen tai työterveyshuollon kautta.
Vertaistukiryhmiä päihderiippuvaisten läheisille järjestävät seurakunnat. Seurakunnalta on myös mahdollista saada yksilöllistä keskusteluapua, esimerkiksi diakoniatyöstä.
Seurakuntien päihdetyö (Evl.fi)
Vertaistukiryhmiä paikkakunnittain pitävät eri järjestöt. Monet toimijat järjestävät vertaistukiryhmiä myös verkossa. Tutustu järjestöjen toimintaan heidän verkkosivuilta.
Irti huumeista ry (Irtihuumeista.fi)
Kondis ry – Tukea huumeiden käyttäjän läheisille (Kondis.net)
Al-Anon Suomi -Ahdistaako läheisesi juominen? (Al-anon.fi)
Aikuiset lapset Suomi -ohjelma (Aal.fi)
Löydät tietoa avun hakemiseen sekä tukea läheisen oman hyvinvoinnin vahvistamiseen Sininauhaliiton Kuivin jaloin verkkosivulta.
Läheistyö – Kuivin jaloin (Sininauhaliitto.fi)
Saat lisätietoa, miten tukea läheistäsi tupakoinnin lopettamisessa Filhan verkkosivuilta.
Haluatko auttaa läheistäsi lopettamaan tupakoinnin? (Filha.fi)