Apua lähisuhdeväkivaltaan ja sen ehkäisyyn

Palvelun sisältö

Lähisuhdeväkivallan kierrettä on yleensä vaikea saada katkaistua ilman ulkopuolista tukea. Oletpa lähisuhdeväkivallan uhri, tekijä tai väkivaltaa sivusta seurannut läheinen, sinulle on tarjolla tukea ja apua. Autamme etsimään ratkaisuvaihtoehtoja erilaisissa sosiaalisissa ja taloudellisissa ongelmissa, esimerkiksi elämäntilanteiden muutoksissa ja kriiseissä. Sosiaalipalveluja on saatavilla kaikenikäisille.

Lähisuhdeväkivalta on väkivaltaa, joka tapahtuu läheisissä suhteissa. Väkivalta on muutakin kuin vain fyysistä väkivaltaa. Se voi olla henkistä, seksuaalista, taloudellista, kemiallista, kulttuurista, uskonnollista tai kunniaan liittyvää. Väkivaltaa on myös vaino, laiminlyönti, väkivallan uhka ja väkivallalle altistuminen.

Toimi näin

Välitöntä apua vaativa tilanne

Hätätilanteissa soita aina numeroon 112.

Jos tarvitset kiireellistä apua ja oma terveyskeskuksesi on suljettu, soita Päivystysapuun 116 117. Tukea on saatavilla kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Jos sinulla on huoli lapsen hyvinvoinnista, ota yhteyttä lastensuojeluun. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Kiireellisen lastensuojeluilmoituksen voit tehdä soittamalla sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai hätänumeroon.

Ohjaus palveluihin

Ota yhteyttä sosiaalipalvelujen palveluohjaukseen, jos tarvitset neuvoja tai tietoa sosiaalipalveluista.

Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos tarvitset hoitoa fyysisiin vammoihin.

Myös järjestöt tarjoavat tukipalveluja lähisuhdeväkivallan kokijalle, tekijälle ja väkivaltaa todistaneelle.

 

Seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tuki

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Kyse on matalan kynnyksen palvelusta, johon voit hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana.

Turvakoti

Turvakotiin voivat hakeutua väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneet henkilöt ikään ja sukupuoleen katsomatta. Turvakotiin voi mennä yksin tai perheen kanssa. Turvakotiin voi hakeutua suoraan tai ottamalla yhteyttä puhelimitse. Turvakoti on asiakkaalle maksuton ja sisään voi kirjautua ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

 

Rikosilmoitus lähisuhdeväkivallasta

Rikosilmoituksen lähisuhdeväkivallasta voi tehdä uhri itse tai kuka tahansa uhrin puolesta. Rikosilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen.

Rikosuhripäivystys RIKU neuvoo ja parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa.

Ensi- ja turvakotien liiton testien avulla voit arvioida omaa tilannettasi

Oletko miettinyt, onko suhteessasi väkivaltaa?

Mietityttääkö sinua oma tai läheisesi tilanne?

Oletko huolestunut omasta käytöksestäsi?

Yhteystiedot

Palvelunumerot
Pohjoinen sosiaali- ja kriisipäivystys
Palvelunumero
044 703 6235
Puhelinaika

Avoinna kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina.

Soita, jos tarvitset kiireellistä apua ja neuvontaa esimerkiksi lastensuojeluun, väkivaltaan, asumiseen, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyen.

Pohjoinen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee Iin, Hailuodon, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan asukkaita.

Palvelunumerot
Eteläinen sosiaali- ja kriisipäivystys
Palvelunumero
044 479 3644
Puhelinaika

Avoinna kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina.

Soita, jos tarvitset kiireellistä apua ja neuvontaa esimerkiksi lastensuojeluun, väkivaltaan, asumiseen, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyen.

Eteläinen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee Alavieskan, Haapaveden, Haapajärven, Kalajoen, Kärsämäen, Nivalan, Merijärven, Oulaisen, Pyhäjoen, Pyhäjärven, Pyhännän, Raahen, Reisjärven, Sievin, Siikajoen, Siikalatvan ja Ylivieskan asukkaita.

Palvelunumerot
Seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden tuki
Kuusamon Seri-tukikeskus
040 860 8367
Oulun yliopistollisen sairaalan Seri-tukikeskus
050 564 3769
Raahen Seri-tukikeskus
040 135 8531
Oulaskankaan sairaalan Seri-tukikeskus
050 473 0960

Voit soittaa, jos olet kohdannut seksuaaliväkivaltaa. Seri-tukikeskuksesta saat matalan kynnyksen palvelua, johon voit hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Hoidon saaminen ei edellytä rikosilmoituksen tekoa, hoitohenkilöstöä sitoo vaitiolovelvollisuus. Palvelu on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille sukupuolesta riippumatta. Lastenpäivystys auttaa alle 16-vuotiaita.