Pohteen Parhaat osaajat, erikoistuva fyysikko Jesse Lohela

Julkaistu
Esittelemme Pohteen Parhaita osaajia. Nyt vuorossa on erikoistuva fyysikko, väitöskirjatutkija ja yliopiston tuntiopettaja Jesse Lohela.

Olen kotoisin Rovaniemeltä ja tehtäväni on kouluttautua säteilymaailman asiantuntijaksi. Tarkoitukseni on selvittää kuvantamismodaliteettien ja säteilyä hyödyntävien hoitojen salat. Siihen kuuluu muun muassa potilaan hoitopolkuun tutustuminen fysiikan näkökulmasta. Tutustun myös kuvauslaitteisiin ja kuvausarvojen optimointiin, dosimetriaan, hoitojen toteutuksiin sekä säteilyturvallisuuteen.  Opin perusteet niin sädehoidosta, diagnostisesta kuvantamisesta, isotooppihoidoista kuin myös kliinisestä fysiologiasta ja neurofysiologiasta.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Jokainen päivä on erilainen. Päivään voi kuulua annosmittauksia, laadunvalvonnan mittauksia tai muuta kliinistä työtä. Esimerkiksi kontraindikaatioita selvittäessä pitää miettiä, että jos kehossa on vierasesine, sopiiko se magneettikuvaukseen. Työssä on paljon erilaisia kysymyksiä, jotka liittyvät röntgenkuvaukseen tai magneettikuvaukseen.

Teen väitöskirjatutkimusta sivussa. Seuraamme siis millaisia vaikutuksia sädehoidolla on kasvaimeen ja sitä ympäröiviin tervekudoksiin. Tätä seurataan kuvaamalla potilas magneettilaitteella ennen hoitoja, hoitojen aikana sekä niiden jälkeen. Kerättyä tietoa voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa, jolloin olisi mahdollista siirtyä yksilöllisempään hoitoon ja mahdollisesti säätää hoitoannosta hoitojakson aikana. Tällä hetkellä tutkimustulokset eivät vaikuta potilaan hoitoihin.

Mikä työssä motivoi?

Lähtökohtaisesti se, että olen asettanut itselle kovat tavoitteet. Päivittäinen ongelmaratkaisu pitää mielenkiinnon korkealla. Jos työ olisi päivästä toiseen samaa, se rasittaisi. Tekniikka on kehittynyttä, joka on monipuolistanut työnkuvaa. Lisäksi tekoälyn kehittyminen vaatii jokaiselta ammattiryhmältä tosi paljon. Koen työstäni ylpeyttä silloin, kun tulee joku haastava tapaus, johon joutuu käyttämään aikaa. Siitä tulee hieman euforinen tunne, kun ensin pohtii, miettii ja etsii ratkaisua, jonka voi sitten esitellä muille. Tai jos on ollut kehittämässä uutta muutosta, joka on otettu käyttöön ja koettu hyödylliseksi. Se innostaa!

Mitkä ovat työn parhaat puolet?

Uuden oppiminen ja ongelman ratkaisu. Lisäksi sädehoitoyksikön yhteisöllisyys. Tänne on ollut mukava tulla joka aamu.

Mikä työssä on haastavinta?

Koulutuksen monipuolisuuden tuomat haasteet. Meillä on suhteellisen nuori kouluttautuminen. Koulutuksen rakenteeseen on alettu kiinnittämään enemmän huomioita, meillä ei ole esimerkiksi olemassa oppikirjaa ja koulutus hakee vielä raamejaan. On haastavaa osata poimia kaikista oleellisimmat asiat ja kehittää omaa osaamistaan. Pitää osata keskittyä oikeaan asiaan, kun on paljon pieniä projekteja.

Parasta työyhteisössäsi?

Meillä on erittäin heterogeeninen porukka, jossa ajatustenvaihtoa kunnioitetaan. Täällä pystytään keskustelemaan avoimesti asioista. On tasapuolinen kunnioitus eri ammatteja kohtaan.