Ammattilaisten digiosaamista vahvistamassa

Julkaistu

Digitaalisuus on läsnä jokaisen Pohteen ammattilaisen työarjessa. Sähköpostin käyttäminen, Teamsin hyödyntäminen, kirjaaminen ja tietojen katseleminen potilastietojärjestelmästä ovat oleellinen osa työtä eikä välttämättä tule ajatelleeksikaan, että nekin edellyttävät digiosaamista. Näiden jokaiselle tuttujen työtehtävien lisäksi digiosaaminen kaikessa laajuudessaan myös paljon muuta: osaamisen etänä tapahtuvassa kohtaamisessa, taidon arvioida asiakkaan digitaalisia valmiuksia sekä tunnistaa, kertoa asiakkaalle ja ohjata asiakas käyttämään Pohteen digitaalisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Riippuu työtehtävästä, kuinka isossa roolissa digiosaamisen osa-alueet näyttäytyvät ammattilaisen päivittäisessä työssä. On luonnollista, että osaaminen kehittyy yksilöllisesti ja kulloisenkin työtehtävän tarpeita vastaamaan. Varmaa kuitenkin on, että digiosaamisen merkitys tulee kasvamaan entisestään tulevaisuudessa.

Pohteella vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista monin tavoin ja myös RRP-hankkeet tukevat tätä työtä. Ammattilaisille saatavilla olevat digiosaamista tukevat verkkokoulutukset on koottu yhteen ja ne ovat helposti saatavilla.

Kuluvan vuoden aikana on myös kartoitettu digiosaamista terveyden ja sairaanhoidon toimialueella vastaanottotyössä ja OYS sairaalapalvelujen avohoitotyössä. Tuloksia voi tarkastella uutisesta Pohteen ammattilaiset ovat motivoituneita digitaalisten ratkaisujen käyttöön – Pohde (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Digimentori-pilotti on käynnistynyt vastaanoton ammattilaisille. Digimentorit ovat tapaamisissaan yhteiskehittäneet digimentori-toimintamallia ja perehtyneet syvemmin Pohteen digitaalisiin palveluihin, muun muassa Digitaaliseen sote-keskukseen ja Omaolo-palveluun. Olipas muuten hienoa, että digiosaamisen kartoituksessa digimentori-toiminta nostettiin ammattilaisten arvioimana aivan kärkipäähän digiosaamisen vahvistamisen menetelmistä. Oikealla tiellä siis ollaan!

Vuosi vaihtuu pian ja katse on käännetty jo tulevaan vuoteen 2025. Digiosaamisen vahvistaminen jatkuu. Digiosaamisen kartoitusta mahdollisesti laajennetaan. Tehtyihin osaamiskartoituksiin pohjautuen on jo suunnitteilla toimenpiteitä tulevalle vuodelle, kuten ammattilaisten digiosaamisen profiilien laatiminen, webinaarisarjan järjestäminen ammattilaisille ja digimentoroinnin laajentaminen. Lisäksi on havaittu olevan tarvetta tukea esihenkilöitä digiosaamisen johtamisessa ja vahvistaa yleisesti perusosaamista, esimerkiksi Teamsin käyttöön liittyen. Digiosaamisen vahvistaminen on yhteistyötä ja kiitämmekin kaikkia mukana olleita toimijoita. Kiitos kaikille kehittämistyöhön osallistuneille!

Euroopan unionin rahoittama -logo NextGenerationEU

Hanna Hannila ja Sanna Perälä

Hanna Hannila työskentelee projektisuunnittelijana RRP2-hankkeessa.

Sanna Perälä työskentelee projektisuunnittelijana RRP4-hankkeessa.