Laki kotoutumisen edistämisestä, tuttavallisemmin kotolaki, uudistuu ensi vuoden alussa. Uusi laki korvaa nykyisin voimassa olevan samannimisen lain. Laki kotoutumisen edistämisestä 681/2023 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ® tulee voimaan 1.1.2025. Laki uudistetaan niin, että se ottaa huomioon muuttuneen toimintaympäristön sekä eduskunnan edellytykset kotoutumisen edistämisestä.
Lakiuudistuksen myötä kotoutumispalvelujen kokonaisvastuu siirtyy kunnille. Hyvinvointialueen vastuulle jää kuitenkin edelleen useita lakisääteisiä tehtäviä. Toimintaympäristössä tapahtuneilla muutoksilla on siis vaikutuksia kotoutumisen edistämisen viranomaisvastuisiin. Hyvinvointialue vastaa yhteistyössä kunnan ja maahanmuuttajan kanssa monialaisen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnista ja monialaisen kotoutumissuunnitelman laadinnasta sekä niiden seurannasta. Hyvinvointialueelle kuuluvat myös ilman huoltajaa maahan tulleiden pakolaislasten ja -nuorten asumisen ja tuen järjestämistä koskevat tehtävät sekä ilman huoltajaa olevan alaikäisen edustajaa koskevat tehtävät.
Eduskunta edellyttää, että kotoutumista nopeutetaan ja toimintoja tehostetaan siitä alkaen, kun maahan muuttanut saapuu Suomeen. Kotoutumislain tavoitteena on vahvistaa maahan muuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Tuleva kotoutumislain kokonaisuudistus pyrkii valtavirtaistamaan kotoutumista edistävää työtä. Kaiken kaikkiaan kotoutumista halutaan sujuvoittaa ja maahan muuttaneiden osallisuutta vahvistaa.
Kotoutumisen edistämiseen kuuluu laaja toimijajoukko ja paljon toimijoiden välistä vuorovaikutusta. Kotoutumislain uudistuksen myötä yhteistyön ja toimivien yhdyspintojen merkitys korostuu entisestään. Kotolaki edellyttää, että hyvinvointialueen on suunnittelussaan asetettava maahanmuuttajien hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta edistävät tavoitteet ja niitä tukevat toimenpiteet. Hyvinvointialueella tulee ottaa huomioon alueella olevien maahanmuuttajien tarpeet ja kotoutumisen edistämisen valtakunnalliset tavoitteet.
Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa -hanke (ESR+) tarjoaa koulutusta henkilöstön osaamisen vahvistamiseen esimerkiksi maahanmuuttaja-asiakkaiden kohtaamisessa
Kotolain mukaan hyvinvointialueen on myös huolehdittava oman henkilöstönsä osaamisen kehittämisestä kotoutumisen edistämisessä. KotoPohde-hanke tarjoaa tulevana syksynä koulutuksia, joissa saa tietoa, ajattelemisen aiheita ja työkaluja maahanmuuttaja-asiakkaiden kohtaamiseen.
Lokakuussa järjestettävän koulutuksen ensimmäisessä osassa perehdytään muun muassa maahanmuuton käsitteisiin, kulttuurisensitiivisyyteen ja tulkkiavusteisuuteen. Koulutuksen toinen osa joulukuussa keskittyy maahanmuuttaja- sekä pakolaisperheiden näkökulmaan. Koulutus tarjoaa välineitä maahanmuuttaja- ja pakolaisperheiden huomioimiseen palveluissa sekä tietoa hyvinvointia ja kotoutumista edistävistä ja estävistä tekijöistä. Lisäksi koulutuksessa kuullaan traumatietoisesta perheiden tukemisesta. Koulutus soveltuu myös muille kuin perheiden kanssa työskenteleville.