Pieni teko mutta suuri merkitys – osallistu kohdunkaulan syövän seulontaan

Julkaistu

Kohdunkaulan syövän seulonta on tehokas keino ehkäistä syöpää. Seulonnassa havaitaan varsinaisen syövän lisäksi sen esiasteita. Kohdunkaulan syövän esiasteet ja alkuvaiheen kohdunkaulan syöpä ovat usein oireettomia. Nämä voidaan hoitaa parantavasti, kun ne todetaan varhaisessa vaiheessa. Maksuttomaan seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein.

Kohdunkaulan syöpään voivat sairastua kaikenikäiset naiset eikä seksuaalisella aktiivisuudella, käytetyllä ehkäisymenetelmällä tai seksuaalisella suuntautumisella ole merkitystä. Myöskään raskaus, imetys tai kohdunpoisto eivät estä seulontaan osallistumista. Jokaisen naisen olisi siis hyvä osallistua seulontaan. Osallistuminen on naiselle pieni teko, jolla voi olla isot vaikutukset hänen terveyteensä tulevaisuudessa.

Osa seulontaan kutsutuista naisista saattaa epäröidä tai pelätä tutkimusta ja jättää sen vuoksi osallistumatta. On tärkeä muistaa, että seulontanäytteitä ottavat hoitajat ovat kokeneita ammattilaisia, jotka osaavat auttaa ja tukea jos näytteenotto jännittää tai on siihen liittyviä kysymyksiä.

Nopea tutkimus, suuri merkitys

Seulonnassa hoitaja ottaa näytteen kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Näytteenotto ei ole yleensä kivulias, mutta pientä nipistystä voi tuntua ja muutamana päivänä sen jälkeen saattaa esiintyä niukkaa tiputteluvuotoa.

Näytteet analysoidaan ensisijaisesti HPV-testillä ja tarvittaessa sen jälkeen tehdään samasta näytteestä papa-testi. Poikkeamat seulontanäytteissä käsitellään riskiryhmäseulonnassa tai jatkotutkimuksissa. Normaali tulos tarkoittaa, että seuraava seulontakutsu tulee viiden vuoden kuluttua.

Seulontanäytevastaukset ilmoitetaan suoraan tutkittavalle kirjeellä. Kaikista lievimmissä muutoksissa seulottavalle tulee aika niin sanottuun riskiryhmäseulontaan 1,5–2 vuoden kuluttua ja tuolloin otetaan seulontanäytteet uudelleen. Mikäli seulontanäytteen tulos vaatii jatkotutkimuksia, seulottavalle tulee kutsu 1–6 kuukauden kuluttua jatkotutkimuksiin naistentautien poliklinikalle kohdunsuun tähystykseen eli kolposkopiaan. Kolposkopioita tehdään Pohteen alueella OYSissa ja Oulaskankaalla.

Vuonna 2024 HPV-seulonnassa Pohteen alueella 5 % seulottavista ohjattiin riskiryhmäseulontaan ja 2 % sai lähetteen jatkotutkimuksiin.

Seulontamenetelmä uudistuu Pohteen alueella

Osassa Pohteen alueen kunnista on siirrytty papa-näytteestä HPV-näytteen ottoon vuoden 2024 aikana. Uusi menetelmä laajenee vuoden 2025 aikana kaikkiin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin. HPV-seulonnassa havaitaan syövän riskitekijä hyvin varhaisessa vaiheessa.

HPV-näyte on perinteistä papa-näytettä herkempi tutkimusmenetelmä. HPV-näytteen ollessa negatiivinen seulottavan riski sairastua kohdunkaulan syöpään lähiaikoina on merkittävästi pienempi kuin papa-näytteen ollessa normaali, koska HPV-negatiivisella ei ole havaittu syövälle altistavaa papilloomavirustartuntaa.

Lue lisää aiheesta:

Elina Urpilainen

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja toimii OYSissa gynekologisena onkologina