Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa väkivaltaa läheisissä ihmissuhteissa. Väkivallan tekijänä on tällöin sukulainen, puoliso, seurustelukumppani, sisarus, lapsi tai omainen.
Lähisuhdeväkivalta on yleisempää kuin haluaisimme ajatella ja se jää usein piiloon. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen asiakkaana oli Pohjois-Pohjanmaalla lähisuhdeväkivaltaan liittyvistä syistä 485 henkilöä vuonna 2023. Oulun ja Raahen turvakodeissa oli vuonna 2023 asiakkaana 374 henkilöä.
Pohde koordinoi lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä Pohjois-Pohjanmaalla ja järjesti ensimmäistä kertaa lähisuhdeväkivaltatyön seminaarin, joka kokosi yhteen sosiaalialan ammattilaisia ja kuntien, hyvinvointialueen, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöitä. Seminaaria seurasi paikan päällä hotelli Lasaretissa noin sata osallistujaa. Etäyhteyksien kautta mukana oli kaikkiaan 200 henkilöä.
Puuttuminen varhaisessa vaiheessa on kaikkien etu
Pohteen sosiaali- ja kriisipäivystyksessä työskentelevä sosiaalityöntekijä Tero Nevala korostaa ennalta ehkäisevän työn tärkeyttä.
– Se on vaikuttavaa ja kustannustehokasta, hän sanoo.
OYS Psykiatrialla muun muassa väkivalta-alttiuden arviointeja tekevä psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Hannu Säävälä yhtyy Nevalan näkemykseen. Hän muistuttaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten on tärkeää hioa kykyään ottaa puheeksi myös väkivaltaan liittyvät kysymykset:
– Puheeksi ottaminen eli kysyminen mahdollisimman neutraalilla tavalla antaa potilaalle tai asiakkaalle mahdollisuuden puhua tuntemuksistaan. Se edesauttaa aggression kanavointia kohti jalostuneempia ilmaisumuotoja, kuten puhumista ja dialogista pohdintaa. Keskustelussa hahmottuu samalla, tarvitaanko ongelmien selvittelyyn erikoisasiantuntijoita.
Lue lisää
Lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tarjottava apu on koottu Pohteen verkkosivuille (Pohde.fi)
Apua lähisuhdeväkivaltaan ja sen ehkäisyyn (Pohde.fi)
Järjestöjen tuki lähisuhdeväkivaltaan ja sen ehkäisyyn (Pohde.fi)
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan ehkäisyn suunnitelma (Pohde.fi)