Omaishoitajien sijaisten palkat tulevat maksuun 15.2.2023

Julkaistu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde maksaa ensimmäiset omaishoitajien sijaisten palkat tammikuulta toteutumiin perustuen keskiviikkona 15.2.2023.

Sijaishoitaja, tarkista verokorttisi

Aikaisemmin omaishoitajan sijaiset ovat olleet työsuhteessa omaishoidettavaan, ja heidän välillään on ollut työsopimus. Aikaisemmin omaishoitajan sijaisen palkkaa on verotettu ansiotuloverokortilla. Vuoden 2023 alusta hyvinvointialueella on siirrytty malliin, jossa sijaisen ja hoidettavan välillä on toimeksiantosuhde. Toimeksiantosuhteessa käytetään omaishoidon verokorttia. Palkkio voidaan maksaa, kun sijaishoitajalla on omaishoidon verokortti hankittuna.

Jos maksun saajalle ei verottajan tietojärjestelmästä löydy omaishoidon tukea tai sijaishuollosta maksettavaa palkkiota varten laadittua verokorttia, niin omais- ja sijaishoidon palkkioista peritään veroa 60 prosenttia.

Hyvinvointialueella omaishoidon palkkio ja sijaisen palkka maksetaan Oima-järjestelmän kautta. Verokorttia ei tarvitse toimittaa hyvinvointialueelle, sillä Oima saa verokorttitiedot jokaiseen palkkion maksukertaan suoraan verottajalta. Ennakonpidätys tehdään verottajalta saadun tiedon mukaan. Palkkioiden maksussa ei hyväksytä ansiotuloverokorttia.

Lisätietoja omaishoidon ja sijaisen palkkioon sekä maksatukseen antaa myös arkisin Monetran Oima-tiimistä kello 8–16 numerosta 040 138 1809 tai sähköpostitse avustajapalkat.pohde (at) monetra.fi .

Nopeimmin verokortin saa voimaan asioimalla sähköisesti OmaVerossa. Ohje verokortin tilaamiseen löytyy linkistä Näin tilaat verokortin OmaVerosta – eläke, omaishoidon tuki, työkorvaus, optio, palkka omasta yrityksestä – vero.fi. Verokortin saa myös käymällä verotoimistossa tai soittamalla sinne.

Sijaishoidon palkkioiden maksatus on valmisteltu huolellisesti. On kuitenkin mahdollista, että kaikki tarvittava tieto ei ole siirtynyt hyvinvointialueelle. Siksi on tärkeää, että jokainen sijaishoitaja tarkistaa, onko palkkio maksettu oikein. Mikäli omais- ja sijaishoidon palkkion maksussa ilmenee ongelmia, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue korjaa virheen mahdollisimman pian.

Sijaisen palkkausavustuksen tuntilistat pitää olla Monetralla aina kuukauden 1. päivään mennessä, jotta ehtivät varmasti maksatukseen kuukauden 15. päivänä. Jos palkkamateriaali saapuu myöhässä, palkkio maksetaan seuraavana mahdollisena palkanmaksupäivänä.

Jos esimerkiksi palkkiolaskelmassa on virhe tai palkkiota ei tule ollenkaan, ota yhteyttä ensisijaisesti omaishoidosta vastaavaan työntekijään tai:

Jos otat yhteyttä palkkioon liittyvässä kysymyksessä, varaudu vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
• omaishoitajan tai hänen sijaisensa nimi, henkilötunnus ja tilinumero
• hoidettavan nimi ja henkilötunnus
• kunnan tai kuntayhtymän nimi, josta palkkio on aiemmin maksettu
• millaisesta virheestä tarkalleen on kysymys

Yhteyshenkilöt

Sanna Ahola
Omaishoidon keskuksen vastuuyksikköpäällikkö
sanna.ahola (at) pohde.fi
Yhteiset ikäihmisten palvelut
Marko Niiranen
Palvelualuejohtaja
marko.niiranen@pohde.fi