Tehostettu avohoito sujuvoittaa psykiatriseen hoitoon pääsyä

Julkaistu
Pohteella on onnistuttu luomaan uusi toimintatapa, joka sujuvoittaa psykiatriseen hoitoon pääsyä. Tehostettua avohoitoa tarjotaan jo esimerkiksi Raahessa, Kuusamossa ja Oulussa. Tavoitteena on, että tehostettu avohoito vakiintuu koko Pohteen alueelle. Psykiatrisen avohoidon kehittäminen on yksi Pohteen strategisista tavoitteista. Tehostettu avohoito auttaa asiakkaita saamaan palveluja nopeammin ja oikea-aikaisesti.

Kun psykiatrista avo-osastoa oltiin lakkauttamassa Raahessa, ilmassa saattoi olla pelkoja, etteivät kaikki hoitoa tarvitsevat saisi hoitoa. Pelot hoitamatta jääneistä asiakkaista eivät ole käyneet toteen, vaan tarpeenmukainen hoito järjestyy Raahen alueella kaikille.

Raahessa on järjestetty tehostettua psykiatrista avohoitoa täysi-ikäisille asiakkaille syksystä 2023 asti. Tähän mennessä kokemukset ja palaute tehostetusta avohoidosta ovat olleet pääsääntöisesti myönteisiä.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että hoitoon pääsee nopeasti: parhaimmillaan asiakas tavoitetaan jo samana päivänä tai viimeistään seuraavan arkipäivän aikana. Ensikäynti järjestyy yleensä lähipäiville.

– Tehostettuun avohoitoon ei ole juurikaan jonoja. Pystymme reagoimaan nopeasti asiakkaiden tarpeisiin. Tarvittaessa osastohoitoa on edelleen saatavilla psykiatrian osastoilla Oulun Peltolassa, sanoo Rannikon alueen mielenterveyspalvelujen vastuuyksikköpäällikkö Mari Jokiniemi.

Myös yhteistyökumppanit ovat kehuneet toimintaa sujuvaksi. Yhteydenpito esimerkiksi sosiaalipalvelujen ja tehostetun avohoidon välillä on jouhevaa. Tehostetun avohoidon tiimi ja sosiaalipalvelut arvioivat asiakkaan tuen ja palvelujen tarpeita yhdessä ja voivat tehdä yhdessä myös kotikäyntejä asiakkaan luo. Näin asiakkaan tilanne pystytään huomioimaan kokonaisuutena.

Kotikäynnit avartavat

Avohoidossa olevat asiakkaat asuvat omissa kodeissaan ja saavat hoitoa esimerkiksi niin, että hoitajat käyvät asiakkaan kotona tai käynti toteutetaan videovastaanottona, puhelimitse tai paikan päällä tehostetun avohoidon yksikössä.

Kotikäynneillä hoitajat käyvät työparina.

– Kotikäynneillä havaitsemme asioita ja palvelun tarpeita eri tavalla kuin osastolla. Jokin asia kotona voi kiinnittää huomion tai asiakkaan voi olla helpompi puhua omassa kodissaan kuin osastolla, kertoo sairaanhoitaja Minna Männikkö.

Tehostettuun psykiatriseen avohoitoon ohjaudutaan viranomaisen yhteydenoton perusteella. Yleisiä hoidon syitä ovat esimerkiksi masennus ja ahdistus. Asiakkaat voivat esimerkiksi tarvita tukea kotiutumisessa osastohoitojakson jälkeen. Voi olla myös tilanteita, että asiakas ei pysty odottamaan kuukautta kiireettömän hoidon jonossa, vaan hän tarvitsee apua nopeammin.

Tehostetussa avohoidossa arvioidaan asiakkaan psykiatrisen hoidon tarvetta, asiakkaan vointia ja tuetaan selviytymään psyykkisten haasteiden kanssa. Hoitojaksot tehostetussa avohoidossa vaihtelevat asiakkaiden tarpeiden mukaan noin kahdesta päivästä kahteen kuukauteen. Tehostetussa avohoidossa varmistetaan, että asiakas ohjautuu tarpeenmukaiseen jatkohoitoon.

Vastuu on kasvanut

Tehostetun avohoidon tiimissä työskentelee kolme sairaanhoitajaa ja yksi mielenterveyshoitaja. Työaika tiimillä on arkisin kello 8–16. Viikoittain tiimillä on keskimäärin 14–20 asiakasta.

– Meidät saa helposti kiinni. Viranomaisten yhteydenottoja varten on käytössä virkalinja. Asiakkaille annetaan hoitojakson alussa käyttöön erillinen asiakaspuhelinnumero, johon he voivat ottaa tarvittaessa yhteyttä, kertoo Minna Männikkö.

Männikön mukaan iso osa hoitajien työtä on asioiden selvittely ja asiakkaan tilanteen arviointi.

– Vastuu työssä on kasvanut. Meillä ei ole nyt omaa lääkäriä, kuten osastolla oli. Asiakkaan tilanteeseen on perehdyttävä hyvin ja arvioitava, minkälaista hoitoa hän tarvitsee. Tehostetun avohoidon asiakkaat ovat yleislääkärin hoitovastuulla, joten lääkäripalvelu on kaikkien saatavilla. Tarvittaessa konsultoidaan vielä psykiatria, Männikkö sanoo.

Tarpeellinen osa palvelukokonaisuutta

Osaston lakkauttaminen ja siirtyminen tehostettuun avohoitoon on ollut suuri muutos työntekijöille, mutta he ovat löytäneet paikkansa uudessa organisaatiossa. Osastotyössä kertynyt kokemus on ollut hyödyksi tehostetussa avohoidossa.

– Tehostetulle avohoidolle on selvästi tarvetta. Tämä vaatii osaavaa henkilökuntaa. Mielestäni toiminta on lähtenyt hyvin ja sujuvasti käyntiin, kiittelee vastuuyksikköpäällikkö Mari Jokiniemi.

Raahelaiset kävivät alkuvaiheessa tutustumassa Oulussa tehostetun avohoidon toimintaan. Kun Kuusamon psykiatrinen osasto lakkautettiin kesällä 2024, kuusamolaiset vastaavasti konsultoivat Raahen-tiimiä suunnitellessaan oman tehostetun avohoidon yksikön käynnistämistä. Yhteistyötä ja kehittämistä tehdään jatkossakin Pohteen tehostetun avohoidon tiimien kesken.

– Tehostettu avohoito on tarpeellinen osa mielenterveyspalvelujen kokonaisuudessa. Se on moderni tapa toteuttaa psykiatrista hoitoa. Tavoitteena on, että tehostettu avohoito vakiintuu koko Pohteen alueelle, painottaa Jokiniemi.