Uusi vammaispalvelulaki sisältää säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista. Kehitysvammalakiin jää vain itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja perusoikeuksien rajoittamista sekä tahdosta riippumatonta erityishuoltoa koskevat säännökset.
Uudistuksen tavoitteena on
- toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa;
- ehkäistä ja poistaa esteitä, jotka rajoittavat vammaisen henkilön yhdenvertaisuuden,
- osallisuuden ja osallistumisen toteutumista yhteiskunnassa;
- tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista;
- turvata vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
1.1.2025 jälkeen saapuneet hakemukset käsitellään uuden lain mukaisesti. Voimassa olevat päätökset vammais- tai kehitysvammapalveluista jatkuvat, kunnes palvelupäätös tarkistetaan.
Vaikeavammaisen henkilön määritelmä poistuu ja lakia sovelletaan henkilöön, jonka
- vamman tai sairauden aiheuttama fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä toimintarajoite on pitkäaikainen tai pysyvä
- vamma tai sairaus yhdessä yhteiskunnassa esiintyvien esteiden kanssa estää osallistumisen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa
- itsenäisen elämän, osallisuuden tai yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää välttämättä vammaispalvelulain mukaisia palveluita.
Oikeus vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin edellyttää, että henkilö täyttää kaikki lain soveltamisalassa määritellyt edellytykset ja laissa palvelukohtaisesti määritellyt palvelun myöntämisedellytykset, eikä henkilö saa yksilöllisen tarpeensa mukaisia, sopivia ja tavanomaisessa elämässä tarvitsemiaan palveluita muun lain perusteella.
Uudessa vammaispalvelulaissa säädetään seuraavista, vammaisille henkilöille tarkoitetuista erityispalveluista:
- Valmennus: itsenäisessä elämässä tarvittavien taitojen opetteluun ja elämän muutostilanteisiin, viittomakielen opetus ja vaihtoehtoisten kommunikaatiokeinojen käytön ohjaus.
- Henkilökohtainen apu päivittäisiin toimiin, työhön ja opiskeluun sekä vuorovaikutukseen, vapaa-ajan toimintoihin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.
- Erityinen osallisuuden tuki, jonka avulla vammainen henkilö voi toisen henkilön tukemana päästä osalliseksi sosiaalisen vuorovaikutuksen tilanteissa tai tehdä ohjattuna itselleen mieluisia osallisuutta edistäviä asioita vapaa-aikana.
- Tuettu päätöksenteko, jonka tarkoitus on tukea vammaista henkilöä siten, että hän voi tehdä itse omaa elämäänsä koskevia merkittäviä päätöksiä.
- Vaativa moniammatillinen tuki vammaisen henkilön kommunikoinnin, sosiaalisen vuorovaikutuksen, itsemääräämisoikeuden tai osallisuuden turvaamiseksi taikka vammaisen henkilön haastavan käyttäytymisen syiden selvittämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi vaativissa tilanteissa.
- Asumisen tuki vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat apua tai tukea päivittäisissä toiminnoissa.
- Lapsen asumisen tuki ensisijaisesti lapsen kotona asumisen turvaamiseksi ja toissijaisesti lapsen asumisen järjestämiseksi kodin ulkopuolella silloin, kun lapsella ei ole lastensuojelun tarvetta, mutta oman perheen kanssa asuminen ei ole mahdollista yksilöllisestä avusta ja tuesta huolimatta.
- Esteettömän asumisen tuki käsittää asunnon muutostyöt, välineet ja tekniset ratkaisut.
- Lyhytaikainen huolenpito oman perheen tai läheisen kanssa asuville.
- Päivätoiminta ensisijaisesti niille vanhuuseläkeikää nuoremmille vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat päivittäistä osallisuuden tukea eivätkä pysty osallistumaan sosiaalihuoltolain mukaisiin työllistymistä edistäviin toimiin tai sosiaalihuoltolain mukainen toiminta ei vastaa henkilön yksilöllisiin tarpeisiin.
- Kehitysvammaisten henkilöiden työtoiminta työ- ja toimintakyvyn tukemiseksi sekä työelämään pääsyn edistämiseksi toissijaisena palveluna suhteessa sosiaalihuoltolain työtoimintaan ja työllistymistä edistävään toimintaan.
- Liikkumisen tuki eri tavoin järjestettynä (kuljetuspalvelu, henkilökohtaisen avun avulla, saattajan avulla.
- Taloudellinen tuki välineiden ja teknisten ratkaisujen hankkimiseen.
- Taloudellinen tuki hengityslaitteen varassa elävälle henkilölle.
- Muut lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarvittavat palvelut ja taloudelliset tukitoimet.