Päihde- ja riippuvuushoito

Palvelun sisältö

Voit hakeutua vastaanotolle, jos olet huolissasi päihteiden käytöstäsi tai rahapelaamisestasi. Saat apua päihteiden käytön tai riippuvuuksien, kuten peliriippuvuuden aiheuttamiin haasteisiin. Hoito sisältää esimerkiksi neuvontaa, arviointia, kuntoutusta ja sosiaalista tukea. Hoito on vapaaehtoista.

Avohoidon vastaanotolla arvioimme tilanteesi ja teemme hoitosuunnitelman. Avohoito tarkoittaa ohjattua hoitoa, jossa asut kotona ja käyt sovituissa tapaamisissa. Tuki voi olla yksilöllistä tai ryhmämuotoista.

Teemme myös erilaisia päihdeseurantoja, jos tarvitset lausuntoa esimerkiksi lastensuojeluun tai ajokorttiasioissa viranomaiselle. Päihderiippuvuuden arviointijakso voidaan aloittaa myös silloin, kun tarvitaan lääkärin diagnoosi.

Toimi näin

Ota yhteyttä terveyskeskukseen tai päihde- ja riippuvuuspalvelujen vastaanotolle. Ammattilainen arvioi hoidon tarpeesi.

 

Korvaushoito

Korvaushoidolla tarkoitetaan opioidiriippuvuuden hoitamista korvaushoitolääkityksen tuella. Hoitoon sisältyy myös psykososiaalista tukea, kuten keskusteluapua. Korvaushoito kohentaa terveyttä ja elämäntilannetta. Se myös vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja kuolleisuutta.

Katkaisuhoito

Jos päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu avohoidon turvin, voit päästä ympärivuorokautiseen katkaisu- tai vieroitushoitoon. Hoidon tavoitteina ovat päihdekierteen turvallinen katkaiseminen ja tarvittavan jatkohoidon suunnittelu.

Katkaisuhoitojakso kestää tavallisesti muutaman vuorokauden. Katkaisuhoitoa annetaan päihdeklinikalla ja terveyskeskusten vuodeosastoilla. Vieroitushoito kestää yleensä kauemmin kuin katkaisuhoito, esimerkiksi kahden viikon ajan.

Laitosmuotoinen päihdekuntoutus

Päihdekuntoutusta voidaan antaa laitoksessa, jos muu päihdehoito ja päihdekuntoutus ei ole riittävää. Hoitojakson kesto voi vaihdella, mutta yleensä se on noin kuukauden mittainen.

 

Selviämishoito

Voimakkaasti päihtynyt henkilö tarvitsee seurantaa. Jos hän ei kykene huolehtimaan omasta terveydestään tai turvallisuudestaan, hän saa apua terveyskeskuksesta tai päivystyksestä. Hätätilanteessa soita numeroon 112.

Oulussa toimii viikonloppuisin selviämisasema päihtyneille henkilöille, joiden vointi vaatii seurantaa voimakkaan päihtymyksen vuoksi. Poliisi, ensihoito tai päivystys ohjaa päihtyneen henkilön selviämisasemalle, jos päihtyneen terveydentila vaatii seurantaa, mutta ei vaadi muuta kiireellistä hoitoa.

Yhteystiedot

Paikkakunta ei ole valittu

Valitse paikkakunta yllä olevasta pudotusvalikosta.