Päivystys
Palvelun sisältö
Päivystyksessä hoidetaan sairauksia ja vammoja, joiden hoitaminen ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystyksessä hoidetaan myös mielenterveyden oireita.
Terveyskeskusten aukioloaikoina saat kiireellistä hoitoa omasta terveyskeskuksestasi.
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa illalla tai viikonloppuna, saat apua mistä tahansa lähimmästä ympärivuorokautisesta päivystyksestä. Pohjois-Pohjanmaalla niitä ovat Oulun seudun yhteispäivystys, Raahen sairaalan päivystys, Kuusamon terveyskeskuksen päivystys ja Oulaskankaan yhteispäivystys Oulaisissa.
Toimi näin
Arkena päivällä
Arkena päivällä saat kiireellistä hoitoa terveyskeskuksesta. Yhteystiedot näet terveyskeskukset-sivulta.
Illalla, yöllä tai viikonloppuna
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa illalla tai viikonloppuna, saat apua mistä tahansa lähimmästä ympärivuorokautisesta päivystyksestä. Ennen kuin lähdet päivystykseen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117.
Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita 112
Henkeä uhkaavia tilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet tai äkillinen kouristelu.
Kun terveyskeskus on suljettu
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, kun terveyskeskuksesi on suljettu, soita Päivystysapuun 116 117. Hätätilanteissa soita aina numeroon 112.
- Oulun seudun yhteispäivystys
- Kuusamon terveyskeskuksen päivystys
- Raahen sairaalan päivystys
- Oulaskankaan yhteispäivystys
Arkena päivällä saat kiireellistä hoitoa terveyskeskuksesta.
Ympärivuorokautiset yhteispäivystykset
Ennen kuin lähdet päivystykseen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117.
- Oulun seudun yhteispäivystys
- Kuusamon terveyskeskuksen päivystys
- Raahen sairaalan päivystys
- Oulaskankaan yhteispäivystys
Iltaisin ja viikonloppuisin OYSin Lasten ja nuorten päivystyksessä hoidetaan alle 16-vuotiaiden sairauksia, joiden hoitaminen ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Poikkeuksena on vammat, jotka hoidetaan Oulun seudun yhteispäivystyksessä. Terveyskeskuksen lääkäri voi kirjoittaa lähetteen päivystykseen.
Lasten ja nuorten päivystys on aina avoinna.
Milloin lasten ja nuorten päivystykseen voi tulla ilman lähetettä?
- lapsi on alle 3 kuukauden ikäinen ja hänellä on kuumetta, hengitystieinfektio tai hän muuten selvästi sairas
- lapsella on ensimmäistä kertaa kouristus ja tajannuntaso on laskenut
- lapsella on hyvin vaikea hengenahdistus tai on vahva epäilys, että lapsella vierasesine hengitysteissä
- lapsella on äkillisesti alkanut kiveskipu (mahdollinen kiveskiertymä)
- lapsi on ollut saman sairauden vuoksi sairaalahoidossa aiemmin ja oireet jatkuvat tai pahenevat
- lapsen sairaus edellyttää erikoissairaanhoidon tutkimuksia ja hoitoa, kuten myrkytysepäily
Toimi näin
Ota mukaasi lapsen Kela-kortti ja alle 7-vuotiaan lapsen neuvolakortti. Päivystyksessä arvioimme ensiksi, tarvitseeko lapsi kiireellistä hoitoa. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Voitte joutua odottamaan omaa hoitoa.
Ennen kuin lähdet päivystykseen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117. Puhelu on maksuton. Jos olet saanut lähetteen päivystykseen, voit tulla paikalla soittamatta. Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita aina 112.
Iltaisin ja viikonloppuisin OYSin Lasten ja nuorten päivystyksessä hoidetaan alle 16-vuotiaiden sairauksia, joiden hoitaminen ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Poikkeuksena on vammat, jotka hoidetaan Oulun seudun yhteispäivystyksessä.
Ennen kuin lähdet päivystykseen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117. Puhelu on maksuton. Jos olet saanut lähetteen päivystykseen, voit tulla paikalla soittamatta. Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita aina 112.
Avoinna kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina.
Päivystysapu 116117 on palvelu, josta saat neuvoja äkillisiin terveysongelmiin silloin, kun oma terveyskeskuksesi on kiinni. Päivystysapu on aina avoinna. Soita tai keskustele Päivystysavun chatissa ennen kuin lähdet päivystykseen. Päivystysavussa sinulle vastaa terveydenhuollon ammattilainen. Hän ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan tai antaa sinulle ohjeita itsehoitoon.
Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa soita aina hätänumeroon 112.
Hätätilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen kouristelu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, tulipalo tai kolari.
Voit asioida myös chatissa
Voit soittamisen sijaan kysyä neuvoa Päivystysavun chat-keskustelusta. Chatissa asioimiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Chattiin pääset linkistä:
etapalvelut.fi
Päivystysavun tekstipalvelu henkilöille, joilla on kuulovamma tai puhevamma
Päivystysavun tekstipalvelu on tarkoitettu ainoastaan henkilöille, joilla on kuulovamma tai puhevamma tai jotka ovat viittomakielisiä. Tekstipalvelun koko Suomeen tuottaa HUS-yhtymä. Tekstipalveluun pääsee linkistä:
116117.fi
Jos yhteydenotto ei onnistu
Voit mennä päivystykseen ilman yhteydenottoa Päivystysapuun, jos tilanne on vakava ja et saa yhteyttä Päivystysapuun kohtuullisessa ajassa. Voit mennä päivystykseen myös silloin, jos sinulla ei ole mahdollisuutta soittaa tai keskustella chatissa. Jos olet saanut lähetteen päivystykseen, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä Päivysapuun.
Miten toimin, jos puhelu ohjautuu väärin?
Pohjois-Pohjanmaan raja-alueelta soitetut puhelut voivat joissain tilanteissa ohjautua toisen alueen Päivystysapuun. Jos Päivystysavun numero 116117 ei toimi tai yhdistyy toistuvasti toisen alueen Päivystysapuun, saa Pohjois-Pohjanmaan Päivystysapuun yhteyden soittamalla varanumeroon 050 564 3226. Varanumeroon soittaminen maksaa normaalin puhelun verran.
Verkkoasiointi
Kun terveyskeskuksesi on suljettu ja tarvitset päivystyksellistä apua, voit kysyä neuvoa Päivystysavun chat-keskustelusta. Chat-keskusteluun tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.