Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonta
Palvelun sisältö
Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan pääsääntöisesti sosiaali- ja terveyskeskuksissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnasta saa myös muita seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluja. Ne voivat liittyä esimerkiksi lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen.
Saat raskauden ehkäisyneuvontaa ehkäisyhoitajalta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.
Voit saada ehkäisyneuvonnan palveluja, kun tarvitset tietoa eri ehkäisymenetelmistä tai haluat aloittaa raskauden ehkäisyn.
Toimi näin
Voit varata ajan ehkäisyhoitajan vastaanotolle ehkäisyneuvolaan sähköisen ajanvarauksen kautta tai neuvolan neuvontapuhelimesta.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat varata raskauden ehkäisyn aloitus- tai kontrollikäynnin oman koulun tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajalle.
Voit varata ajan raskauden ehkäisyn aloitus- tai vaihtokäynnille, sekä kontrollikäynnille. Jos sinulla on käytössäsi yhdistelmäehkäisyvalmiste kuten e-pillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari, tai minipillerit, suosittelemme ehkäisykontrollia kahden vuoden välein.
Raskauden ehkäisy on Oulun alueen sosiaali- ja terveyskeskuksissa ja sosiaali- ja terveysasemilla maksutonta alle 20-vuotiaille. Maksuttoman ehkäisyn jako ilman ajanvarausta on aina parillisen viikon tiistaina kello 14.00–15.45. Maksutonta ehkäisyä voi hakea, jos on käynyt ehkäisyn aloituskäynnillä. Maksutonta ehkäisyä jaetaan oman asuinalueen mukaisessa ehkäisyneuvolassa:
- Haukiputaan ehkäisyneuvola
- Kiimingin ehkäisyneuvola (Yli-Iin ja Yli-Kiimingin alueen ehkäisyasiakkaat asioivat Kiimingin ehkäisyneuvolassa)
- Tuiran ehkäisyneuvola
- Kaakkurin ehkäisyneuvola
- Oulunsalon ehkäisyneuvola
- Kontinkankaan ehkäisyneuvola / Kajaanintie 46 B
8-16
8-16
8-16
8-16
8-15
Neuvolan tiloissa toimivat äitiys- ja lastenneuvola sekä ehkäisyneuvola
8-16
8-16
8-16
8-16
8-15
Neuvolan tiloissa toimivat äitiys- ja lastenneuvola sekä ehkäisyneuvola
8-16
8-16
8-16
8-16
8-15
Neuvolan tiloissa toimivat äitiys- ja lastenneuvola sekä ehkäisyneuvola (myös Ylikiimingin ja Yli-Iin ehkäisyasiakkaat)
8-16
8-16
8-16
8-16
8-15
Neuvolan tiloissa toimivat äitiys- ja lastenneuvola. Kontinkankaan neuvola sijaitsee kahdessa eri osoitteessa: Kajaanintiellä ja Hoitajanrinteellä. Tarkista ajanvarauksesi yhteydessä kumpaan toimipaikkaan varauksesi on.
8-16
8-16
8-16
8-16
8-15
Neuvolan tiloissa toimivat äitiys- ja lastenneuvola sekä ehkäisyneuvola. Neuvola sijaitsee kahdessa eri osoitteessa: Kajaanintiellä ja Hoitajanrinteellä. Tarkista ajanvarauksesi yhteydessä kumpaan toimipaikkaan varauksesi on.
8-16
8-16
8-16
8-16
8-14
Opiskeluterveysasema toimii normaalisti, vaikka kiinteistön alueella tehdään purkutöitä.
Palvelut kuuluvat Oulussa sijaitsevien ammatillisten oppilaitosten niille opiskelijoille, joiden opiskelu on päätoimista, kestää vähintään kaksi kuukautta ja on opintotukeen oikeuttavaa. Oppisopimusopiskelijat eivät kuulu palvelun piiriin, vaan työterveyshuoltoon tai oman alueen hyvinvointikeskuksen palveluiden piiriin.
8-16
8-16
8-16
8-16
8-15
Neuvolan tiloissa toimivat äitiys- ja lastenneuvola sekä ehkäisyneuvola
8-16
8-16
8-16
8-16
8-15
Neuvolan tiloissa toimivat äitiys- ja lastenneuvola sekä ehkäisyneuvola
8-15.45
8-15.45
8-15.45
8-15.45
8-14
Avoinna kello 8-14
Sulkeutuu poikkeuksellisesti klo 14.00
Avoinna kello 8-11
Sulkeutuu poikkeuksellisesti klo 11.00
Tästä numerosta voit varata ajan Oulun neuvoloihin tai kysyä neuvoa raskauteen, ehkäisyyn tai alle kouluikäisten hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Numerosta saat myös sairaan lapsen hoitotodistuksen, jos alle 10-vuotias lapsesi sairastuu. Hyvinvointialueilla ja kunta-alalla työskentelevät voivat jäädä hoitamaan alle 12-vuotiasta lasta. Toimita hoitotodistus työnantajallesi. Olethan muissa lapsen sairauteen liittyvissä asioissa yhteydessä omaan sosiaali- ja terveyskeskukseesi.
Enjaksa.fi – pohjoispohjalaisten perheiden huoliin
Kartoita huolesi ja katso videoita, jotka auttavat vanhempia lapsiperheiden huolissa.
Miestalo
- sukupuolielinten sairaudet, tulehdukset ja vammat
- sukupuolielinten toiminnalliset häiriöt, kuten ennenaikainen siemensyöksy ja erektiohäiriöt
- hormonit ja hedelmällisyys, mukaan lukien testosteronivaje ja miehen hedelmättömyys
- eturauhasen ongelmat, kuten liikakasvu ja kipuoireet
- virtsavaivat, kuten tiheävirtsaisuus, virtsarakon kipu, virtsatiekivet ja verivirtsaisuus
- miesten virtsavaivojen hoidon apuvälineet.
Naistalo
Naistalo on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä verkkopalvelu. Naistalo tarjoaa luotettavaa tietoa ja tukea naistentauteihin ja synnytyksiin liittyen. Palvelussa on huomioitu erityisesti raskautta suunnittelevat, raskaana olevat ja synnyttäneet ja heidän läheisensä, sekä naistentautipotilaat.
Naistalosta löydät tietoa esimerkiksi seuraavista teemoista:
- raskauden tuomat muutokset ja perussairauksien vaikutukset raskauteen
- synnytykseen valmistautuminen ja synnytys
- imetys ja synnytyksestä toipuminen
- gynekologinen terveys, kuten kohdunsuun irtosolumuutokset, endometrioosi, virtsankarkailu, laskeuma ja gynekologiset syövät
- seksuaaliterveys
- lapsettomuus.
Naistalo on osa Terveyskylää. Terveyskylän talot tarjoavat luotettavaa, turvallista ja näyttöön perustuvaa terveys- ja hyvinvointitietoa. Terveyskylän sisältöjä tuottavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat yhdessä Terveyskylän käyttäjien kanssa.
Normaali.fi – pohjoispohjalaisten nuorten huoliin
Kartoita huolet ja katso auttavia videoita nuorten elämän huoliin. Videoita aiheista mielenterveys, keho, tunteet, päihteet ja ihmissuhteet.
Oulun sähköinen ajanvaraus
Voit varata, perua tai siirtää ajan neuvoloihin ja tietyille kiireettömille vastaanotoille. Voit varata ajan myös influenssa- ja koronarokotukseen. Lisäksi voit tarkistaa esimerkiksi sinulle varatut hammashoidon ajanvaraukset.
Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonta, viestikanava
Voit lähettää viestiä kiireettömissä perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaan liittyvissä asioissa.
Terveydenhoitaja vastaa viestiin kolmen arkipäivän kuluessa.
Sinun täytyy tunnistautua esimerkiksi mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla, jotta voit käyttää palvelua.
Viestikanavassa ei hoideta ajanvarauksia tai niiden siirtoja.