Omaolon määräaikaistarkastuksen esitietolomakkeet ovat osa digitaalista terveydenhuoltoa, ja niiden tarkoituksena on valmistella perhettä, koululaista tai opiskelijaa tulevaan terveystarkastukseen. Näissä digitaalisissa esitietolomakkeissa kartoitetaan tarkastukseen liittyviä taustatietoja vastaanottokäynnin tueksi. Asiakkaat saavat etukäteen tietoa terveystarkastuksen keskeisistä sisällöistä ja voivat miettiä ennalta tuen tarpeitaan. Esitietolomakkeen avulla pyritään lisäämään palvelun asiakaslähtöisyyttä. Lomakkeen täyttäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista Omaolo-palveluun, johon asiakas tarvitsee verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on saanut nämä digitaaliset esitietolomakkeet käyttöön puolitoistavuotiaan lapsen, viidesluokkalaisen vanhemman ja opiskeluterveydenhuollon terveystarkastuksiin. Tavoitteena on, että kaikissa Pohteen kunnissa nämä lomakkeet ovat käytössä vuoden 2025 aikana. Seuraavaksi palvelu laajenee ensimmäisen luokan ja kahdeksannen luokan terveystarkastuksiin.
Puolitoistavuotiaan lapsen perheet saavat neuvolan ajanavarauksen yhteydessä ohjeet digitaalisen esitietolomakkeen täyttämiseen. Lomake tulee täyttää ennen terveydenhoitajan tarkastusta. Viidennen luokan lasten huoltajat ja opiskelijat saavat ohjeet digitaalisen esitietolomakkeen täyttämiseen terveydenhoitajalta. Omaolo-palvelun käyttö mahdollistaa myös terveystarkastukseen liittyvän viestinnän terveydenhoitajan kanssa. Jos terveystarkastuksen esitietoja ei ole mahdollista täyttää digitaalisesti, ne voi täyttää paperilomakkeella, jonka saa terveydenhoitajalta.
Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta
Omaolo-palvelun kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hankekokonaisuutta. Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalvelujen kehittämisessä.
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP – recovery and resilience plan) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). Pilarin 4 ja osin pilarin 3 rahoituksesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelmaa toimeenpannaan kaikilla hyvinvointialueilla.