Pohde vahvistaa lasten ja nuorten kuntoutuspalveluita koko hyvinvointialueella

Julkaistu
On tärkeää, että lapset ja perheet saavat tarvittaessa kuntoutuksen ammattilaisten tuen mahdollisimman oikea-aikaisesti. Siksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde uudistaa kuntoutuksen toimintamallia koko hyvinvointialueella. Mallin tavoitteena on vahvistaa varhaisen tuen kuntoutuspalveluita.

Ohjaamalla ja neuvomalla tuetaan matalalla kynnyksellä tilanteita, joissa perheellä on arjen toimintakyvyn haasteita. Uusia keinoja ohjaukseen ja neuvontaan pyritään löytämään esimerkiksi ryhmäkuntoutuksesta ja etäkuntoutuksesta. Näiden lisäksi kuntoutuspalveluiden toimintamalliin kuuluvat toimintakyvyn arviointi ja tarvittavat kuntoutusjaksot. 

Pohde vahvistaa omaa toimintaansa kuntoutuspalvelujen toteuttajana. Hyvinvointialueella on perustettu loppuvuoden aikana 12 uutta toimintaterapeutin ja seitsemän uutta puheterapeutin vakanssia. Rekrytoinnit näihin tehtäviin ovat juuri käynnistyneet. 

Tuki vaikuttaa lapsen toimintaympäristöön 

Kuntoutuspalvelujen vahvistamisen takana on Pohteen strategia, jonka mukaisesti halutaan vahvistaa perustason palveluita ja kuntoutuksessa erityisesti ohjauksen ja neuvonnan toteutumista matalalla kynnyksellä. 

Vahvistuvan työpanoksen myötä yhteistyötä voidaan tiivistää esimerkiksi neuvoloiden kanssa. 

– Uudistuksella pystymme vahvistamaan toiminta- ja puheterapian palveluitamme. Samalla saamme lisää resursseja tunnistaa oikeaan aikaan heidät, jotka tarvitsevat kuntoutusta, kertoo kuntoutussuunnittelun ohjauskeskuksen vastuuyksikköpäällikkö Riitta Maunuvaara

Varhaisella tuella voidaan vaikuttaa lapsen toimintaympäristöön, jonka merkitys näkyy lapsen ja perheen toimintakyvyssä ja arjen sujuvuudessa. 

– Haluamme päästä mahdollisimman hyvin osaksi lasten ja perheiden arkiympäristöä. Kun saamme ammattilaiset ja vanhemmat varhaisessa vaiheessa yhteen, saavat vanhemmat ohjausta arjen tueksi, Maunuvaara sanoo. 

Uudistuksen tavoitteena on pystyä tarjoamaan tasapuolisesti kuntoutuspalveluita koko Pohteen alueella. Samalla selvitetään, miten digitaalisia palveluja voidaan hyödyntää kuntoutuksessa.