He­ma­to­lo­gi­sen po­ti­laan di­gi­hoi­to­polku te­hos­taa am­mat­ti­lai­sen ajan käyttöä

Julkaistu

OYSin hematologian poliklinikan kontrollipotilaiden soittolistat alkoivat pidentyä lähes hallitsemattoman pitkiksi muutama vuosi sitten. Työmäärää keventämään kehitettiin hematologisen potilaan digihoitopolku Omapolulle. Nyt potilaan tilan seuranta on turvallisempaa ja järjestelmällisempää. Potilaat ja lääkärit ovat olleet tyytyväisiä.

Keväällä 2021 käyttöön otetulla polulla on nykyisin potilaita, jotka sairastavat erilaisia veritauteja kuten polysytemia veraa, essentielliä trombosytemiaa, kroonista lymfaattista leukemiaa tai kroonista myelooista leukemiaa ja joilla on vakiintunut lääkitys tautiin käytössä.

“Polun idea on yksinkertainen: kontrollisoittojen sijaan hyödynnetään digihoitopolkua. Potilaat käyvät verikokeissa kuten aiemminkin ja täyttävät digihoitopolulla olevan vointia kartoittavan kyselyn. Varatun kontrollinäytön yhteydessä hematologi tarkistaa verikoevastaukset sekä täytetyn kyselyn. Jos verikokeiden tulokset ovat kunnossa eikä kyselyn vastauksissa ole huolestuttavaa, potilas näkee Kantaan tehdystä merkinnästä kaiken olevan kunnossa ja seuraavan kontrolliaikansa”, kertoo hematologian erikoislääkäri Sakari Kakko, joka on ollut mukana kehitystyössä OYSin Terveyskylä-tiimin lisäksi.

Sittemmin sama digihoitopolku on otettu käyttöön myös Lapin keskussairaalassa.

Potilaille viestikanava hoitavaan yksiköön

Potilaille soitetaan ainoastaan, mikäli verikoetulokset tai kyselyn vastaukset antavat siihen aihetta. Kerran vuodessa potilaille on luvattu soittaa, sillä osa potilaista kokee liian etäiseksi yhteydenpidon pelkän tietokoneen välityksellä.

Potilaille avautuu digihoitopolulla myös hoitavaan yksikköön viestikanava, jonka kautta lähetettyihin viesteihin on luvattu vastata viikon sisällä. Viestikanava ei sovellu päivystyksellisten ongelmien ratkaisuun, mutta luo potilaille turvaa, kun he tietävät saavansa yhteyden hoitavaan yksikköön tarvittaessa.

Polku mahdollistaa suuremman potilasmäärän hoidon

Lääkärit ja potilaat ovat olleet digihoitopolkuun pääsääntöisesti tyytyväisiä. Digihoitopolku mahdollistaa potilaslähtöiset kontaktit. Potilaiden ei tarvitse kulkea koko päivää puhelin mukanaan soittoa odottaen, vaan he voivat miettiä rauhassa vastauksensa kotona digihoitopolun kyselyyn.

Seuranta on turvallisempaa ja järjestelmällisempää, sillä kysely muistaa joka kerta kysyä kaikki tärkeimmät asiat. Digihoitopolun kautta toteutettuihin kontrolleihin kuluu vain noin puolet soittoihin kuluneesta ajasta, joten myös työaikaa säästyy.

Tehokkaamman ajankäytön seurauksena useampia potilaita pystytään pitämään erikoissairaanhoidon poliklinikan seurannassa. Tämä lisää hoidon turvallisuutta, sillä perusterveydenhuollon tehtäväkenttä on nykyisellään hyvinkin laaja ja vaativa usean eri erikoisalan kontrollien siirryttyä sinne.

Juttu on julkaistu alun perin Terveyskylän verkkosivuilla 9.4.2025.

Sakari Kakko

Sakari Kakko työskentelee Ou­lun yli­opis­tol­li­sessa sai­raa­lassa hematologian erikoislääkärinä.