Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ikärakenteen nopea muutos vaikuttaa sekä palvelutarpeisiin että henkilöstön saatavuuteen. Pohteella tuetaan sitä, että iäkkäät pystyisivät asumaan ja elämään kotona mahdollisimman toimintakykyisinä ja he pystyisivät ylläpitämään mahdollisimman itsenäisesti hyvinvointia, terveyttä ja mielekästä elämää. Turvallista kotona asumista ja arjessa pärjäämistä tuetaan ja toimintakykyä edistetään kuntouttavin keinoin. (Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, 2022.)
Pohjois-Pohjanmaalla asuu muuta maata enemmän yli 75-vuotiaita, jotka tarvitsevat joko asumisen palveluja tai kotiin annettavia palveluja. Palvelutarpeen kasvaessa kotiin annettavien palvelujen tukemiseksi Pohteella kehitetään ja käyttöönotetaan teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja. POP-Digi-Hoitotakuu 2 -hankkeen (RRP2) työpaketissa ”Teknologian hyödyntäminen kotiin annettavissa palveluissa ja toimintakyvyn tukemisessa ja arvioinnissa” käyttöönotetaan ja pilotoidaan teknologiaratkaisuja Pohteen kuntoutusyksiköissä ja kotikuntoutustiimeissä. Vivago-hyvinvointikellot tuottavat dataa ammattilaisille vuorokausirytmistä, unen laadusta ja määrästä sekä aktiivisuudesta. Tavoitteena on, että teknologiaa hyödynnetään asiakkaan arviointi- ja kuntoutusjaksolla arvioinnissa ja toimintakyvyn tukemisessa yhdessä asiakasta osallistaen. Teknologiset ratkaisut tukevat kuntoutusyksiköiden ja kotikuntoutustiimien toimintamallia, Pohteen strategista kehittämistä sekä kansallisia linjauksia.
Hyvinvointitieto ja reaaliaikaiset herätteet parantavat turvallisuutta ja ovat osa niin kuntoutuksen kuin hoidon vaikuttavuuden seurantaa. Tietoja voidaan hyödyntää yksilöllisen hoidon, palvelujen tarpeen ja kuntoutuksen suunnittelussa sekä vaaratilanteiden ennakoinnissa. Vivago-kellojen lisäksi Pohteella pilotoidaan vuoden 2025 aikana viidessä eri kuntoutusyksikössä Yeticare-tabletteja. Yeticare-tablettien käyttöönotossa tuetaan asiakkaan itsenäisiä voimavaroja, yksilöllistä hoitoa ja kuntoutusta sekä teknologiaa osana kuntoutumista.
Toimintakykyä tukevien teknologiaratkaisujen suunnittelussa kiinnitetään erityisesti huomiota kuntouttavaan hoitotyöhön ja kokonaisvaltaiseen toimintakyvyn tukemiseen. Teknologisilla ratkaisuilla pyritään asiakaslähtöisten ja käyttäjäystävällisten ratkaisujen löytämiseen.
Lisätietoa Suomen kestävän kasvun ohjelmasta
Teknologian hyödyntäminen kotiin annettavissa palveluissa ja toimintakyvyn tukemisessa ja arvioinnissa osahankkeen kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hanketta. Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).
Lähteet
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (2022). Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelma 2023–2025.
- Sosiaali- ja terveysministeriö & Suomen Kuntaliitto (STM & SKL). (2020). Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023. Tavoitteena ikäystävällinen Suomi. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:29, Sosiaali- ja terveysministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5457-1