Kaatumisten ehkäisy on tärkeää – kokosimme yhteen teemaviikon kokemukset

Julkaistu
Vuosittain joka toinen 80-vuotias kaatuu. Toistuva kaatuilu ei kuulu ikääntymiseen. Kaatumisten riskeihin on mahdollista vaikuttaa ja niihin tulee puuttua. Kaatumisten ennaltaehkäisy on aloitettava ajoissa.

Pohteella toteutettiin kaatumisen ehkäisyn teemaviikkoa lokakuussa eri yksiköissä laajasti, ja jalkauduttiin myös asukkaiden arjen tapaamishetkiin. Teemaviikolla Pohteella järjestettiin muun muassa yhteistä keskustelua asukkaiden, asiakkaiden, läheisten ja ammattilaisten kanssa, työpajoja, käytännön harjoittelua ja ohjausta ja neuvontaa. Lisäksi katsottiin yhdessä kaatumisen ehkäisyn videoita ja tutustuttiin kaatumisen ehkäisyn materiaaleihin.

Ikäihmisten palvelujen toimialueen kinestetiikkatutorit järjestivät kaatumisten ehkäisyn teemaviikolla 14.10. avoimen kinestetiikan työpajan Oulussa Rajakylän hoivan tiloissa. Työpajassa tutorit muun muassa kertoivat ja ohjasivat erilaisia vaihtoehtoja lattialta ylös ohjaamiseen sekä avustamiseen. Työpajaan osallistui noin 40 henkilöä eri toimialueilta.

Kotikuntoutuksen ammattilaiset Oulussa ottivat kaatumisten ehkäisyn puheeksi asiakaskäynneillään. Hoitajien, hoiva-avustajien ja geronomien käynneillä tarkistettiin muun muassa asiakkaan apuvälineiden kunto, jarrujen toimivuus ja rollaattorin rattaiden pyörivyys, suihkutuolin kunto ja kuulolaitteen patterit. Asiakkaalle jätettiin tarvittaessa esite apuvälinelainaamon palveluista tai otettiin yhteys terapeuttiin. Lisäksi asiakkaan matot tarkastettiin ja vaaralliset matot poistettiin asiakkaan luvalla sekä ohjattiin tarvittaessa hankkimaan liukuesteitä. Käynneillä tarkastettiin myös yö valaistuksen tilanne ja annettiin tarvittaessa yövaloista kertova esite.

Sairaanhoitajat tarkistivat lääkelistoja ja muistuttivat unilääkkeiden vaikutuksista kaatumisriskiin sekä tekivät ortostaattisen kokeen kaatumisvaarassa oleville asiakkaille. Terapeutit kävivät asiakkaiden kanssa läpi kaatumisen ehkäisyn esitteen ja keskustelivat myös ravitsemukseen liittyvistä asioita ravitsemusoppaan avulla.

Oulunseudun muistiyhdistys ja Pohteen ikääntyneiden kuntoutus järjestivät yhteistyössä kaatumisten ehkäisytapahtuman Rajakylän Hoivien Rajakyläsalissa. Ohjelmassa oli tietoa kaatumisten ehkäisystä, muistinharjoittamisesta sekä halukkaat saivat osallistua toimintakykytestiin ja harjoitella lattialta ylösnousua. Paikalla oli 25 kotona asuvaa ikäihmistä.

Eteläisellä alueella järjestettiin neljässä kunnassa teemaviikolla tapahtumia. Haapavedellä järjestettiin Kaatumisen ennaltaehkäisy -päivä kuntoutusyksikössä. Tapahtuma oli suunnattu kuntoutusyksikön asiakkaille, omaisille ja vierailijoille sekä hoitajille. Päivän aikana kerrattiin hoitajien kanssa lattialta ylösnousun avustaminen pähkinäpallon avulla. Lattialta ylösnousu -harjoitukseen osallistui noin puolet kuntoutusyksikön asiakkaista sekä muutamia omaisia. Ne asiakkaat, jotka eivät käyneet lattialla saivat materiaalia ja ohjausta aiheeseen liittyen. Osallistujille oli tarjolla kirjallista materiaalia, harjoitusohjeita sekä neuvontaa kaatumisen ennalta ehkäisystä. Päivä oli onnistunut ja teema näkyi mukavalla tavalla koko päivän kuntoutusyksikössä.

Limingassa päivätoiminnan tiloissa oli mahdollisuus harjoitella lattialle menoa ja sieltä ylösnousua. Jaossa oli myös materiaalia kaatumisen ehkäisyyn liittyen esimerkiksi kaatumisen pelko, kaatumisvaaran arviointi, kaatumisseula, ja turvallisia vuosia -esitteet. Pyhäjärvellä fysioterapeutit pitivät avointa tapahtumaa terapiatilassa. Pyhännällä fysioterapeutti ja kinestetiikkatutori järjestivät tapahtuman kotihoidon ja Nestorin asumispalveluyksikön henkilökunnalle. Osallistujamäärä oli yksiköiden kokoon nähden todella suuri. Lattialla käytiin monta kertaa ja avustamista harjoiteltiin usealla tavalla. Reisjärvellä kuntohoitaja järjesti tapahtuman sotekeskuksen tiloissa. Osallistujia oli noin 20. Tapahtumassa oli myös esittelijöitä mukana.

Kuusamossa jalkauduttiin viikon aikana Liikuntahallille, Kumppanuustalolle eläkkeensaajien kerhoon ja yhteisölliseen ruokailu tapahtumaan. Tapahtumissa annettiin ohjausta ja neuvontaa ja tehtiin tasapainotestejä. Pohteen kaatumisen ehkäisy video sai hyvää palautetta ja siitä on kovasti tykätty.

Oysin kuntoutusosastolla viikko huomioitiin aktiivisesti. Teemaviikkoa huomioitiin iltaryhmissä, joissa ryhmän aluksi katsottiin aiheeseen liittyviä tietoiskuvideoita ja keskusteltiin aiheesta. Ryhmien sisällössä painotettiin muun muassa tasapainoharjoittelua ja harjoiteltiin lattialta nousemista. Ympäristötekijät ovat iso tekijä turvallisuudessa ja se nostettiinkin teemaksi erityisesti osastolla. Tavaroiden järjestelyyn ja yleisiin siisteyteen sekä esteettömyyteen kiinnitettiin erityistä huomioita ja siinä oli vastuuhenkilötkin nimettyinä. Erityisesti syksyn tullen on olennaista, että laitetaan valot päälle ja avataan kaihtimet huoneissa. Ruokasalin valaistus on myös tärkeä huomioida. Kuntoutujilla voi olla muun muassa heikko näkö, hahmottamisen haasteita ja kaksoiskuvia, jolloin valoisa ympäristö helpottaa toimimista. Valojen ja verhojen merkitys on myös orientaation ja vireystilan säätelyssä merkityksellinen. Materiaalia oli myös jaossa kuntoutujille päiväsalissa.

Arja Hälinen, Laura Kemppainen, Katri Korolainen, Anne Pasanen, Virpi Pumpanen ja Virpi Vimpari

Kirjoittajat työskentelevät Pohteella. Arja Hälinen on fysioterapeutti eteläisellä alueella, Laura Kemppainen on apulaisosastonhoitaja kuntoutusosastolla Oysilla, Katri Korolainen on hoitotyön johtaja kuntoutuksen toimialueella, Anne Pasanen on asiantuntija ikäihmisten palveluissa, Virpi Pumpanen on fysioterapeutti ikääntyneiden kuntoutuksessa Oulussa ja Virpi Vimpari on fysioterapeutti pohjoisella alueella.