Rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa vietetään vuosittain maaliskuussa viikolla 12, jolloin on myös YK:n rasisminvastainen päivä 21.3. Nykyään rasismin- ja syrjinnänvastaisella viikolla otetaan kantaa ympäri maailman syrjimättömyyden, antirasismin, yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. Vuoden 2025 teemana on erityisesti aikuisten velvollisuus puuttua lasten ja nuorten kokemaan rasismiin. Kampanjaviikko rohkaisee meitä kaikkia tunnistamaan rasismin ja toimimaan sitä vastaan. Rasismiin puuttumisella näytämme, että välitämme. Tänään 21.3. vietettävä rasisminvastainen päivä nostaa esiin tärkeitä teemoja ja on samalla muistutus siitä, että rasisminvastainen työ ei tule tehdyksi pelkästään yhden päivän tapahtumassa, vaan jatkuu vuoden jokaisena päivänä. Se on jatkuvaa pyrkimystä luoda yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa.
Mitä rasismi on?
Rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Rasismiin kuuluu usein se, että omaa ryhmää pidetään parempana kuin toisten ryhmiä. Rasismi aiheuttaa eriarvoistumista ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa. Rasismia käytetään vallan välineenä.
Näillä kolmella kysymyksellä voit pohtia, miten vastustat rasismia arjessasi.
- Millaisia syrjiviä käytäntöjä tunnistat yhteisöjesi toiminnassa ja rakenteissa?
- Miten voit lisätä osaamistasi yhdenvertaisuudesta?
- Miten puutut rasistiseen käytökseen ja käytäntöihin?
Yhdenvertaisuus ja moninaisuus
Suomi on aina ollut kulttuurisesti ja kielellisesti moninainen maa. Suomen kieli- ja kulttuurivähemmistöjä ovat suomenruotsalaiset, romanit, inkerinsuomalaiset, karjalaiset, juutalaiset, tataarit sekä Suomeen 1800-luvun jälkeen muuttaneet kieli- ja kulttuurivähemmistöt. Suomen perustuslaissa ja kielilaissa säädetään vähemmistöjen oikeuksista ylläpitää omaa kieltä ja kulttuuria.
Yhdenvertaisuuslain mukaan kansalaisuuden, ihonvärin, kielen, etnisen taustan, kulttuurin, uskonnon tai muiden tekijöiden ei tule vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan ja millaisia mahdollisuuksia hän saa yhteiskunnassa.
Myös Pohteen strategisiin valintoihin vaikuttaviin tekijöihin on nostettu muun muassa väestön moninaisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien väestöryhmien tarpeiden huomiointi sekä yhdenvertaisuuden varmistaminen laajalla ja moninaisella hyvinvointialueella. Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa-hankkeen (ESR+) keskeisinä tavoitteina on vahvistaa etnisten vähemmistöjen ja maahan muuttaneiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta hyvinvointialueen palveluissa sekä vahvistaa henkilöstön osaamista maahan muuttaneiden kotoutumisen edistämisessä sekä maahan muuttaneiden ja etnisten vähemmistöjen erityistarpeiden huomioimisessa.
Välineitä ja koulutusta tarjolla
Osana Punaisen Ristin rasisminvastaista työtä on kehitetty Tunnista ja toimi -navigaattori – Punainen Risti, jonka avulla voi haastaa omaa ajattelua aitoihin rasismikokemuksiin pohjautuvien tilanteiden kautta. Navigaattoria käyttämällä saa tietoa sekä konkreettisia keinoja puuttua rasismiin ja syrjintään työpaikoilla, kouluissa, kotona ja julkisissa tiloissa. Navigaattorin avulla voi testata, miten toimia, jos joutuu rasistisen uhkailun sivustaseuraajaksi kauppakeskuksessa ja kuinka voi tukea rasismia kohtaavia lapsia ja nuoria. Navigaattorin tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta sekä lisätä käyttäjien osaamista ja rohkeutta puuttua rasismiin.
THL tarjoaa ilmaista verkkokoulutusta antirasismista ammattilaisille: THL:n verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille. Koulutuksen teemat käsittelevät rasismia ja sen ilmenemismuotoja suomalaisessa yhteiskunnassa. Tavoitteena on vähentää etnistä syrjintää ja rakenteellista rasismia tarjoamalla ammattilaisille ja opiskelijoille tietoa antirasistisesta työstä. Koulutus on suunniteltu erityisesti sosiaali- ja terveysalan, kasvatus- ja opetusalan, sekä turvallisuusalan ammattilaisille ja opiskelijoille.