Raskausdiabetespotilaan digihoitopolku laajenee OYSista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen neuvoloihin

Julkaistu

Raskausdiabetespotilaiden määrä on viime vuosina noussut ja äitiyspoliklinikan vastaanottokäynnit ovat lisääntyneet merkittävästi. OYSin äitiyspoliklinikalla kehitettiin ja käyttöönotettiin vuonna 2022 raskausdiabetespotilaan digihoitopolku vastaamaan kasvaneen potilasryhmän tarpeisiin. Polku on rakennettu Terveyskylän Omapolku-alustalle.

Raskausdiabetesta sairastaa noin 20 prosenttia raskaana olevista, joista vain noin 15 prosenttia tarvitsee lääkehoitoa. Digihoitopolku on aikaisemmin avattu potilaalle erikoissairaanhoidon äitiyspoliklinikalla, jonne potilas ohjataan raskausdiabeteksen lääkehoidon aloitukseen. Tänä keväänä polku laajenee neuvoloiden käyttöön koko Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Jatkossa polku avataan jo heti raskausdiabeteksen toteamisen jälkeen neuvolassa, jolloin yhtenäisten ja näyttöön perustuvien raskausdiabeteksen ravitsemus- ja liikuntaohjeiden käyttöönotto aikaistuu.

Vuonna 2023 polku avattiin 172 potilaalle, ja seuraavana vuonna määrä nousi jo 246 potilaaseen. Vaikka polun käyttö on vapaaehtoista, lähes kaikki raskausdiabetespotilaat ovat ottaneet sen käyttöön. Viime vuonna potilaat kirjautuivat polulle keskimäärin reilun viiden vuorokauden kuluttua sen avaamisesta. Potilailla on käytössä Omapolku-mobiilisovellus, joka helpottaa ja nopeuttaa polun käyttöä. Ikäryhmänä raskaana olevat ovat tottuneet käyttämään erilaisia mobiilisovelluksia, ja sovellus on sujuvoittanut polun hyödyntämistä.

Potilas saa tukea omahoitoon digihoitopolun avulla

Polku sisältää tietoa raskausdiabeteksesta ja sen hoidosta. Polun laajentuessa neuvoloiden käyttöön kaikki raskausdiabetesta sairastavat saavat sen tietosisällön käyttöönsä. Polulla oleva tieto lisää potilaan ymmärrystä omahoitoon sitoutumisen tärkeydestä. Palautekysely osoittaa, että potilailla on hyviä kokemuksia polun käytöstä osana raskausdiabeteksen hoitoa. Polun käyttö on potilaille ilmaista, joten he säästävät potilasmaksuissa, matkakustannuksissa ja työajalla tapahtuvat vastaanottokäynnit vähenevät.

Raskausdiabeteksen hoito kehittyy myös ammattilaisen näkökulmasta

Polku on uudenlainen työväline ammattilaisille, ja sen käyttö vaatii aluksi perehtymistä ja harjoittelua. Polun käytön omaksuminen on sujunut hyvin, ja ammattilaiset näkevät polun nykyaikaisena ja toimivana palveluna. Polku mahdollistaa myös etätyöskentelyn. Polkua hyödyntämällä potilaiden hoitoa voidaan suunnitella yksilöllisesti, jolloin esimerkiksi rutiininomaiset vastaanottokäynnit vähenevät. Hoitopuheluja ja vastaanottokäyntejä voidaan korvata digiajoilla, joka tarkoittaa ei-reaaliaikaista etävastaanottoa.

Polulla on useita toiminnallisuuksia

Polulla on käytössä viestitoiminto, joka mahdollistaa potilaan ja ammattilaisen välisen yhteydenpidon ei-kiireellisissä raskausdiabetekseen liittyvissä asioissa. Polulla potilas täyttää ruokapäiväkirjaa ja vastaa ravitsemus- ja liikuntakyselyihin. Lisäksi hän kirjaa päiväkirjaan mittaamansa verensokeriarvot. Ammattilainen näkee potilaan vastaukset polulla, ja niiden perusteella suunnitellaan yksilöllistä raskausdiabetesohjausta. Kalenterissa näkyvät merkinnät potilaille varatuista digi- ja vastaanottoajoista.

Raskausdiabeteksen pitkäaikaisvaikutukset

Noin 85 prosenttia raskausdiabetesta sairastavista hoidetaan neuvolassa, ja on tärkeää, että kaikki saavat käyttöönsä samansisältöiset ravitsemus- ja liikuntaohjeet. Raskausdiabetes korjaantuu lähes aina heti synnytyksen jälkeen ja mahdollinen lääkehoito voidaan lopettaa. Raskausdiabeteksen sairastaneet kuuluvat aikuistyypin diabeteksen riskiryhmään. Sairastumisriskiä he voivat pienentää terveellisillä elämäntavoilla, jotka ovat tärkeää omaksua osaksi perhearkea.

Kehittäminen on osa RRP2-hanketta Pohteella. Palvelu rahoitetaan Euroopan unionin rahoittamasta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.

Euroopan unionin rahoittama -logo NextGenerationEU

Liisa Arola

Liisa Arola työskentelee kätilönä ja projektisuunnittelijana RRP2-hankkeessa.