Viime aikoina uutisvirta hyvinvointialueilta on kirvoittanut yhä enenevässä määrin kriittistä kommentointia. Henkinen tuskailu on usein kulminoitunut talouden madonlukuihin, siis kustannuksien kohtuuttomaan kasvuun. Eittämättä budjettialijäämät vavisuttavat hyvinvointivaltiomme perusrakenteita ja uhkaavat rapauttaa julkisen sektorin kautta tapahtuvan hoitoon pääsyn riippumatta siitä, onko kyseessä terveyden- vai sosiaalihuollon toiminta.
Suurennuslasilla katsottaessa tilanne ei ole aivan niin kurja kuin makrotaso antaa ymmärtää, sillä myös hyviä ituja on kasvamassa. Yksi konkreettinen esimerkki tästä on terveydenhuollon menetelmien arviointityötä Suomessa koordinoivan FinCCHTA:n ja Itlan (Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö) välinen yhteistyö.
FinCCHTA:n osalta tehtävä sisältyy Kustannusvaikuttavuus osaksi suosituksia -hankkeeseen, joka on osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen RRP2-hankekokonaisuutta. Hanke on osa EU-rahoitteista Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
FinCCHTA auttaa Itlaa taloudellisen tutkimustiedon arvioinnissa ja integroinnissa
Itla ylläpitää Kasvun tuen menetelmäpankkia, joka toimii mielenterveyttä edistävien psykososiaalisten menetelmien kuvaus-, vaikuttavuusnäyttö-, sekä käyttöönoton tuki ja seuranta -tiedon lähteenä. Menetelmäpankin arvioissa on koottu yhteen lasten, nuorten ja lapsiperheiden psykososiaalisten menetelmien tutkimuskirjallisuus, jonka perusteella arvioidaan valitun menetelmän tutkimus- ja vaikuttavuusnäytön vahvuus.
Näytön vahvuuden perusteella menetelmä arvioidaan asteikolla 1–5 (1: kuvattu ja teoreettisesti perusteltu menetelmä, 5: menetelmä, josta on vahvaa vaikuttavuustutkimusta). Parhaillaan menetelmäpankissa on yhteensä 34 menetelmäarviota, joita päivitetään säännöllisesti. Lisäksi menetelmäpankkia laajennetaan jatkuvasti uusilla menetelmillä.
FinCCHTA:n rooli on auttaa Itlan Kasvun tuen asiantuntijoita integroimaan menetelmäarvioihin taloudellista tietoa ja analysoimaan menetelmistä tehtyjen taloudellisten tutkimusten luotettavuutta. Käytännössä auttaminen tapahtuu kartoittamalla taloudellista tietoa tieteellisistä julkaisuista, konvertoimalla kansainvälisistä julkaisuista löydettyjä tietoja suomalaiseen toimintaympäristöön, sekä sisällyttämällä tieto osaksi menetelmäarvioita. Täten jo tehtyä menetelmäarviota ei ryhdytä tekemään uudelleen, vaan sitä täydennetään taloudellisella tiedoilla ja menetelmään soveltuvilla analyyseilla, esimerkiksi kustannusvaikuttavuusanalyysilla.
Uusien arvioitavien menetelmien kohdalla taloudellinen tieto huomioidaan jo arviointiprosessin alkuvaiheessa. Operatiivisesti toiminta käynnistyy taloudelliseen tietoon liittyvien hakusanojen määrittämisestä ja valinnasta. Taloudellista tietoa kartoitetaan lisäksi menetelmiä ylläpitäviltä tahoilta, niin sanotuilta kotipesiltä eli menetelmän omistajilta, kehittäjiltä ja levittäjiltä. Saatuja tietoja verrataan ja täydennetään kirjallisuudesta ja muista lähteistä löytyvällä taloudellisella tiedolla. Tämän informaation pohjalta ryhdytään laatimaan menetelmäarviota, jossa taloudellinen tieto huomioidaan kattavasti osana arviointiprosessia.
Yhteistyön tulokset mahdollistavat kustannusvaikuttavan asiakasohjauksen tulevaisuudessa
Yhteistyö FinCCHTA:n ja Itlan välillä on polkaistu käyntiin vuoden 2024 puolessa välissä ja työ etenee rivakasti. Lyhyen aikavälin tavoitteena on sisällyttää taloudellinen tieto kolmeen menetelmäarvioon. Tämän jälkeen tarkoituksena on analysoida menetelmien kustannusvaikuttavuutta hyödyntäen aikaisemmin kehitettyä mikrokustannuskehystä. Yhteistyön tulokset konkretisoituvat ja laajentuvat tulevaisuudessa uusien menetelmäarvioiden myötä. Yhteistyötä jatketaan hankesuunnitelman mukaisesti aina vuoden 2025 loppuun saakka.
Yksittäisen työntekijän näkökulmasta taloudellista tietoa sisältävät menetelmäarviot mahdollistavat informaation vapaan hyödyntämisen omassa työssä. Taloudellisen tiedon kautta voidaan luonnollisesti evaluoida menetelmän käytöstä aiheutuvia kustannuksia, kun taas vaikuttavuus määrittää menetelmän tuottaman lisäarvon ohjaten optimaalisia valintoja vertailukelpoisten menetelmien välillä.
Ideaalitilanteessa nämä kaksi asiaa – kustannukset ja vaikuttavuus – yhdistetään. Yhdistämisen kautta voidaan suorittaa vertailu vaihtoehtoisten menetelmien välillä ja tehdä asiakasta parhaiten palveleva ohjaus huomioiden myös kustannusten vaikutus. Toisin sanoen, saavuttaa kustannusvaikuttava ohjaustulos.