Yhteisöllinen asuminen on ikääntyneiden asumismuoto, joka mahdollistaa turvallisen ja sosiaalisen elämän

Julkaistu

Hyvää vanhustenviikkoa!

Vietämme vanhustenviikkoa tänä vuonna teemalla ”Hyvä arki, hyvä mieli”. Hyvään arkeen kuuluu olennaisena osana hyvä asuminen. Ikääntyneiden yhteisöllinen asuminen on lakisääteinen palvelumuoto, joka yhdistää turvallisen ja esteettömän asumisen sekä sosiaalisen kanssakäymisen toisten ihmisten kanssa. Asumismuoto tarjoaa ikäihmisille mahdollisuuden elää itsenäisesti omassa kodissaan samalla, kun he saavat tarvitsemiaan palveluja ja voivat osallistua yhteisön toimintaan.

Yhteisöllinen asuminen korvaa aiemman ns. tavallisen palveluasumisen. Se on suunnattu erityisesti niille ikäihmisille, jotka eivät ole ympärivuorokautisen hoivan tarpeessa, mutta tarvitsevat arjen sujumiseksi tukea kotihoidosta, ateriapalveluista, turvapuhelimesta tai muista digitaalisista ratkaisuista.

Lähde: Laki sosiaalihuoltolain muuttamisesta 790/2022, 21b§ Yhteisöllinen asuminen.

Yhteisöllinen asuminen tukee hyvinvointia

Yhteisöllisen asumisen tarkoituksena on parantaa hyvinvointia ja elämänlaatua. Yhteisöllisessä asumisessa palvelut, kuten kotihoito, siivous ja ruokapalvelut, voidaan räätälöidä kunkin asukkaan tarpeiden mukaan. Näin varmistetaan, että asukas saa oikea-aikaista tukea ja voi asua itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Digitaaliset turvateknologiat ja etäpalvelut lisäävät turvallisuutta ja itsenäisyyttä kotihoidon lisäksi.

Yhteisten tilojen ja aktiviteettien, kuten liikuntaryhmien ja kulttuuritapahtumien, avulla asukkaat voivat osallistua yhteiseen toimintaan ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Tämä voi olla erityisen tärkeää ikääntyneen yksinäisyyden torjumiseksi ja mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.

Pohde kartoitti vanhusneuvoston jäsenten ajatuksia yhteisölliseen asumiseen liittyen

Pohteen vanhusneuvostossa on yksi jäsen jokaisesta Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnasta. He saivat osallistua ja esittää omia ajatuksiaan yhteisöllisestä asumisesta viiden kysymyksen avulla, joiden vastausten kooste on esitetty alla. Vanhusneuvoston toiminnasta voi lukea lisää Pohteen vanhusneuvoston sivulta: https://pohde.fi/tietoa-meista/paatoksenteko/vaikuttamistoimielimet/vanhusneuvosto/

1. Mikä on tärkeää yhteisöllisessä asumisessa?
Tärkeää on asunnon sijainti kunnan taajamassa, hyvien etäisyyksien päässä palveluista, esteettömyys ja viihtyisä ympäristö. Asuntojen tulisi olla riittävän suuria ja omatoimisen elämän mahdollistavia. Yhteisöllisen asumisen tulee tarjota turvallisuutta, mutta myös mahdollisuuksia omaehtoiseen elämään.

2. Millaisia palveluita toivot yhteisöllisessä asumisessa olevan tarjolla
Erilaisia palveluita tulisi olla saatavilla joustavasti ja asukkaiden yksilöllisiin tarpeisiin perustuen. Asukkaalle kaivataan vapautta valita tarvitsemansa kotihoidon palveluntarjoaja, toisaalta yhtenäinen palvelutarjonta koko yksikössä koettiin hyvänä. Viriketoimintaa ja yhteisiä tapahtumia toivotaan, ja niiden toteutukseen myös kolmannen sektorin osallistuminen nähdään tärkeänä.

3. Mitä odotat sosiaalista kanssakäymistä edistäviltä palveluilta?
Toimintaa tulisi olla vaihtelevasti eri vuorokaudenaikoina, mukaan lukien ulkoilua tarvittaessa avustajan kanssa, retkiä ja ohjattua yhdessä tekemistä. Sosiaalista kanssakäymistä tukevat yhteistilat ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet, kuten musiikkiryhmät ja seurakunnan tilaisuudet, nähdään tärkeinä.

4. Millaisia odotuksia sinulla on ateriointiin liittyen?
Ruokapalveluissa tärkeintä on valinnanvapaus ja monipuolisuus. Vähintään aamupala, lounas ja päivällinen ovat toivottuja. Mahdollisuus valmistaa omia välipaloja ja kahvia omassa keittiössä nähdään tärkeänä.

5. Mitä muuta haluaisit sanoa yhteisölliseen asumiseen liittyen?
Asukkaiden hoitoisuuden tulisi olla yhteisölliseen asumiseen sopiva, ja se tulee arvioida säännöllisesti. Selkeät ohjeet itse ostettavista palveluista ja apua niiden hankintaan koetaan tarpeellisina. Yhteisöllisen asumisen täytyy olla kodinomaista ja yksilön tarpeet huomioivaa.

Pohde on valmistelemassa hankintaa ikäihmisten yhteisöllisestä asumisesta ja järjestää kaikille palveluntuottajille avoimen markkinavuoropuhelun 14.10. klo 12-13.30 Teams-ympäristössä. Lue tapahtumasta ja mukaan ilmoittautumisesta lisää Pohteen sivulta: https://pohde.fi/ajankohtaista/uutiset/kutsu-markkinavuoropuheluun-ikaihmisten-yhteisollinen-asuminen/

Tietoa blogista

Tämä blogi on osa kirjoittajan Oulun yliopiston terveyshallintotieteen maisteriopintoja ja harjoittelua Pohteen Yhteistyö, osallisuus ja hyvinvointi -palvelualueella.

Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta kouluttaa terveystieteiden osaajia kolmessa eri maisteriohjelmassa: terveyshallintotiede, hoitotiede ja terveystieteiden opettaja. Terveyshallintotieteen maisteriohjelma antaa valmiudet vaativiin johto-, asiantuntija- ja kehittämistehtäviin erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöissä sekä tieteelliseen tutkimustyöhön.

Hakeuduin opiskelemaan terveyshallintotiedettä, koska minua kiinnostavat terveydenhuollon johtaminen, kehittäminen ja erityisesti digitalisaatio sekä tekoäly. Olenkin käyttänyt tekoälyä (ChatGPT) apuna tätä blogitekstiä laatiessani.

Merja Hirsikorpi

Kirjoittaja on terveyshallintotieteen opiskelija, joka suorittaa harjoittelua Järjestämispalveluiden Yhteistyö, osallisuus ja hyvinvointi -palvelualueella.