
Talo täynnä innostusta
Päivi Laurila tuli töihin apulaislääkäriksi Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS) vuonna 1984. Välillä työt veivät hetkeksi myös Rovaniemelle. Yhteensä Päivi on ollut OYSin palveluksessa noin 35 vuotta. ”Nuorena lääkärinä koin, että työilmapiiri 1980-luvun OYSissa oli mukava ja innostunut. Työntekijöistä, esimerkiksi anestesiahoitajista oli tuolloin pulaa. Taloon tuli paljon uusia hoitajia ja lääkäreitä”, Päivi Laurila muistelee uransa alkuaikoja.
Päivi päätti jo 6-vuotiaana, että isona hänestä tulisi lääkäri. ”Olin saanut ajatuksen jostain päähäni, ja sillä tiellä olen pysynyt”, hän naurahtaa. Apulaislääkärin pestistä Laurilan tie vei apulaisylilääkäriksi Lapin keskussairaalaan, anestesiologian kliiniseksi opettajaksi Oulun ylipistoon, käyttöpäälliköksi OYSin keskusleikkausosastolle, osastonylilääkäriksi, anestesian vastuualuejohtajaksi, tulosalueen johtajaksi, somatiikan toimialuejohtajaksi ja lopulta Pohteen aloittaessa OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon toimialuejohtajaksi. Esihenkilötehtävistä Laurilalla on kokemusta noin parinkymmenen vuoden ajalta. Vuoteen 2022 asti hän on myös tehnyt kliinistä työtä anestesiapäivystäjänä.
Potilaan puolesta
Arjen työssä Laurilaa on ajanut eteenpäin auttamisen halu. ”Olen aina halunnut toimia potilaiden puolesta ja heidän hyvinvointinsa eteen. Tämä tunne ei katoa mihinkään, vaikka jään eläkkeelle”, hän pohtii. Auttamisen halu seurasi mukana myös hallinnollisiin tehtäviin. ”Koen, että niissä tehtävissä olen voinut vaikuttaa ja olla mukana pohtimassa ja etsimässä ratkaisuja. On ollut mahtavaa nähdä, kun porukka on innostunut ja lähtenyt yhdessä mukaan tekemään hommia”, hän kertoo.
Työuraltaan Päivi Laurilalle jää mieleen paljon muistorikkaita tapahtumia. ”Koronaepidemian alkuhetket olivat niin uutta ja erikoista, että niitä en voi unohtaa. Meillä oli hirveän vähän tietoa, mutta päätöksiä oli siitä huolimatta pakko tehdä nopeasti. Tästäkin kuitenkin selvisimme ja kaikki hommat hoidettiin. Leikkaussaleista mieleen jäävät onnistumiset tiimin kanssa – hetket, kun saimme pelastettua potilaan toivottamalta tuntuneesta tilanteesta”, hän muistelee.
Sote-uudistuksen läpivienti yhdessä koko Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtoryhmän kanssa on ollut Laurilan mielestä kaikessa karuudessaan raskasta, mutta antoisaa. ”Muutosvaiheessa myös sosiaalitoimen näkökulmat avautuivat minulle ihan uudella tavalla”, hän toteaa.
Lämmin kiitos työkavereille
Työarjestaan Päivi Laurila jää eritoten kaipaamaan työkavereita, ihmisiä, joiden kanssa hän on työskennellyt pitkään. ”Päivääkään en vaihtaisi pois! Merkityksellistä potilastyötä tulee ikävä. Tuntuu, että en ole vieläkään saanut tehdä sitä tarpeeksi”, hän mietiskelee.
Työkavereilleen Laurila haluaa antaa lämpimän kiitoksen. ”Pitäkää huolta itsestänne. Tätä pitkää maratonia on vielä jäljellä hetkisen verran, mutta olemme jo tiellä kohti parempaa”, hän uskoo.
Seuraajalleen Juha Palonevalle Laurilalla on viisaita neuvoja. ”Vaikka työ on raskasta, nauti siitä! Ajoittain työ on yksinäistä, joten muista pitää kiinni omasta terveydestäsi ja ystävistäsi. Keskustele ja kuuntele henkilökunnan ääntä herkällä korvalla. On tärkeää varmistaa, että olemme menossa määrätietoisesti oikeaan suuntaan”, hän tiivistää.
Kapula jää hyviin käsiin
Laurilan seuraajalle Juha Palonevalle omat urasuunnitelmat valkenivat jo yläasteikäiseni. ”Ehkä siihen vaikutti myös se, että äitini työskenteli sairaanhoitajana”, hän pohtii.
Pohjois-Pohjanmaalle Paloneva siirtyi Keski-Suomen hyvinvointialueelta. ”Olen kotoisin Seinäjoelta. Valmistuin lääkäriksi ja väittelin tohtoriksi vuonna 2003 Helsingissä. Siitä lähtien olen työskennellyt Keski-Suomessa, vaikka välillä kävinkin erikoistumassa ortopediksi Tampereella. Työurani on ollut kuin monivaiheinen virta, joka on kuljettanut minua tähän hetkeen”, hän pohtii.
Myös Palonevalle on tärkeää, että hän on saanut uransa aikana tehdä potilaiden kannalta merkityksellistä työtä ja toimia kaikkien yhteisen päämäärän eteen. Uuden tehtävän edessä Palonevalla on innostunut olo. ”Olen tullut todella hyvään, aikaansaavaan ja eteenpäin katsovaan tiimiin”, hän kiittelee.
Uudessa tehtävässä Palonevalle on jo paljon entuudestaan tuttua, sillä hän toimi Keski-Suomen hyvinvointialueella vastaavassa työssä. ”Pohjois-Pohjanmaalla Oulun yliopistollinen sairaalan vaikutus on vahva, joten minulle tämä on askel kohti suurempaa toimintaympäristöä. Alueella on paljon arvostusta erikoissairaanhoitoa ja yliopistollista sairaalaa kohtaan”, Paloneva pohtii. Urallaan Palonevalla on kokemusta uuden sairaalan käyttöönotosta. ”Olen ollut mukana Keski-Suomen keskussairaalan eli Sairaala Novan toiminnallisessa käyttöönotossa. Koen, että työ Pohteella toimialuejohtajana on hieno tilaisuus päästä kehittämään erikoissairaanhoitoa eteenpäin. Tuntuu hyvältä jatkaa kulkua Päivi Laurilan viitoittamalla polulla”, Paloneva toteaa.
Päivi Laurilalle Paloneva antaa erityiskiitoksen. ”Arvostan todella paljon sitä, että Päivi on ollut aktiivisesti mukana tässä siirtymävaiheessa. Asioita voi toki lukea paperilta, mutta usein tärkeämpää on se, mitä on rivien välissä. Olemme pystyneet yhdessä huolehtimaan siitä, että myös hiljaista tietoa on siirtynyt Päiviltä minulle”, Paloneva kertoo perehdytysvaiheestaan.
Paletti kunnossa ja suunta on selvä
Paloneva on vakuuttunut, että toimialueen tulevaisuus jatkaa kulkuaan samaan hyvään suuntaan kuin tähänkin saakka. ”Ihmiset ja osaajat ovat arvokkain voimavaramme ja kaiken lähtökohta. Ilman heitä, meillä ei ole mitään. Tämä on itselläni mielessä koko ajan arjen työtä tehdessäni”, Paloneva tiivistää.
Päivi Laurila haluaa myös muistuttaa, että alueen asukkaille ja palvelujen käyttäjille löytyy aina apua hätään. ”OYS on läsnä alueemme arjessa 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivänä viikossa ja 365 päivää vuodessa. Täältä löytyy aina ammattitaitoista apua ja huolehtivaa henkilökuntaa niihin hetkiin, kun hätä on suurin”, hän kiteyttää osuvasti OYSin ja sen henkilökunnan merkitystä.