Digitaalinen Omaolo-palvelu on aina auki Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaille

Julkaistu
Omaolo-palvelusta saa apua paikasta riippumatta kaikkina vuorokauden aikoina. Sairastuessa oirearvion voi täyttää esimerkiksi kesän lomamatkalla.

Kovasti odotettu kesä on saapunut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle eli Pohteelle. Kesäaika vaikuttaa useissa kunnissa hyvinvointiasemien aukioloihin ja siksi on hyvä muistaa, että Omaolo-palvelu on kesällä aina auki ajasta ja paikasta riippumatta. Omaolo on kansallinen digitaalinen palvelu ja asiointikanava. Sitä on turvallista käyttää, koska se on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

Omaolo-palvelu löytyy internetistä osoitteesta www.omaolo.fi. Palvelusta löytyy useita maksuttomia palveluita, joita ovat oirearviot, terveystarkastus, hyvinvointivalmennukset sekä palveluarviot.

Oirearviot auttavat asukasta, kun yllättäen tulee äkillinen sairastuminen tai olemassa oleva oire pitkittyy. Oirearviosta saa terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä vaivaan sopivia itsehoito-ohjeita tai tarpeen vaatiessa palvelu ohjaa ammattilaisen vastaanotolle.

Oirearvion voi tehdä esimerkiksi omalla puhelimella, jos sairastuu äkillisesti lomamatkalla. Oirearvion lähettäminen vaatii vahvan tunnistautumisen eli käytössä pitää olla mobiilivarmenne tai verkkopankkitunnukset. Palvelun käyttäminen on nopeaa ja terveysasemalla jonottamisen sijaan oirearvion voi täyttää itselle sopivassa paikassa.

– Lomamatkani meinasi mennä pilalle, kun kesken reissun huomasin, että silmäni punoittaa ja rähmii ikävästi. Olin vieraalla paikkakunnalla eikä terveyspalvelut olleet siellä tuttuja. Sitten muistin Omaolon ja päätin kokeilla. Täytin silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus oirearvion ja se toimi! Sain palvelun kautta yhteyden sairaanhoitajaan ja hoitoa vaivaani. Lomamatka jatkui suunnitelman mukaan, kertoo Marita Eskola Limingasta.

Maksuton digitaalinen terveystarkastus on kattava kokonaisuus, joka jokaisen asukkaan kannattaa tehdä, jos edellisestä terveystarkastuksesta on kulunut aikaa. Omaolon terveyttä edistävät hyvinvointivalmennukset on hyvä ottaa käyttöön, jos terveydestä löytyy asioita, jotka vaativat erityistä huomiota. Palveluarvioiden avulla asukas voi kartoittaa olisiko hänellä tai läheisellä mahdollisuus sosiaalipuolen tukiin omaishoitajuudessa, kuljetuspalveluissa tai henkilökohtaisessa avussa.

Linkki