Digitaalinen sote-keskus laajenee Kärsämäelle ja Oulaisiin – samalla mielenterveys-chat laajenee usealle eri paikkakunnalle

Julkaistu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen, Pohteen digitaalinen sote-keskus laajenee Kärsämäelle ja Oulaisiin maanantaina 27. toukokuuta. Palvelu on osa hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmaa. Digitaalinen sote-keskus laajenee koko Pohteen alueelle kuluvan vuoden aikana.

Samalla kun digitaalinen sote-keskus laajenee kaikkine palveluineen Kärsämäelle ja Oulaisiin, laajenee digitaalisen sote-keskuksen mielenterveys-chat lisäksi Raaheen, Pyhäjoelle, Siikajoelle, Pyhännälle ja Haapavedelle.

Käytännössä digitaalisen vastaanoton pariin voi kääntyä lähes minkä tahansa asian kanssa, joka aiemmin olisi vienyt terveyskeskuksen perinteiselle vastaanotolle.

”Ihan samat palvelut ovat tarjolla kuin kivijalassa toimivassa sote-keskuksessa. Toki sillä rajoituksella, että mitkä asiat soveltuvat digikanavissa hoidettavaksi”, Katja Rääpysjärvi, Digitaalisen sote-keskuksen palvelualuejohtaja kertoo.

Digitaalisen sote-keskuksen chat-vastaanotolla voi asioida, kun oireet eivät vaadi fyysistä tutkimusta. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset infektiot, kuten pitkittynyt nuha tai yskä, iho-oireet, sukupuolitaudit, virtsatieinfektio tai silmätulehdus. Myös erilaiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat tai lyhyen sairausloman/sairaan lapsen hoitovapaan tarpeen arviointi voidaan tehdä Digitaalisen sote-keskuksen kautta. Ammattilainen tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa asiakkaan tarvittaessa eteenpäin toiselle ammattilaiselle.

Asiakas tarvitsee palvelua varten tietokoneen, mobiililaitteen – minkä tahansa laitteen, jolla pääsee internettiin ja sitä kautta vastaanotolle.

“Yhteyden saa varsin nopeasti. Hoitaja tekee hoidontarpeen arvioinnin, jonka jälkeen asiakas saa välittömästi apua tai hänet ohjataan kivijalkapalveluun.”

Digitaalisessa sote-keskuksessa toimivassa mielenterveys-chatissa asiakas voi keskustella psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa, jos hän tarvitsee tukea mielenterveyden ongelmissa tai kriisissä. Palvelu on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Mielenterveys-chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–20.

Digitaalinen sote-keskus on avoinna arkisin kello 7-21 ja viikonloppuisin kello 8-18. kaikissa kiireellisissä ja kiireettömissä asioissa. Palvelun vastausviive on lyhyt ja asiakas saa lyhyessä ajassa kontaktin ammattilaiseen. Palvelu on nopea ja turvallinen. Digitaalisessa sote-keskuksessa asioivan tulee kirjautua palveluun vahvalla tunnistautumisella joko pankkitunnusten tai mobiiliavaimen avulla.

Pohteen Digitaaliseen sote-keskukseen pääsee Pohteen verkkosivujen lisäksi asioimaan myös Omaolon kautta osoitteessa www.omaolo.fi tekemällä ensin oirearvion, joka antaa oireisiin sopivan arvion hoidon tarpeesta. Oirearvion voi lähettää ammattilaiselle ja heillä on käytössään Omaolossa tehty oirearviointi. Asiakas voi täyttää myös Omaolon terveystarkastuksen ja lähettää siitä saadut tulokset elintapaohjaajalle ja aloittaa oman terveytensä tueksi etänä toteutettavan etäelintapaohjauksen. Digitaalinen sote-keskus löytyy Pohteen verkkosivuilta www.pohde.fi ja digitaalisiin palveluihin kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnusten avulla.

Digitaalinen sote-keskus on kiireisin maanantaisin, muistathan että palvelu on avoinna myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Yhteyshenkilöt

Katja Rääpysjärvi


Tarja Vaitiniemi