
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella käynnissä olevassa kehittämistyössä edistetään hoidon jatkuvuusmallin käyttöönottoa. Hoidon jatkuvuusmallin käyttöönoton tavoitteena on parantaa hoidon jatkuvuutta ja saatavuutta perusterveydenhuollossa.
Hoidon jatkuvuusmallissa keskeistä on asiakkaan ja ammattilaisen välisen hoitosuhteen jatkuvuus. Hoidon jatkuvuudella on tutkitusti todettu saavutettavan sekä terveys- että kustannushyötyjä. Pohteella hoidon jatkuvuusmallin käyttöönoton rinnalla kehitetään ammattilaisten välistä yhteistyötä ja näin muodostetaan asiakkaalle sujuvampi palvelupolku.
Hoidon jatkuvuusmallin vaikutus asukkaan palveluihin
Hoidon jatkuvuusmalli koskee kiireetöntä hoitoa. Kiireellisessä vastaanottotyössä asiakkaan ja ammattilaisen välistä hoidon jatkuvuutta ei pystytä aina huomioimaan, vaan siinä hoito tapahtuu jatkossakin asiakaskohtaisesti tarvetta vastaavan ammattilaisen toimesta.
Hoidon jatkuvuusmallin käyttöönotto Ruukin sosiaali- ja terveysasemalla ei aiheuta muutoksia asiakkaan palvelukanaviin. Lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanottotoiminta säilyy ennallaan. Digitaalinen sote-keskus palvelee alueen asiakkaita arkisin kello 7-21 ja viikonloppuisin kello 8-18.
Asiakkaan ottaessa yhteyttä sosiaali- ja terveysasemalle sairaanhoitaja tekee huolellisen hoidon tarpeen arvioinnin, jossa selvitetään yhteydenoton syy, sairauden oireet ja niiden vaikeusaste sekä hoidon kiireellisyys. Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella suunnitellaan tarvittava hoito. Suunniteltu
hoito voi olla esimerkiksi ohjaus oireiden hoitoon kotona, konsultaatio tai ajanvaraus tarvetta vastaavalle ammattilaiselle.
Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta
Pohteella hoidon jatkuvuusmallin käyttöönottoa laajennetaan vaiheittain koko hyvinvointialueelle. Hoidon jatkuvuuden kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP-hankekokonaisuutta. Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP – recovery and resilience plan) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). Pilarin 4 ja osin pilarin 3 rahoituksesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelmaa toimeenpannaan kaikilla hyvinvointialueilla.