
Keitä olette?
Olemme Milja Kivijärvi ja Minna Nurkkala. Työskentelemme laboratoriohoitajina OYS patologian osastolla. Laboratoriotyön lisäksi toimimme myös osastomme opiskelijavastaavina. Patologian osastolla tutkitaan sairauksien syntymekanismeja ja sairauksien aiheuttamia muutoksia elimissä ja soluissa. Toiminta on pitkälti syöpädiagnostiikkaa. Patologian laboratorio jaetaan histologiaan, jossa tutkitaan kudosnäytteitä ja sytologiaan, jossa tutkitaan solunäytteitä.
Patologian osasto on moniammatillinen työyhteisö, jossa työskentelee laboratoriohoitajien lisäksi patologeja, sairaalasolubiologi, toimistotyöntekijöitä, välinehuoltaja ja obduktiopreparaattoreita. Yhteensä meitä on reilut 50 henkilöä.
Minkälainen on tyypillinen työpäivänne ja mitä tehtäviä siihen kuuluu?
Milja työskentelee pääasiallisesti histologian laboratoriossa. Histologian laboratoriossa tutkittavia kudosnäytteitä ovat esimerkiksi tähystysten yhteydessä otetut koepalat, leikkauksessa poistetut kasvaimet (kuten syöpäkasvaimet) ja muut lääkärin poistamat kudosnäytteet kuten luomet.
Laboratoriossa kudosnäytteestä valmistetaan monien eri vaiheiden kautta mikroskopoitava objektilasi. Formaliinifiksoiduista kudosnäytteistä valitaan edustavat näytepalat näytenumerolla varustettuihin kasetteihin. Kudosprosessissa näytteistä poistetaan vesi ja ne kyllästetään parafiinilla. Sen jälkeen näytteet valetaan muottiin ja leikataan muutaman mikrometrin paksuinen leike objektilasille. Lasille tehdään vielä hematoksyliini-eosiini-värjäys. Tämän jälkeen lasi on valmis mikroskopoitavaksi. Histologisen tutkimuksen perusteella näytteelle voidaan edelleen tehdä erilaisia lisä- ja erikoistutkimuksia diagnoosin varmistamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi erikoisvärjäykset, vasta-ainetutkimukset ja molekyylipatologiset tutkimukset. Nykymenetelmillä potilaalla oleva kasvain voidaan tyypittää hyvin tarkasti. Patologi antaa jokaisesta näytteestä lausunnon. Laboratorioprosessi kestää useita päiviä ja tyypillinen työpäivä koostuu yleensä yhdestä prosessin vaiheesta. Päivät ovat vaihtelevia ja monipuolisia.
”Patologian osastolla on monipuolisesti erilaisia työtehtäviä ja valinnanvaraa riittää.”
Minna työskentelee pääasiallisesti sytologian laboratoriossa esitarkastajana. Sytologian laboratoriossa tutkitaan muun muassa gynekologisia irtosolunäytteitä, keuhkoputken imu- ja harjanäytteitä, virtsanäytteitä, sappi- ja haimaharjanäytteitä sekä ohutneulanäytteitä. Sytologian laboratoriossa valmistetaan solunäytteistä sytosentrifuugin avulla sytotek-näytelaseja, jotka värjätään Papanicolaou-värjäyksellä. Osasta näytteistä (usein ohutneulanäytteistä) tehdään myös solunäytekasetti, joka histologian laboratoriossa valetaan parafiiniblokiksi, leikataan näytelasille ja värjätään HE-värjäyksellä.
Sytologisten näytteiden esitarkastajana Minna myös tutkii valmiiden näytelasien soluja mikroskoopilla ja etsii näytteistä mahdollisia syöpäsoluja tai niiden esiasteita. Näytelaseilla näkyvät myös tulehdusmuutokset. Epätyypilliset solut merkitään rengastajalla näytelasille, jonka jälkeen esitarkastaja ehdottaa näytteelle diagnoosia. Tämän jälkeen näytelasin tarkastaa patologi, joka antaa lopullisen diagnoosin ja kuittaa vastauksen tietojärjestelmään.
Työhömme kuuluu myös opiskelijanohjaus. Opiskelijavastaavina me otamme vastaan osastolle saapuvat bioanalyytikko-opiskelijat, suunnittelemme heille harjoittelujakson sekä järjestämme palautekeskustelun. Opiskelijat viettävät patologian osastolla muutamasta viikosta pariin kuukauteen riippuen harjoittelujaksosta.
Mikä sinua motivoi työssäsi? Milloin koet ylpeyttä työstäsi?
Aina löytyy uutta opittavaa, joten mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Patologian osastolla on monipuolisesti erilaisia työtehtäviä ja valinnanvaraa riittää. Laboratoriotöiden parissa pääsee kokemaan onnistumisen iloa.
Olemme ylpeitä myös osastomme opiskelijamyönteisyydestä. Meillä kaikki osallistuvat opiskelijoiden ohjaamiseen ja saammekin vuosittain erittäin hyvää palautetta opiskelijoilta.
Mitkä ovat työsi parhaat puolet?
Mielestämme patologian osastolla on mielenkiintoista työskennellä. Laboratoriotöissä vaaditaan teoriatiedon lisäksi myös paljon kädentaitoja. Erityyppiset näytteet tuovat vaihtelua työpäiviin. Moniammatillinen yhteistyö on osastolla sujuvaa ja osastolta löytyy monenlaista osaamista. Patologian osastolla tietotaitoa jaetaan matalalla kynnyksellä ja aina uskaltaa kysyä neuvoa.
Mikä on haastavinta työssäsi?
Näytteiden määrä vaihtelee ja ajankäyttöä pitää pystyä hallitsemaan ruuhkaisinakin aikoina. Välillä aikaa kuluu turhankin paljon myös näytteiden puutteellisten taustatietojen selvittämiseen.
Mikä työyhteisössäsi on parasta?
Patologian osastolla on mukava työyhteisö ja hyvä työilmapiiri. Osastollamme on auttamisen kulttuuri eikä ketään jätetä yksin. Työkavereiden kanssa voi viettää halutessaan aikaa myös vapaalla.
Minkälainen Pohde on työpaikkana?
Pohteen myötä patologian osasto on saanut uusia asiakkaita ja ollaan vielä joltakin osin uuden edessä. Ajan myötä käytänteet ja näytemäärät varmasti selkiytyvät enemmän. On myös ilahduttavaa, että Vaparin toiminta jatkui myös Pohteen alaisuudessa.