Maksuton etänä annettava elintapaohjaus alkaa tammikuussa 2024

Julkaistu
Aloitamme Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella maksuttoman elintapaohjauksen. Elintapaohjausta saa etänä digitaalisen sote-keskuksen kautta.

Pohteella alkaa maksuton elintapaohjaus vuoden 2024 alusta. Elintapaohjauksessa asiakas saa tukea ja rohkaisua elintapojen muutokseen, esimerkiksi nukkumiseen, ruokailuun ja liikkumiseen. Palvelu on tarjolla lähes kaikissa kunnissa, joissa on käytössä digitaalinen sote-keskus. Tällä hetkellä Oulainen ja Kärsämäki eivät kuulu palvelun piiriin, vaikka digitaalinen sotekeskus palvelee jo siellä.

Elintapaohjauksen tarkoitus on ehkäistä elintapasairauksien syntymistä tai antaa apua jo olemassa olevan sairauden hoitoon. Elintapaohjausta annetaan etänä digitaalisessa sote-keskuksessa arkisin kello 8-18. Ohjaus on yksilöllistä ja se lähtee asiakkaan tarpeista. Ohjausta tehdään yhteistyössä kuntien liikuntaneuvojien kanssa.

Elintapaohjaus on tarkoitettu 18-65-vuotiaille. Se sopii jokaiselle, joka haluaa parantaa omaa hyvinvointiaan ja muuttaa elintapojaan. Erityisesti se on suunnattu asiakkaille, joilla on riski sairastua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin tai sydän- ja verisuonitauteihin. Riskejä ovat esimerkiksi ylipaino, unettomuus tai epäterveelliset elintavat. Ohjaus sopii myös heille, joilla sairaus on jo todettu.

Etänä annettavaa elintapaohjausta saa lähes kaikissa kunnissa, joissa on käytössä digitaalinen sote-keskus, eli Alavieskassa, Haapajärvellä, Haapavedellä, Nivalassa, Pyhäjoella, Pyhäjärvellä, Pyhännällä, Raahessa, Reisjärvellä, Sievissä, Siikajoella ja Ylivieskassa.

Miten etänä annettavaan elintapaohjaukseen pääsee osallistumaan?

Elintapaohjaukseen pääsee mukaan tekemällä sähköisen terveystarkastuksen omaolo.fi-sivustolla ja lähettämällä sen ammattilaisen arvioitavaksi Omaolon ohjeiden mukaan. Elintapaohjaaja ottaa yhteyttä Omaolon kautta 3 vuorokauden kuluessa ja sopii asiakkaan kanssa ajan videovastaanotolle digitaaliseen sote-keskukseen.

Videovastaanotolla valitaan sopivin elintapaohjauksen muoto yhdessä ohjaajan kanssa. Ohjauksessa keskitytään psykologisen joustavuuden näkökulmaan ja mielen kuntosaliharjoitteluun.

Asiakas tarvitsee etänä annettavaan elintapaohjaukseen tietokoneen, puhelimen tai tabletin, ja hänellä täytyy olla mahdollisuus tunnistautumiseen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Etänä annettava elintapaohjaus toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen kanssa. Toimintamalli on suunniteltu osana POP-Digi-Hoitotakuu hanketta ja sitä rahoittaa Euroopan Unionin Suomen kestävän kasvun ohjelma.

Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU-logo

RRP2 Hyvinvoinnin edistämisen palvelukonsepti
Anne-Mari Ehrola
Projektisuunnittelija
anne-mari.ehrola (at) pohde.fi