
Kuka olet ja missä olemme nyt?
Olen Heidi Mertaniemi. Työskentelen Oulun yliopistollisessa sairaalassa Oulun seudun yhteispäivystyksessä sairaanhoitajana. Osana työnkuvaani toimin kotiutuskoordinaattorina.
Kotiutuskoordinaattorin toimintamalli on kehitetty meillä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Palvelupäällikkömme Reetta Rounaja otti asian omakseen ja edisti malliin kehittämistä ja käyttöönottoa. Olen ollut itse mukana kehittämässä mallia. Toimintamalli on ollut käytössä syyskuusta 2023 saakka. Samantyyppistä toimintaa on muuallakin Suomessa, mutta ei juuri tällaista kuin meillä OYSissa. Myös OYSin eri osastoilla on kotiutuskoordinaattoreita, mutta heidän työnkuvansa eroaa päivystyksen koordinaattoreiden työstä.
Toimintamalli kehitettiin siksi, että ikäihmisten kotiuttaminen päivystyksestä on haasteellista: palveluverkosto on laaja ja ikäihmisen ympärillä on paljon eri toimijoita. Päivystyksen hoitajien on vaikeaa tietää tarkkaan, mikä on ikäihmisen elämäntilanne ja minkälaisiin oloihin hän on kotiutumassa. Eikä yhden hoitajan työaika millään riitä syvälliseen perehtymiseen. Kotiutuskoordinaattoreina näemme myös kotihoidon kirjaukset ja saamme kokonaisvaltaisen kuvan ikäihmisen elämästä ja toimintakyvystä. Työmme ansiosta hoitotiimit voivat keskittyä paremmin varsinaiseen hoitotyöhön.
Mitä kotiutuskoordinaattori tekee?
Kotiutuskoordinaattori toimii päivystyksen asiantuntijana kotiin tarjottavien palvelujen ja jatkohoidon järjestämisen suhteen. Kotiutuskoordinaattori on yhteyshenkilö päivystyksen ja muiden yksiköiden välillä, ja järjestää potilaalle kotiin tarvittavat palvelut. Kotiutuskoordinaattori ohjaa ja neuvoo päivystyksen henkilökuntaa kotiutusasioissa. Kotiutuskoordinaattori varmistaa turvallisen kotiutumisen joko kotiin tai hoitokotiin. Jos potilas tarvitsee jatkohoitoa, huolehdimme, että hän ohjautuu oikeaan paikkaan hoitoa varten.
Käytännössä kotiutuskoordinaattorit selvittävät päivystykseen tulevien, etenkin iäkkäiden potilaiden kotiuttamiseen ja hoitoon liittyviä asioita. Kotiutuskoordinaattori huolehtii kokonaisuudessaan potilaan kotiuttamisen ja vapauttaa siten tiimin hoitajan hoitotyöhön. Olemme yhteydessä esimerkiksi kotona asumisen tuen tilannekeskukseen, kotihoitoon ja tarvittaessa sosiaalipäivystykseen. Kotiutuskoordinaattoreiden työllä on pystytty vähentämään päivystyksen ruuhkautumista ja kotiuttamaan potilaita turvallisemmin. Teemme yhteistyötä koko Pohteen alueella kotiuttamisen ja jatkohoitopaikan järjestämisen osalta. Onnistunut kotiuttaminen on vähentänyt uusintakäyntejä yhteispäivystykseen. Yhteistyöllä olemme saaneet osastopaikat riittämään paremmin.
Minkälainen on kotiutuskoordinaattorin työpäivä?
Kotiutuskoordinaattorin työpäivät riippuvat siitä, minkälaisia potilaita päivystyksessä on. Työpäivän aluksi tarkistan, onko minulle laitettu tehtäviä. Kierrän läpi päivystyksen eri hoitotiimit. Kartoitan mahdolliset kotiutujat eli katson päivystyslistat, juttelen hoitajien kanssa ja tarkistan potilaiden tilanteet eli onko päivystyksessä paikalla kotihoidon asiakkaita ja ketkä voitaisiin kotiuttaa.
Päivystyslistalta näen myös potilaiden tulosyyt. Perehdyn tarkasti potilaiden sairaanhoidolliseen tilanteeseen, sillä se auttaa minua arvioimaan, voiko potilasta kotiuttaa. Listalta näen lisäksi, ketkä ovat hoitokotien ja kotihoidon asiakkaita.
Työstäni suuri osa on asioiden selvittelyä ja puhelimessa puhumista. Jos potilaan tilanne on kunnossa eikä hoidettavia asioita ole, käyn ehdottamassa lääkärille, että potilaan voi kotiuttaa. Näin ketään ei pidetä päivystyksessä pidempään kuin on tarpeellista. Autan kaikissa kotiutumisjärjestelyissä. Jos kyseessä on kotihoidon asiakas, soitan kotihoitoon ja varmistan, että tarvitseeko potilas kotiin jonkun ottamaan hänet vastaan vai voiko hän kotiutua itsekseen. Annan kotihoidolle raportin potilaan päivystyskäynnistä, jos potilaan hoitoon on tullut muutoksia. Olen myös tarvittaessa yhteydessä hoitokotiin ja annan raportin. Tulostan potilaalle mukaan kaikki paperit, tilaan hänelle Kela-taksin ja ilmoitan potilaan omaisille.
Välillä työpäiväni ovat niin kiireisiä, että tauolle ei tahdo ennättää. Potilaiden asiat voivat olla pitkiä ja niiden selvittely voi vaatia paljon aikaa. Toisinaan taas on paljon hiljaisempaa. Silloin pystyn auttamaan päivystyksen hoitotiimejä.
Mikä sinua motivoi työssäsi?
Työssäni huomaan välillä tilanteita, joissa päivystykseen tulee päivystyskierteessä olevia ikäihmisiä. He eivät ole minkäänlaisten säännöllisten apujen piirissä eivätkä ole käyneet lääkärin vastaanotolla pitkään aikaan, vaan he käyvät aina päivystyksessä jonkin pienen asian takia. Juttelen ikäihmisen elämäntilanteesta hänen kanssaan ja saatan samalla huomata, että hänen luonaan ei käy kotihoitoa eikä hän ole käynyt vuositarkastuksissakaan. Olen näissä tapauksissa yhteydessä omaisiin, ja yleensä he ovat kiitollisia, että joku on huolehtinut heidän läheisensä tilanteesta. Laitan myös viestiä palveluohjaajalle ja kerron, että potilas tarvitsee kartoituskäynnin ja palvelutarpeen arvioinnin. Tilanteen mukaan voin myös ohjata potilasta soittamaan itse Aino-neuvontaan. Minulle on tärkeää, että ikäihminen saadaan jollakin tavalla kiinni tarvittavista palveluista.
”Kotiutuskoordinaattorina työni on monipuolista ja moniammatillista. Myös oman työyhteisöni merkitys on kullanarvoinen!”
Mikä on parasta työssäsi?
Kotiutuskoordinaattorina työni on monipuolista ja moniammatillista. Meillä on olemassa laaja yhteistyöverkosto osaavia ammattilaisia, joiden kanssa voimme miettiä parasta mahdollista ratkaisua potilaillemme. Myös oman työyhteisöni merkitys on kullanarvoinen!
Mikä on haastavinta työssäsi?
Alueellemme tarvittaisiin lisää akuutteja lyhytaikaishoidon paikkoja. Suurin osa potilaista on sellaisia, että he pärjäävät hädin tuskin kotona tai eivät pärjää ollenkaan. He eivät myöskään tarvitse osastohoitoa terveyskeskuksessa, vaan tarvitsisivat akuutin hoitokotipaikan. Monen kohdalla eivät täyty sosiaalipaikankaan kriteerit, koska toimintakyky on laskenut hiljalleen pitkällä aikavälillä. Hoitohenkilökuntana me tunnistamme, että potilaan kotona pärjääminen on rajoilla, mutta emme saa järjestettyä mitään muutakaan paikkaa eikä potilaalla ole välttämättä enää päivystyksellistä hoitoa vaativaa tilannetta akuuttina. Tällöin joudumme kotiuttamaan, vaikka tiedostamme, ettei sekään ole välttämättä pitkäaikainen ratkaisu.
Mikä työyhteisössänne on parasta?
Työyhteisömme on hyvä ja tiivis – huumori kukkii! Porukkamme on erittäin ammattitaitoista: apua saa aina tarvittaessa ja kysymyksiin löytyy vastauksia. Meillä on täällä hyvä ja yhtenäinen henki: ammattinimikkeestä riippumatta olemme kuin yhtä suurta perhettä.
Minkälainen Pohde on työpaikkana?
Pohde on vielä muutosvaiheessa oleva kehittyvä organisaatio. Toiminnallemme tulee väistämättä paljon haasteita siitä, että hyvinvointialueena Pohde on sekä rakenteellisesti että maantieteellisesti suuri. Kotiutuskoordinaattorin näkökulmasta myös palveluverkostomme on laaja. Suuruudessa on kuitenkin hyvääkin: sairaanhoitajille Pohteella on monipuolisesti erilaisia työmahdollisuuksia. Meillä Pohteella onkin todella paljon monenlaista osaamista.