Videoyhteydellä fysioterapeutin suoravastaanotolle

Julkaistu
Pohteella on aloitettu fysioterapeutin etäsuoravastaanottotoiminnan pilotointi osana digitaalisen sote-keskuksen toimintaa 24.7.2023 alkaen Kallion ja Selänteen alueilla (Alavieska, Ylivieska, Sievi, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi ja Haapajärvi). Pilotin aikana on tarkoitus laajentaa toimintaa digisotekeskuksen toiminta-alueen laajentumisen mukana.

Fysioterapeutin suoravastaanotolla tarkoitetaan toimintaa, jossa asiakas ohjautuu fysioterapeutin suoravastaanottokäynnille tiettyjen kriteereiden mukaisesti suoraan hoidon tarpeen arvioinnista ilman lääkärin lähetettä. Käytännössä fysioterapeutin videovälitteiselle suoravastaanotolle ohjaudutaan joko sote-keskuksen vastaanotolta, digitaalisen sote-keskuksen vastaanotolta, omaolon kautta tai muusta terveydenhuollon yksiköstä. Hoitaja voi varata ajan fysioterapeutin videovälitteiselle suoravastaanotolle arvioituaan asiakkaan tilanteen. Arvioinnissa käytetään apuna fysioterapeutin suoravastaanotolle ohjautumisen kysymyslomaketta.

Etäsuoravastaanottotoiminnalla tavoitellaan Pohteen alueen asukkaita, joiden alueella ei joko ole fysioterapeutin suoravastaanottotoimintaa, välimatka palveluihin on pitkä tai asiakas itse mieluummin asioi tilanteessa etäyhteydellä. Etäsuoravastaanotolla fysioterapeutti tutkii sekä ohjaa asiakasta tilanteessa. Fysioterapeutti voi tarvittaessa ohjata asiakasta apteekista saatavien reseptivapaiden kipulääkkeiden käyttöön sekä kirjoittaa tarvittaessa enintään 5 vrk sairauslomaa. Fysioterapeutti voi myös ohjata asiakkaan päivystykseen, konsultoida lääkäriä tai ohjata asiakkaan toiselle ammattilaiselle.

Lisätietoja antaa asiakasta hoitava taho.