Apu hätään

Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112. Hätätilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen kouristelu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, tulipalo tai kolari. Näiltä sivuilta löydät ohjeet, miten voit toimia, kun tarvitset apua nopeasti.

Lue lisää alta
Ennen kuin lähdet päivystykseen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117

Päivystysapu arvioi, tarvitsetko kiireellistä hoitoa. Saat sieltä toimintaohjeet ja neuvoja. Puhelu on maksuton. Voit keskustella myös Päivystysavun chatissa. Päivystysapu on aina avoinna.

Lääkäri haastattelee potilasta.
Kiireellinen hoito päivällä sosiaali- ja terveyskeskuksessa

Hakeudu sosiaali- ja terveyskeskukseen kiireelliseen hoitoon, jos olet sairastunut äkillisesti, vointisi on huonontunut vakavasti tai sinulla on äkillisesti alkanut kipu, joka ei helpota särkylääkkeellä.

1. Klikkaa alla olevaa painiketta Lääkärin ja hoitajan vastaanotto.
2. Valinnan jälkeen näet kuvauksen palvelusta.
3. Klikkaa Valitse paikkakunta. Näet oman paikkakuntasi yhteystiedot.

Ensihoitajat ja sairaanhoitaja auttavat potilasta.
Kiireellinen hoito illalla, yöllä ja viikonloppuna

Kun sosiaali- ja terveyskeskus on suljettu, päivystys toimii Oulussa Oulun seudun yhteispäivystyksessä OYSissa, Oulaskankaan yhteispäivystyksessä Oulaisissa, Raahen sairaalan päivystyksessä ja Kuusamon sosiaali- ja terveyskeskuksen päivystyksessä. Raahen sairaalan päivystys toimii 31.12.2024 asti, ja 1.1.2025 alkaen Raahessa toimii kiirevastaanotto vuoden jokaisena päivänä kello 8–22.

Ennen lähtöä soita Päivystysapuun 116 117.

Nainen hammaslääkärissä.
Suun ja hammashoidon päivystys

Ota yhteyttä nopeasti, jos hampaasi tai leukasi on vioittunut tapaturmassa tai jos sinulla on voimakasta turvotusta, joka vaikeuttaa suun avaamista ja nielemistä. Voit ottaa yhteyttä päivystykseen myös silloin, jos sinulla on verenvuotoa esimerkiksi hampaan poiston jälkeen tai kovaa särkyä, joka ei hellitä särkylääkkeellä.

Voit odottaa seuraavaan arkipäivään, jos hampaassasi on lohkeama tai paikka on irronnut.

Kuvassa vastasyntynyt.
Synnytys

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) hoidetaan synnytyksiä kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina. Sinun ei tarvitse soittaa etukäteen, kun tulet synnyttämään.

Jos sinulla on runsasta veristä vuotoa tai synnytyksen merkkejä ennen kuin raskaus on täysiaikainen, ota yhteyttä omaan neuvolaan. Jos oma neuvolasi on kiinni, ota yhteyttä OYSin raskaana olevien päivystykseen.

Huoli raskaudesta?

Näissä tilanteissa ota välittömästi yhteyttä synnyttäjien vastaanotolle, raskausviikon 22+0 jälkeen

• säännölliset, alle 10 minuutin välein toistuvat ja kivuliaat supistukset ennen 37+0 raskausviikkoa
• kohtalainen tai runsas verinen vuoto
• selkeä lapsiveden meno
• yhtäjaksoinen, voimakas vatsakipu, joka ei helpota levossa
• vatsaan kohdistunut isku, esimerkiksi tapaturma tai onnettomuus

Näissä tilanteissa ota välittömästi yhteyttä sosiaali- ja terveyskeskukseen tai päivystysaikana päivystykseen

• hengitysvaikeudet
• jalan turvotus ja voimakas kipu vain toisessa jalassa esimerkiksi astuessa

Näissä tilanteissa ota saman päivän aikana yhteyttä neuvolaan tai päivystysaikana synnyttäjien vastaanotolle

• sikiön vähentyneet liikkeet 32 raskausviikon jälkeen: alle 10 liikettä tunnissa, ota yhteyttä, jos tilanne toistuu toisenkin tunnin aikana
• päänsärky ja näköhäiriöt, jotka eivät mene särkylääkkeellä (paracetamol 1g) ja levossa ohi

Yhteystiedot

Psykiatrian päivystys

Jos tarvitse kiireellistä hoitoa mielenterveyden oireiden vuoksi, saat apua sosiaali- ja terveyskeskuksestasi tai yhteispäivystyksestä

Kiireellisessä tilanteessa voit saada sosiaali- ja terveyskeskuksestasi tai yhteispäivystyksestä lähetteen psykiatrian päivystykseen.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Sosiaali- ja kriisipäivystykseen voit tehdä kiireellisen lastensuojeluilmoituksen tai huoli-ilmoituksen

Ota yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen, jos tarvitset kiireellistä apua tai neuvontaa lastensuojeluun, perheväkivaltaan tai kriiseihin liittyen. Voit tehdä kiireellisen lastensuojeluilmoituksen tai kiireellisen huoli-ilmoituksen aikuisesta soittamalla sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Sosiaali- ja kriisipäivystys on aina avoinna.

Apua lähisuhdeväkivaltaan ja sen ehkäisyyn

Lähisuhdeväkivalta voi olla henkistä, seksuaalista, taloudellista, kemiallista, kulttuurista, uskonnollista tai kunniaan liittyvää. Väkivaltaa on myös vaino, laiminlyönti, väkivallan uhka ja väkivallalle altistuminen.

Hae apua

Pelastustoimi

Pelastuslaitoksen henkilökuntaa ja paloautoja.
Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos

Pelastuslaitos auttaa sinua onnettomuustilanteessa. Pelastuslaitos huolehtii alueemme turvallisuudesta, varautumisesta ja väestönsuojelusta.