Palaa takaisin

Nuorten osallistuminen päätöksentekoon

  • Oikeusministeriö

Palveluntarjoajat, kuten kunnat, seurakunnat ja järjestöt, vastaavat itse palvelujen ja tapahtumien tietojen ylläpidosta ja ajantasaisuudesta.

Palvelun sisältö

Lapsilla ja nuorilla on oikeus osallistua ja vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Nuorisolain mukaan nuorilla on oikeus osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä ja -politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn. Myös kuntalaki ja hyvinvointialuelaki takaavat nuorille oikeuden osallistua ja...

Näytä lisää

Toimi näin

Vaikuttamiseen on erilaisia tapoja ja kanavia riippuen mitä asia koskee. Kunnilla ja hyvinvointialueilla on nuorisovaltuustoja ja erilaisia toimijaryhmiä. Kouluissa oppilaskunnat toimivat koulun kaikkien oppilaiden hyväksi. Järjestöjen toimintaan osallistumalla nuoret voivat vaikuttaa itseään kiinnostaviin asioihin. Verkosta löytyy nuorten oma vaikuttamiskanava Digiraati.fi. Nuoret voivat osallistua ja vaikuttaa myös otakantaa.fi-palvelussa tai tekemällä kunnalle aloitteita kuntalaisaloite.fi-palvelussa.

Ota selvää, mitä osallistumisen ja vaikuttamisen kanavia nuorille on omassa kotikunnassasi tarjolla. Tietoa löydät asuinkuntasi kotisivuilta ja kysymällä koulusta, oppilaitoksesta, nuorisotaloilta tai järjestöistä. Digiraatiin osallistujat kutsutaan henkilökohtaisesti sähköpostilla. Otakantaa.fi-palvelussa voi kuka tahansa avata ja osallistua erilaisiin keskusteluihin ja kyselyihin. Kuntalaisaloite.fi-palvelussa voi tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.

Verkkoasiointi

1 kpl

Digiraati.fi

Digiraati.fi on osa oikeusministeriön verkossa toimivia demokratiapalveluita. Kehittämistyössä on ollut mukana sekä nuoria että nuorisoalan toimijoita. Palvelua voivat käyttää nuoret ja nuorten kanssa toimivat tahot. Palvelun voivat ottaa käyttöönsä kunnat, hyvinvointialueet ja muut viranomaiset, oppilaitokset, järjestöt ja nuorten toimijaryhmät. Digiraadissa osallistujat keskustelevat ennalta sovitusta aiheesta 1-3 viikon ajan. Keskustelu käydään kirjallisesti nimimerkeillä palvelun omalla, suljetulla keskustelupalstalla. Tavoitteena on muodostaa raadin keskusteltavana olevasta aiheesta loppulausuma, joka välitetään eteenpäin päättäjille ja julkaistaan palvelussa. Keskustelua ohjaa ja valvoo koulutettu ohjaaja, joka huolehtii keskustelun etenemisestä, turvallisuudesta ja sujuvuudesta.

Kenelle ja millä ehdoin

Otakantaa-keskusteluihin ja kuntalaisaloitteiden tekemiseen ei ole alaikärajaa.