Influenssa- ja koronarokotus

Palvelun sisältö

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.

Koronavirus SARS-CoV-2 aiheuttaa koronavirustaudin eli COVID-19-taudin. Koronarokotuksilla pyritään ehkäisemään sairaalahoitoa vaativia, vakavia koronaviruksen tautimuotoja ja kuolemia. Riski sairastua sairaalahoitoa vaativaan koronatautiin nousee iän myötä.

Influenssa- ja koronarokotukset annetaan syksyllä ja talvella.

Toimi näin

Maksuton influenssarokote

Maksuttoman influenssarokotteen voivat saada raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset sekä henkilöt, joille influenssa aiheuttaa oleellisen uhan terveydellesi sairauden tai hoidon vuoksi. Voit saada rokotteen vain influenssakauden aikana, valitse paikkakunta, niin näet kuntakohtaisen toimintaohjeen.

Maksullinen influenssarokote

Jos et ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, voit pyytää reseptiä omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi ja ostaa rokotteen apteekista. Aiemman vuoden reseptin voit uusia myös Omakanta-palvelusta tai apteekin kautta. Ota ostamasi rokote mukaasi, käy ottamassa rokote omassa sosiaali- ja terveyskeskuksessa influenssarokotuspäivänä.Voit tiedustella mahdollisuutta influenssarokotukseen myös omasta työterveyshuollostasi.

Koronarokote

Maksuttoman koronarokotteen tehosteen voivat saada voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, 18 vuotta täyttäneet henkilöt, joilla on jokin vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus sekä 65 vuotta täyttäneet henkilöt. Koronarokoteannoksen ja tehosterokoteannoksen välillä on suositeltavaa olla vähintään 6 kuukautta. Koronataudin sairastaneelle rokote on suositeltavaa antaa aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.

Rokotukset kotihoidossa ja palveluasumisessa

Henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa tai saavat säännöllisesti kotihoitoa, rokotetaan asumisyksiköissä tai kotona. Kotihoidon sairaanhoitaja ottaa yhteyttä säännöllisesti järjestetyn kotihoidon piirissä oleviin henkilöihin, kun influenssa- tai koronarokotus on ajankohtainen.

Ammatin vaatimat rokotukset

Työn puolesta maksuttoman Influenssarokotteen saavat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon, turkistarhoilla työskentelevät, siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä sekä muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi. Kysy lisätietoa työnantajaltasi.

Yhteystiedot

Palvelulla ei ole asiointikanavia tällä alueella