Päihde- ja riippuvuushoito

Palvelun sisältö

Voit hakeutua vastaanotolle, jos olet huolissasi päihteiden käytöstäsi tai rahapelaamisestasi. Saat apua päihteiden käytön tai riippuvuuksien, kuten peliriippuvuuden aiheuttamiin haasteisiin. Hoito sisältää esimerkiksi neuvontaa, arviointia, kuntoutusta ja sosiaalista tukea. Hoito on vapaaehtoista.

Avohoidon vastaanotolla arvioimme tilanteesi ja teemme hoitosuunnitelman. Avohoito tarkoittaa ohjattua hoitoa, jossa asut kotona ja käyt sovituissa tapaamisissa. Tuki voi olla yksilöllistä tai ryhmämuotoista.

Teemme myös erilaisia päihdeseurantoja, jos tarvitset lausuntoa esimerkiksi lastensuojeluun tai ajokorttiasioissa viranomaiselle. Päihderiippuvuuden arviointijakso voidaan aloittaa myös silloin, kun tarvitaan lääkärin diagnoosi.

Toimi näin

Ota yhteyttä terveyskeskukseen tai päihde- ja riippuvuuspalvelujen vastaanotolle. Ammattilainen arvioi hoidon tarpeesi.

 

Korvaushoito

Korvaushoidolla tarkoitetaan opioidiriippuvuuden hoitamista korvaushoitolääkityksen tuella. Hoitoon sisältyy myös psykososiaalista tukea, kuten keskusteluapua. Korvaushoito kohentaa terveyttä ja elämäntilannetta. Se myös vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta ja kuolleisuutta.

Katkaisuhoito

Jos päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu avohoidon turvin, voit päästä ympärivuorokautiseen katkaisu- tai vieroitushoitoon. Hoidon tavoitteina ovat päihdekierteen turvallinen katkaiseminen ja tarvittavan jatkohoidon suunnittelu.

Katkaisuhoitojakso kestää tavallisesti muutaman vuorokauden. Katkaisuhoitoa annetaan päihdeklinikalla ja terveyskeskusten vuodeosastoilla. Vieroitushoito kestää yleensä kauemmin kuin katkaisuhoito, esimerkiksi kahden viikon ajan.

Laitosmuotoinen päihdekuntoutus

Päihdekuntoutusta voidaan antaa laitoksessa, jos muu päihdehoito ja päihdekuntoutus ei ole riittävää. Hoitojakson kesto voi vaihdella, mutta yleensä se on noin kuukauden mittainen.

 

Selviämishoito

Voimakkaasti päihtynyt henkilö tarvitsee seurantaa. Jos hän ei kykene huolehtimaan omasta terveydestään tai turvallisuudestaan, hän saa apua terveyskeskuksesta tai päivystyksestä. Hätätilanteessa soita numeroon 112.

Oulussa toimii viikonloppuisin selviämisasema päihtyneille henkilöille, joiden vointi vaatii seurantaa voimakkaan päihtymyksen vuoksi. Poliisi, ensihoito tai päivystys ohjaa päihtyneen henkilön selviämisasemalle, jos päihtyneen terveydentila vaatii seurantaa, mutta ei vaadi muuta kiireellistä hoitoa.

Yhteystiedot

Palvelupaikka
A-Klinikka, Oulainen
Osoite
Reservikomppaniankatu 7-9,
86300 OULAINEN

Avoinna

Auki vain ajanvarauksella

Poikkeusaukioloajat
Suljettu 13.7.2024 - 21.7.2024

Tarvittaessa ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluiden puhelinpalveluun.

A-klinikka antaa tietoa ja tukea eri päihteisiin tai esimerkiksi peliriippuvuuteen liittyvissä asioissa. A-klinikkaan voit ottaa yhteyttä, kun sinä itse tai läheisesi tarvitsette tietoa tai tukea alkoholiin, huumeisiin, lääkkeisiin tai pelihimoon liittyvissä asioissa. Hoitomuotoina ovat mm. terapeuttiset keskustelut ja korvaushoito. Lisäksi A-klinikalle kuuluvat työpaikkojen hoitoonohjaukset. A-klinikalla tehdään myös päihdearvioita ja päihdeseurantoja. Tarvittaessa teemme arvion laitosmuotoisen päihdekuntoutuksen tarpeesta. Hoidon ja kuntoutuksen lisäksi A-klinikka tarjoaa varhaisvaiheen palveluna ohjausta ja neuvontaa. Toimintamme on luottamuksellista ja maksutonta. Avohoidossa toteutettavaan alkoholikatkaisuun hakeutuminen hoidetaan Oulaisten A-Klinikan kautta.

Palvelupaikka
Oulaisten terveyskeskus
Osoite
Reservikomppaniankatu 7-9,
86300 OULAINEN

Avoinna
Ma

8-16

Ti

8-16

Ke

8-16

To

8-16

Pe

8-16

Saat terveyskeskuksesta terveyspalveluja ja sosiaalipalveluja. Terveyskeskuksessa toimii muun muassa lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotto.

Palvelunumerot
Eteläisen alueen mielenterveyspalvelut ja päihdepalvelut
Palvelunumero
086 692 804
Puhelinaika
Ma

8-11

12-14

Ti

8-11

12-14

Ke

8-11

12-14

To

8-11

12-14

Pe

8-11

12-14

Tästä numerosta voit varata ajan tai kysyä neuvoa aikuisten, nuorten ja lasten mielenterveyspalveluista sekä päihdepalveluista. Puhelinpalvelu palvelee Ylivieskan, Alavieskan, Sievin, Nivalan, Oulaisten, Haapaveden, Pyhännän, Pyhäjärven, Kärsämäen, Haapajärven ja Reisjärven asukkaita.