Sosiaalihuollon kuljetuspalvelut
Palvelun sisältö
Kuljetuspalvelut on tarkoitettu vammaisille henkilöille, sairaille ja ikäihmisille, jotka eivät pysty käyttämään joukkoliikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia. Palvelua voi käyttää työssäkäyntiin, opiskeluun, asiointiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja jokapäiväiseen elämään kuuluvien asioiden hoitamiseen. Kuljetuspalveluilla pyritään tukemaan itsenäisen asumista. Matkustajalla voi tarvittaessa olla mukanaan saattaja.
Palvelua käyttävä voi matkustaa esimerkiksi taksilla, kutsutaksilla tai yhteiskuljetuksella. Kuljetuspalveluina järjestetään välttämättömästi tarvittavat ja kohtuulliset matkat.
Toimi näin
Saat lisätietoa ikäihmisten kuljetuspalveluista ikäihmisten palveluohjauksesta ja vaikeavammaisten kuljetuspalveluista puolestaan vammaispalvelujen ensiarviotiimistä.
Sosiaalipalveluista saat ohjausta, tukea ja neuvontaa:
– lapsiperheiden palveluista
– aikuisten sosiaali- ja päihdepalveluista
– lastensuojelusta
– vammaispalveluista
9-12
13-15
9-12
13-15
9-12
13-15
9-12
13-15
9-12
13-15
Aino-neuvonta on tarkoitettu ikäihmisille ja heidän läheisille. Saat Aino-neuvonnasta maksutonta ohjausta ja neuvontaa ikäihmisten palveluista:
• kotiin saatavista palveluista
• asumisesta
• apuvälineistä
• digitaalisista palveluista
• liikkumisesta
• taloudellisista etuuksista
• harrastus- ja virkistysmahdollisuuksista
• järjestöjen ja seurakunnan toiminnasta
Aino-neuvonnassa tehdään ensiarvio tilanteestasi ja ohjataan tarvittaessa palveluohjaukseen palvelutarpeen arviointiin. Aino-neuvonnassa voit asioida myös anonyymisti.
9-11
9-11
9-11
9-11
9-11
Palveluohjauksessa asiantuntijamme kertovat sinulle, millaista apua ja palveluja on tarjolla ja miten palveluihin hakeudutaan. Palveluohjaus välittää tarvittaessa yhteydenottopyyntösi sinua auttavalle ammattilaiselle.
Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen palveluohjaukseen voit soittaa, jos tarvitset apua lapsesi tasapainoiseen kehitykseen tai hyvinvointiin. Palveluohjaus on tarkoitettu kaikille perheille lapsen iästä riippumatta.
Aikuisten sosiaali- ja päihdepalvelujen palveluohjaus on tarkoitettu 18–64-vuotiaille. Voit soittaa, jos tarvitset ohjausta ja neuvontaa taloudellisiin vaikeuksiin tai ongelmiin, joihin liittyy esimerkiksi väkivaltaa, päihteiden ongelmakäyttöä tai mielenterveyden haasteita.
Äkillisissä kriisitilanteissa pitää soittaa sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai hätäkeskukseen, joista vastataan kellon ympäri viikon jokaisena päivänä.
Tällä lomakkeella voit hakea seuraavia palveluja:
- asunnon muutostyöt,
- tukipalvelut: ateriapalvelu, vaatehuoltopalvelu, siivouspalvelu, asiointi- ja kylvetyspalvelu,
- turvapalvelut: turvapuhelin ja muut kodin turvahälytyslaitteet,
- kotihoito ja kotisairaanhoito,
- liikkumista tukeva palvelu,
- omaishoidon tuki,
- asumispalvelu,
- perhehoito,
- päivätoiminta,
- arviointi- tai kuntoutusjakso.
PALAUTA LOMAKE oman alueesi ikäihmisten palveluohjaukseen, ikäneuvolaan tai alueesi terveyskeskukseen.
Voit hakea asumispalveluja, asumisen tukipalveluja, liikkumista tukevaa palvelua, päivätoimintaa, sosiaaliohjausta ja sosiaalityötä.
Kenelle ja millä ehdoin
Kuljetuspalveluihin ovat oikeutettuja ne, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.
Sosiaalihuoltolaki