Puuhakirjojen tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja vähentää vammaisten lasten ja nuorten kohtaamaa kiusaamista ja syrjintää. Puuhakirjoissa on runsaasti erilaisia tehtäviä, joiden avulla lapsi oppii muun muassa ymmärtämään erilaisuutta ja välttämään turhia ennakkoluuloja.
”Puuhakirjojen jakaminen yhdessä Lastenklinikoiden Kummien kanssa tuo lastensairaaloiden potilaille iloa, ja samalla se edistää yhteistä päämääräämme kohdata kaikki yhdenvertaisina. Haluamme yhteisellä ponnistuksellamme edistää ihmisten moninaisuuden huomioon ottavaa ilmapiiriä ja tehdä asenteisiin vaikuttavaa ennaltaehkäisevää työtä”, sanoo Invalidiliiton keräyspäällikkö Petri Äikiä.
Lastenklinikoiden Kummit toimii valtakunnallisesti verkostoituneesti erilaisten yhteistyötahojen kanssa lasten terveyden tukena Suomessa. ”Invalidiliiton kanssa löysimme heti yhteisen viestin jaettavaksi – yhdenvertaisesti ja yhdessä”, toteaa Lastenklinikoiden Kummit ry:n projektipäällikkö Jaana Roos.
Puuhakirjat tuovat iloa ja hyötyä lapsille ja perheille
OYS Lasten ja nuorten vastuualueella työskentelevät palvelupäällikkö Mari Sipilä sekä varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Rauatmaa toteavat, että puuhakirjat ovat tervetullutta ajankulua lapsille sairaalahoidon aikana tai kotona toipuessa.
”Puuhakirjassa on kauniit, selkeät ja värikkäät kuvat, joita voi tutkia jo ihan pienten lasten kanssa. Nimensä mukaisesti kirjassa on myös monenlaista puuhaa ja tehtäviä lapselle. Kirjassa viehättää se, että teemoissa on niin hienosti tuotu esiin kirjan eläinten erilaisuutta ja vammaisuuttakin, mikä näyttäytyy luonnollisena osana eläinten elämää. Aikuinen saa myös hyviä vinkkejä siitä, miten keskustella erilaisuudesta eri-ikäisten lasten kanssa”, pohtivat Sipilä ja Rauatmaa.
Kirjat ovat erityisen tervetulleita sairaalaan, sillä lapset kaipaavat myös samaistumisen kohteita. Sairaus, vammaisuus, erilaiset hoidot tai lapsen tarvitsemat apuvälineet voivat tuntua lapsesta alkuun oudolta ja pelottavaltakin, mutta kirja voi osaltaan auttaa lasta hyväksymään erilaisuutensa.
Puuhakirjoja lähtee jaettavaksi ympäri sairaalaa yksiköihin, joissa lapsia on asiakkaana.
Paikalla lahjoitustilaisuudessa olivat järjestöasiantuntija Hilkka Lahti Invalidiliitosta ja varapuheenjohtaja Johanna Nummela Oulun Invalidien yhdistyksestä. OYS:sta paikalla oli askartelunohjaaja Marja Saukkonen, varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Rauatmaa sekä lasten kirurgian, lasten neurologian ja lasten päiväsairaalan osastonhoitaja Mervi Jokitalo.
Oulun yliopistollinen sairaala kiittää lämpimästi Invalidiliittoa ja Lastenklinikoiden Kummeja lahjoituksesta!