Oulun alueella hinkuyskää liittyen matkailuun

Julkaistu
Tänä vuonna Euroopassa on todettu hinkuyskätapauksia tavallista enemmän. Suomessa hinkuyskää on todettu aiemmin ainakin Helsingin seudulla ja Varsinais-Suomessa. Viime päivien aikana Oulun alueella on todettu hinkuyskää.

Oulussa ja Kempeleessä on viime päivien aikana todettu hinkuyskätapauksia yläkouluikäisillä lapsilla. Tartunnat liittyvät ulkomaan matkailuun ja joukkueliikuntaharrastukseen. Yksittäisiä jatkotartuntoja on todettu perhe- ja kaveripiirissä. Tartunnanjäljitys on käynnissä ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tartuntatautiyksiköt kontaktoivat sekä positiiviset että altistuneet ja ohjeistavat tarvittaessa antibioottihoidon. 

Jos henkilön tiedetään altistuneen hinkuyskälle ja hänelle on ilmaantunut tai ilmaantuu hinkuyskään sopivat oireet ennen kuin tartuntatautiyksikkö on ehtinyt kontaktoida hänet, kannattaa hakeutua sosiaali- ja terveyskeskukseen arvioitavaksi. Alle 6 kuukauden ikäiset lapset, joilla epäillään hinkuyskää, voivat hakeutua myös OYS lastenpäivystykseen ilman lähetettä. Muita hengitystieinfektioiden aiheuttajia on kuitenkin runsaasti liikkeellä, joten tavallista flunssaa ei tarvitse epäillä hinkuyskäksi, mikäli altistumista ei ole tiedossa. 

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama ylähengitystieinfektio. Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana. Hinkuyskää esiintyy kaikenikäisillä, mutta hinkuyskä voi olla erityisen vakava alle 6 kuukauden ikäisellä lapsella, jota ei ole vielä rokotettu. 

Hinkuyskän tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Tyypillinen puuskittainen, yleensä yöllä ilmaantuva yskä ilmenee noin 1–2 viikon kuluessa ensi oireista. Koululaisilla ja aikuisilla taudinkuva voi olla pitkittyvä kuiva yskä.

Hinkuyskän taudinkulkua ja tartuttavuutta voidaan lievittää antibioottihoidolla. Tartuttavuus on suurimmillaan aivan taudin alkuvaiheessa ja vähenee taudin kestäessä. Neljän viikon sairastamisen jälkeen tartuttavuus on yleensä ohi. Antibioottihoidolla tartuttavuus loppuu viiden päivän kuluttua hoidon alusta ja tämän ajan on oltava poissa koulusta, töistä ja harrasteryhmästä. Oireisella altistuneella hinkuyskänäytteen negatiivinen vastaus ei ole tautia varmuudella poissulkeva, joten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeen mukaan kaikille altistuneille oireisille annetaan aina antibioottikuuri.

Lisätiedot:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivulla: Hinkuyskä