KotoPohde-hankkeen syyskuulumisia

Julkaistu

Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa (ESR+) -hankkeen syksy on touhua täynnä. Kalenteria katsellessa voi palata mietteissä syksyn menneisiin tilaisuuksiin, mutta myös suunnitella edessäpäin siintäviä, hankkeen tulevia toimia.

Ilmiöasemalla kuultiin nuorten mietteitä

Tuoreimpana tapahtumana mielessä on kuluneella viikolla järjestetty Ilmiöasema yksin alaikäisenä maahanmuuttaneille nuorille Oulussa. Ilmiöasema järjestettiin yhteistyössä Pohteen osallisuus-, yhdyspinta- ja hyvinvointikoordinaattori Iida-Maria Bimbergin kanssa. Ilmiöasema on Diakonissalaitoksen kehittämä tulevaisuuskeskustelumenetelmä, jonka avulla esimerkiksi hyvinvointialue voi kerätä tietoa ihmisten hyvinvoinnista ja toiveista tulevaisuudelle. Menetelmä on kehitetty keräämään tietoa erityisesti niiltä ihmisiltä, jotka harvoin saavat ääntään kuuluville.

Oulussa Ilmiöasemalle kokoontui 11 nuorta. Tilaisuudessa kuultiin nuorten mietteitä tulevaisuudesta ja keskusteltiin tulevaisuuteen kohdistuvista toiveista sekä huolenaiheista. Keskustelussa nuorten esiin nostamia, hyvään arkeen ja elämään kuuluvia teemoja olivat esimerkiksi terveys, perhe, turvallisuus, mahdollisuus koulutukseen ja työhön. Huolenaiheina mainittiin sodat, levoton maailmanpoliittinen tilanne ja rasismi.

Nuorten rohkeaa keskustelua oli ilo kuulla. Ilmiöasemalla käydyn keskustelun aiheita tullaan huomioimaan ja hyödyntämään Pohteen kehittämistoimissa. Koottu tieto ohjaa osaltaan esimerkiksi tulevan vuoden hyvinvointisuunnitelmaa ja talousarviota. Pohteen alueen asukkaiden äänen kuuleminen, osallistumisen esteiden tunnistaminen ja niiden poistaminen ovat myös eräs KotoPohde-hankkeen tavoitteista. Maahanmuuttaneiden osallisuutta tullaan myös jatkossa edistämään hankkeessa eri keinoin.

PopUp Yhteiskuntakylä

Osallisuudesta oli kysymys myös edellisen viikon tapahtumassa Pohteen eteläisellä laidalla Ylivieskassa. Siellä KotoPohde-hanke osallistui PopUp Yhteiskuntakylä -tapahtumaan Raudaskylän Kristillisellä Opistolla. Tapahtuma kokosi yhteen Oulun eteläisen ja rannikon alueen lähikunnista noin 200 osallistujaa, joista valtaosa oli maahanmuuttaneita. Tapahtuman tavoitteena oli esitellä osallistujille yhteiskunnan eri toimijoita ja palveluja. Paikalla olikin iloisen kirjava joukko toimijoita, kuten kansalaisopisto, velkaneuvonta, kirjasto, autokoulu, jätehuoltoyhtiö, poliisi, vapaapalokunta ja tietenkin Pohde. Tapahtumassa vierailijat tutustuivat esittelijöiden pisteisiin ja toimintaan myös pienten tehtävien avulla. KotoPohteen pisteellä tehtävänä oli vastata lyhyeen kyselyyn, jolla kartoitettiin osallistujien tietämystä Pohteesta ja sen vaikutuskanavista.

Integration 2024 ja sosiaalialan asiantuntijapäivät marraskuussa

Marraskuussa KotoPohde-hanke suuntaa Turkuun Integration 2024 -tapahtumaan, jossa esittelemme hankkeen toimintaa esittelypisteellä. Valtakunnallinen tapahtuma kokoaa laajasti yhteen kotoutumisen ja pakolaisten vastaanoton toimijoita. Paikan päälle tapahtumaan odotetaan saapuvaksi noin tuhat osallistujaa. Tilaisuus tulee siis olemaan mitä mainioin paikka jakaa tietoa ja toimintamalleja, kohdata kollegoita ja verkostoitua. Vuoden 2024 Integration-tapahtuman ohjelmassa näkyvät erityisesti tulevat toimintaympäristön muutokset. Marraskuun kohdalla kalenterissa on lisäksi 19.11 Oulussa järjestettävät valtakunnalliset sosiaalialan asiantuntijapäivät, jotka kokoavat laajasti sosiaalialan toimijoita yhteen. KotoPohde-hanke on mukana esittelemässä toimintaansa yhtenä tapahtuman näytteilleasettajana.

KotoPohde kouluttaa

Syksyn tapahtumiin lukeutuvat myös KotoPohde-hankkeen koulutukset. Koulutuksen ensimmäinen osa teemalla maahanmuuttaneiden ja etnisten vähemmistöjen huomioiminen sosiaali- ja terveysalalla kuultiin kuluneella viikolla. Saman sisältöiset Teams-koulutukset ovat tarjolla myös 4.2.2025 sekä 3.6.2025.

Koulutuksen toinen osa 2.12. keskittyy maahanmuuttaja- sekä pakolaisperheiden näkökulmaan, mutta soveltuu hyvin myös muille kuin perheiden kanssa työskenteleville. Pohteen henkilöstö voi ilmoittautua koulutuksiin Hessun kautta ja muut osallistujat Pohteen koulutuskalenterin kautta.

Huomaathan, että KotoPohde-hankkeen koulutusmateriaalit ja muutkin hankkeen materiaalit viedään lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön hallinnoiman Kumppanuusalustan Pohjois-Pohjanmaan Kotoutumistyön verkosto -työtilaan.

Täältä voit rekisteröityä ja pyytää työtilan jäsenyyttä (kotoutuminen.fi): Kumppanuusalusta | Kotoutuminen Kumppanuusalusta

Tapaamisiin tapahtumissa, koulutuksissa ja Kumppanuusalustalla!

EU-lippu ja Euroopan unionin osarahoittama -teksti.

Tutta Koski

Tutta Koski työskentelee projektisuunnittelijana Yhdenvertaisuutta ja kotoutumista edistävä Pohjois-Pohjanmaa -hankkeessa.