Katso video: Kotisairaala tuo sairaalatasoisen hoidon kotiin – toiminta on otettu todella hyvin vastaan

Julkaistu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhtenä tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden kotona ja arkiympäristössä annettavaa tukea ja palveluita. Pohde panostaa näihin palveluihin yhteensä 23 miljoonaa euroa, ja ikäihmisten palveluihin on perustettu 64 uutta toimea.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhtenä tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden kotona ja arkiympäristössä annettavaa tukea ja palveluita. Pohde panostaa näihin palveluihin yhteensä 23 miljoonaa euroa, ja ikäihmisten palveluihin on perustettu 64 uutta toimea.  

Toimenpiteenä palveluiden vahvistamiseksi ovat muun muassa kotisairaalatoiminnan sekä ammattilaisille suunnatun Kotas-keskuksen sekä etälääketieteellisen tuen keskuksen toiminnan kehittäminen. Mutta mitä nämä palvelut Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden näkökulmasta ovat ja mitä ne tarkoittavat? 

Kotisairaalatoiminta on kaikenikäisille tarkoitettua sairaalatasoista hoitoa, jota viedään asiakkaan luo. Hoito on aina lääketieteellisesti perusteltua. Kotisairaalapalvelu on vaihtoehto silloin, kun hoitoa ei ole välttämätöntä toteuttaa sairaalassa ja kun asiakas tarvitsee lyhytaikaista tai määräaikaista sairaalahoitoa.  

Kotisairaala on vaihtoehto osastohoidolle, ja sitä toteutetaan kotona tai muussa asuinpaikassa, kuten palveluasumisessa tai muussa toimintayksikössä. Kotisairaalatoiminnassa hoitohenkilökunta käy asiakkaan luona kotona. Tarvittaessa asiakas käy sairaalassa hänelle laaditun oman hoito- tai palvelusuunnitelman mukaisesti. Kotisairaalan palveluihin voi kuulua esimerkiksi kotihoitoon soveltuva erikoissairaanhoito, suonensisäinen lääkehoito, vaativampi haavanhoito, saattohoito tai hoidontarpeen arviointi ja seuranta. 

Kotisairaalasta hyötyä potilaalle 

Tutkimusten mukaan 30 prosenttia laitoshoidossa olevista asiakkaista voitaisiin hoitaa kotona. Tutkimuksissa on myös todettu, että kotisairaalahoito lisää potilaiden tyytyväisyyttä hoitoon. Lisäksi omassa kodissa asuminen edistää potilaan aktiivisuutta ja kotona toipuminen on nopeampaa. Kotisairaalahoito myös vähentää tarpeettomia käyntejä päivystyksessä ja tarvetta akuuttihoitoon. Kotisairaalatoiminta laajenee hyvinvointialueella käyttöön asteittain vuoden 2023 aikana.

Kotas koordinoi ja konsultoi ammattilaisia

Kotisairaalatoiminnan lisäksi Pohde tukee kotona asumista ja arjessa pärjäämistä muun muassa kotikuntoutusta ja kotiutustiimin toimintaa kehittämällä. Myös kotona asumisen tuen Kotas-tilannekeskus laajenee koko alueelle kahden alueellisen tilannekeskuksen myötä. Lisäksi OYSin yhteispäivystyksessä olevaa Kotas-hoitajan resurssia vahvistetaan. 

Kotas-tilannekeskus yhdessä etälääketieteen tuen keskuksen kanssa tukee kotisairaanhoidossa ja kotihoidossa työskenteleviä ammattilaisia, kun asiakasta hoidetaan hänen omassa kodissaan. Kun kotisairaanhoidossa voidaan hyödyntää lääkärikonsultaatioita ja Kotas-tilannekeskuksen sairaanhoitajakonsultaatioita, voidaan paremmin vastata palveluiden ja hoidon tarpeeseen. Näin akuutit voinnin ja terveydentilan muutokset voidaan hoitaa turvallisesti kotona. 

Katso video kotisairaalatoiminnasta Pohteen Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=SnKU4pI7rRE

Katso Kota-tilannekeskuksen nettisivu