Palkittu työtiimi kehittää hoitoa

Julkaistu
Esittelemme Pohteen parhaita osaajia. Nyt vuorossa on moniammattillinen tiimi, joka on tehnyt yhdessä menestyksekästä kehitystyötä.

Keitä olette?

Olemme työtiimi, joka on yhdessä kehittänyt sinus pilonidaliksen eli pakaravaon ihonalaiskudoksen tulehduksellisen tautiprosessin hoitoa. Olemme saaneet kehitystyöstämme 3. sijan Pohteen laatupalkintokilpailussa vuonna 2023.

Tiimiin kuuluvat vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Kirsi Laitakari sekä haavahoitajat Satu Pitkäaho, Anna-Mari Manninen, Riitta-Liisa Hassi, Pirkko Kovalainen ja Minna Silvennoinen. Mukana kehitystyössä ovat olleet myös plastiikkakirurgi Katariina Kilpivaara, anestesialääkäri Nina Rotko sekä vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Johanna Mäkelä-Kaikkonen. Idea prosessin kehittämiseen tuli ylilääkäri Tero Rautiolta.

Mitä teette?

Teemme kerran kuukaudessa polikliinisia pientoimenpiteitä sinus pilonidalis -potilaille. Toimenpiteessä sinuskäytävät voidaan käsitellä kemiallisesti nestemäisellä fenolilla, laseroida ohuella kuidulla tai poistaa kirurgisesti.

Aiemmin sinus pilonidalis -potilaita hoidettiin leikkaussalissa nukutuksessa tai selkäydinpuudutuksessa, jolloin tarvittiin leikkaussalitilan lisäksi anestesialääkäri, kirurgi, anestesiahoitaja, leikkaussalihoitajat, lääkintävahtimestari sekä siistijä. Hoitoprosessi oli monella tapaa raskaampi ja huomattavan paljon hitaampi. Nyt lähes kaikki potilaat saadaan hoidettua polikliinisesti paikallispuudutuksessa yhden kirurgin ja kahden haavanhoitajan toimesta. Yhden toimenpidepäivän aikana meillä on keskimäärin noin 10 potilasta, joiden hoitamiseen tarvittiin aikaisemmin yli kaksi kokonaista leikkaussalipäivää.

”Isoja kehitysaskelia ei tapahtuisi, jos ei olisi näin toimivaa tiimiä.”

Kehitystyön ansiosta leikkaussaliaikaa ja anestesia- sekä hoitohenkilökuntaresurssia on vapautunut muihin toimenpiteisiin, ja sivutuotteena on syntynyt monenlaisia kustannussäästöjä. Aiemmin potilaille on täytynyt tehdä isoja ihon ja ihonalaiskudoksen poistoja sekä ihonsiirtoja, joista on tullut pitkiä haavanhoitoja ja sairauspoissaoloja. Nyt toimenpiteet ovat mini-invasiivisia ja riskeiltään huomattavasti pienempiä. Kevyemmän hoitoprosessin ansiosta potilaat pääsevät nopeammin palaamaan työelämään.

Mitkä ovat työnne parhaat puolet?

Hoidon kehittäminen on ollut meille sydämen asia. Parasta on ollut nähdä, miten hyvin kehitystyö on tuonut hyötyjä potilaille. Potilaat ovat nuoria poikia ja tyttöjä, jotka halutaan pikaisesti kuntoon. Olemme opetelleet tekemään myös uusia toimenpiteitä ja osa meistä on käynyt Tampereella Taysissa opintomatkalla. On hienoa nähdä, miten opitut tekniikat siirtyvät käytäntöön ja auttavat potilaita. Isoja kehitysaskelia ei tapahtuisi, jos ei olisi näin toimivaa tiimiä.

Sinus pilonidalis -vaivan uusiutumista ennaltaehkäistään pakaravaon ihokarvojen laserhoidolla. Saimme oman laserlaitteen vuonna 2022. Sitä ennen laserhoidot tehtiin ostopalveluna yksityisellä palveluntuottajalla, ja myöhemmin erillisellä lähetteellä ihotautien poliklinikalla. Potilaiden pääsy ihokarvojen laserhoitojakson aloitukseen on nopeutunut oman laitteen käyttöönoton myötä. Hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä.

Mikä teitä motivoi työssänne?

Sinus pilonidalis -vaiva voi rajoittaa nuorten ihmisten opiskelua ja istumatyötä tekevien työelämää. Haluamme potilaat nopeasti kuntoon. Meitä motivoi se, kun näemme, että hoito tehoaa, paraneminen etenee ja nuoret voivat jatkaa normaalia elämää. Sekin ilahduttaa, että voimme auttaa kollegoita, jos he tarvitsevat konsultointia. Tätä työtä on kiva tehdä ja koemme tärkeäksi, että olemme saaneet kehittää prosessia ja potilaiden hoitoa.

Mikä on haastavinta työssänne?

Tekisimme sinus-toimenpiteitä useamminkin, jos olisi resursseja. Muutaman kuukauden ajan meillä on ollut mahdollisuus tehdä toimenpiteitä kahdesti kuukaudessa. Haavahoitajat pitävät kuukauden muina tiistaipäivinä itsenäistä vastaanottoa, jolloin osa potilaista käy haavakontrolleissa ja ihokarvojen laserhoidossa. Potilaat haluaisivat käydä meillä enemmänkin haavakontrolleissa, mutta meillä ei ole resursseja ottaa heitä vastaan. Olemme siirtymässä ensi vuoden alkupuolella uuden sairaalan puolelle, joten sekin voi tuoda mukanaan omat haasteensa.

Mikä työyhteisössänne tai tiimissänne on parasta?

Tässä työssä yhteishenki korostuu. Tuntuu, että potilaatkin aistivat sen, että meillä on keskenään hyvä henki. On arvokasta, ettei työ ole puurtamista eikä tunnu tympeältä. Tarvittaessa voimme olla matalalla kynnyksellä toisiimme yhteydessä, jos konsultoitavaa tulee.

Minkälainen Pohde on työpaikkana?

Työnantaja on tukenut sinus pilonidalis -potilaiden hoidon kehitysprosessia sekä toimenpiteisiin kouluttautumista. Olemme saaneet käydä tutustumassa uusiin toimenpiteisiin toisessa yliopistosairaalassa ja kouluttamassa Oulaskankaan sairaalassa kollegoitamme.

Jatkamme kehitystyötä ja potilaiden hoitoprosessin sujuvoittamista edelleen, kun kokemusta ja tutkimustietoa eri hoitotekniikoista kertyy lisää.

Katso Pohteen avoimet työpaikat