Maksuton etäyhteydellä toteuttava elintapaohjaus on suunnattu etenkin työikäisille, joilla on riski sairastua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin tai sydän- ja verisuonitauteihin. Pohteen etäelintapaohjaajat ovat terveydenhuollon ammattilaisia: terveydenhoitajia, sairaanhoitajia tai fysioterapeutteja, joiden koulutustaustasta löytyy myös lyhytterapian ohjausmenetelmien osaaminen. He ovat syventäneet osaamistaan myös elintapaohjauksen erikoistumisopinnoilla.
Ensimmäisellä vastaanotolla kartoitetaan asiakkaan tilannetta Omaolon terveystarkastuksen pohjalta. Tärkeintä on kuulla, mitä toiveita ja tavoitteita asiakkaalla itsellään on. Sen jälkeen pohditaan yhdessä, millainen tuki auttaisi häntä parhaiten kohti tavoitteita.
Yksi hyvistä apukeinoista on Onnikka-mobiilisovellus, jonka on todettu sitouttavan asiakkaita tehokkaasti pysyviin elämäntapamuutoksiin. Esimerkiksi painonpudotukseen liittyy sitkeä harhaluulo, että mahdollisimman niukka ruokavalio on paras ratkaisu. Onnikka kannustaa käyttäjäänsä päinvastaiseen käytökseen; syömään tasaisesti, riittävästi ja säännöllisesti, jotta verensokeri pysyy tasaisena.
Etäelintapaohjaajat Mari Jokikokko ja Minja Ikonen kertovat, millä keinoilla he auttavat asiakkaitaan kohti hyvinvointia:
Kuuntele haastattelu:
Jos evästeasetuksesi estävät podcastin näkymisen, voit muuttaa evästeasetuksia tai kuunnella haastattelun SoundCloudissa.
Etäelintapaohjauksen asiakkailla on usein takanaan erilaisia yrityksiä muuttaa elintapoja, mutta ne ovat kariutuneet syystä tai toisesta. Jo ensimmäisellä vastaanottokerralla pohditaan, millä tavoin asiakas voi kestää epäonnistumiset, joita elintapamuutosten kohdalla väistämättä tulee. Omista tärkeistä tavoitteista ei tarvitse luopua epäonnistumisten takia.
“Epäonnistumisista voi oppia. Itselleen kannattaa olla armollinen. Voi harjoitella ajattelemaan itseään hyvänä ystävänä. Sättimisen sijasta voi ottaa asioihin uuden näkökulman ja miettiä, miten voisi kannustaa itseään paremmin”, pohtii Mari Jokikokko.
HOT-menetelmällä puretaan hyvän elämän esteitä
Etäelintapaohjauksessa hyödynnetään HOT-menetelmää. Hyväksymis- ja omistautumisterapian keinoin päästään purkamaan hyvän elämän esteitä, joiden juurisyyt saattavat juontaa lapsuuteen saakka.
Keskustelu nostaa yleensä pintaan haastavia tunteita ja ajatuksia, mutta niiden hyväksyminen on tärkeää. Ajatuksia voi myös kyseenalaistaa. Liikkumattomuuden taustalta voi löytyä vahingollisia käsityksiä omasta kehosta ulkonäöstä tai taidoista. Kun ajattelutapa muuttuu, myös elintapojen muuttaminen on mahdollista.
Ratkaisut löytyvät keskustelun kautta. Etäelintapaohjauksessa pyritään löytämään arjesta asioita, jotka mahdollistavat liikkumisen lisäämisen pienin askelin. Oikeita tai vääriä tapoja ei ole, vaan on tärkeintä löytää itselle mieluisa tapa liikkua. Sitä kautta on mahdollista saada onnistumisen kokemuksia ja löytää liikkumisen ilo.
Mutta aina liikunnan lisääminen ei ole paras keino. Joskus ohjaukseen tuleva on niin uupunut, että hän tarvitsee kaikkein eniten riittävää lepoa ja tukea keskittymiseen ja rentoutumiseen. Taustalla voi olla pitkittynyt stressi ja unettomuutta. Kaikki lähtee liikkeelle arvotyöskentelystä. Itselle tärkeiden arvojen pohjalta syntyvät myös tavoitteet, joihin haluaa sitoutua. Tavoite voi olla esimerkiksi se, että antaa enemmän aikaa itselle tärkeille asioille tai verenpainelääkityksen vähentäminen
“Kiireistä arkea elävän arjessa voi joskus lähteä liikkeelle siitä, että otetaan jotakin pois, eikä lähdetä lisäämään asioita. Silloin jää energiaa ja voimavaroja tehdä itselle tärkeitä asioita”, kertoo Minja Ikonen.
Etäelintapaohjaukseen hakeudutaan Omaolon kautta
Mukaan voi hakeutua tekemällä sähköisen terveystarkastuksen Omaolo.fi-verkkosivustolla ja lähettämällä sen ammattilaisen arvioitavaksi Omaolon ohjeiden mukaan. Elintapaohjaaja ottaa yhteyttä Omaolon kautta ja sopii asiakkaan kanssa ajan videovastaanotolle Digitaaliseen sote-keskukseen.
Pohteen etäelintapaohjauksessa ovat mukana lähes kaikki paikkakunnat, joilla Digitaalinen sote-keskus on käytössä. Oulainen ja Kärsämäki eivät toistaiseksi kuulu etäelintapaohjauksen piiriin. Löydät tarkemmat ohjeet Pohteen verkkosivuilta.
Etänä annettava elintapaohjaus toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen kanssa. Toimintamalli on suunniteltu osana POP-Digi-Hoitotakuu hanketta ja sitä rahoittaa Euroopan Unionin Suomen kestävän kasvun ohjelma.
Haluatko tietää lisää tästä aiheesta?
Etäyhteydellä elintapaohjausta toteutetaan Digitaalisessa sote-keskuksessa Alavieskan, Haapajärven, Haapaveden, Nivalan, Oulun, Pyhäjoen, Pyhäjärven, Pyhännän, Raahen, Reisjärven, Sievin, Siikajoen ja Ylivieskan asukkaille. Etäelintapaohjaukseen voi hakeutua tekemällä sähköisen terveystarkastuksen Omaolo.fi -verkkosivustolla.
Voit kuunnella aiemman etäelintapaohjauksesta kertovan podcastin Pohdelaisen askelissa -sarjan sivulta.