Pohdelaisen askelissa podcast: Kotisairaalasta hyviä kokemuksia Kuusamossa

Julkaistu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue kehittää kotiin vietäviä palveluja. Tavoitteena on, että ihmiset pystyvät elämään ja asumaan kodeissaan mahdollisimman toimintakykyisinä ja turvallisesti.

Kotiin vietäviin palveluihin kuuluu muun muassa kotisairaalatoiminta. Kotisairaala tarkoittaa sairaalatasoisen hoidon viemistä potilaan kotiin. Kotisairaalan asiakkaaksi tullaan lääkärin tai sairaanhoitajan lähetteellä esimerkiksi sairaalasta tai terveyskeskuksen vastaanotolta. Asiakkaat ovat kaikenikäisiä.

Kotisairaalassa voidaan hoitaa muun muassa suonensisäiset lääke- ja nestehoidot, vaativat haavanhoidot ja hoidon tarpeen arviointi. Asiakkaiden ei tarvitse siirtyä potilaiksi vuodeosastolle, jos heidän hoitonsa voidaan järjestää omaan kotiin tuttuun ympäristöön kotisairaalatoiminnan kautta. Myös parantumattomasti sairaita potilaita ja saattohoitopotilaita voidaan hoitaa kokonaisvaltaisesti kotona. Uusilla kotiin vietävillä palvelumuodoilla mahdollistetaan nykyistä paremmin henkilöstön riittävyys.

Kuusamossa kotisairaalalla on pitkät perinteet

Kuusamossa kotisairaalatoimintaa on ollut jo pitkään ja se on todettu hyväksi ja vaikuttavaksi toiminnaksi. Julia Juurtela ja Riikka Nurmi pitävät itsenäisestä ja liikkuvaisesta työstään Kuusamon kotisairaalassa. Kuusamon kotisairaalan työntekijöiden yhteishenki on hyvä ja työyhteisön tuki kantaa.

Kuuntele haastattelu:

Jos evästeasetuksesi estävät podcastin näkymisen, voit muuttaa evästeasetuksia tai kuunnella haastattelun SoundCloudissa.

Työ ei tunnu yksinäiseltä silloinkaan, kun työvuoron aikana liikutaan itsekseen kodista toiseen. Oman työyhteisön lisäksi työssä jaksamista tukee työn mielekkyys ja asiakkaiden sekä heidän omaistensa kiitokset.

Kotisairaala laajenee koko Pohteelle

Kuusamossa kertyneitä kokemuksia voidaan hyödyntää myös muilla paikkakunnilla, sillä kotisairaalatoiminta tulee laajenemaan koko Pohteen alueelle. Kuusamon kotisairaalan tiimivastaava Riikka Nurmi uskoo, että kotisairaalan hyödyt tullaan huomaamaan myös muilla paikkakunnilla kotisairaalatoiminnan käynnistyessä:

“Melkeinpä kaikki palaute on ollut positiivista. Ihmiset ovat tyytyväisiä, kun hoito pystytään toteuttamaan kotona.”

Pohteen myötä sairaanhoitajien tueksi on saatu etälääkäri, jolta sairaanhoitajat saavat apua tarvittaessa. Moniammatillisen yhteistyön ansiosta kotisairaala saa tarvittaessa tukea myös muilta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta kuten ensihoidosta tai kotikuntoutuksesta.

Kuuntele Pohdelaisen askelissa -podcasteja