Rokotuksia tehostetaan Oulussa, Kempeleessä ja Ylivieskassa

Julkaistu
Influenssa- ja koronarokotusten lisääntyvään kysyntään reagoidaan ruuhkaisimmilla paikkakunnilla Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella.

Rokotuksia annetaan Pohteen alueella marras- ja joulukuussa, ja rokotuksia jatketaan niin kauan kuin on tarpeen. Influenssa- ja koronarokotteita on varattu riittävästi ja kaikki riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotukset. Rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta tai ajanvarauksella. Käytännöt vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti.

Oulussa on lisätty rokotusaikoja 75 vuotta täyttäneille. Rokotuspäivät tälle ikäryhmälle ovat kaksi seuraavaa lauantaita 18.11. ja 25.11. Aika rokotukseen varataan oululaisille tarkoitetun sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa https://oulu.terveytesi.fi/citizenportal tai puhelimella 08 669 0200 maanantai-torstai 8-16 ja perjantai 8-15. Puhelinnumero on vain rokotusaikojen varaamista varten. Puhelinlinja saattaa ruuhkautua, joten se voidaan sulkea väliaikaisesti ruuhkan purkamiseksi. Kaikille soittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin. Myös muut oululaiset riskiryhmiin kuuluvat voivat edelleen varata rokotusaikoja.

Kempeleessä on lisätty rokotusaikoja marras- ja joulukuulle. Joulukuulle on tulossa myös rokotuksia, jotka järjestetään ilta-aikaan ajanvarauksella. Lisäksi Kempeleessä on lisätty rokotusaikoja 70 vuotta täyttäneille. Kempeleen rokotuspäivät tälle ikäryhmälle ovat torstai 7.12. ja perjantai 8.12., ja näille rokotuspäiville aika varataan ensisijaisesti puhelimella terveyskeskuksen kiireettömän ajanvarauksen numerosta 08 669 2700 maanantai-torstai kello 8-16, perjantai kello 8-15. Muille rokotuspäiville aika varataan puhelimella edellä mainitusta numerosta tai kempeleläisille tarkoitetun sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa https://kempele.terveytesi.fi/citizenportal. Seuraavat rokotuspäivät Kempeleessä ovat perjantai 17.11., tiistai 21.11., perjantai 24.11. ja tiistai 28.11. Kempeleessä walk in -rokotukset ilman ajanvarausta ovat vain 21.11., 24.11., 28.11. ja 1.12. Muina päivinä rokotetaan ajanvarauksella. Walk in-rokotuksiin tulevia pyydetään huomioimaan, että rokotuksia on käytettävissä n. 100 rokotetta/walk in -päivä.

Ylivieskassa rokotukset ruuhkautuivat ensimmäisenä rokotuspäivänä 11.11., mutta kaikki halukkaat saivat Ylivieskassa rokotteet silloin. Tuleville rokotuspäiville lisätään rokottajien määrää Ylivieskassa. Rokotukset annetaan ilman ajanvarausta sukunimen mukaan. Seuraavat rokotuspäivät Ylivieskassa ovat lauantai 18.11., perjantai 24.11. ja perjantai 1.12.

Tarkemmat tiedot rokotuksista ja niiden ajankohdista löytyvät Pohteen verkkosivuilta kohdasta Rokotukset. Sivulla valitaan oma paikkakunta kohdasta Valitse paikkakunta.

Rokotukset annetaan tietyille riskiryhmille

Rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kriteerien mukaisesti. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluville ryhmille rokotukset ovat maksuttomia. Ennen rokotusajan varaamista tai rokotuspaikalle tulemista asiakkaan on tarkistettava, että kriteerit täyttyvät omalla kohdalla. Tarve rokotukseen tarkistetaan myös rokotustilanteessa.

Influenssarokotteen saavat kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset, henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon sekä vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Lisäksi maksuttoman influenssarokotteen saavat turkistarhoilla työskentelevät, siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä ja muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.

Jos oikeutta maksuttomaan influenssarokotukseen ei ole, rokotetta varten voi pyytää reseptin omasta sote-keskuksesta.

Koronan syystalven tehosterokotusta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Kausirokotusten kysyntää seurataan Pohteen alueella jatkuvasti.

Aikaisempi tiedote rokotustilanteesta on julkaistu 10.11.2023 Pohteella nopeutetaan influenssa- ja koronarokotustahtia.

Lisätiedot

Influenssarokote: Influenssarokote – THL 
Koronan tehosterokote: Koronan tehosterokotukset syystalvella – THL

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen rokotukset Pohteen verkkosivulla.

Tiedote päivitetty 20.11.2023: Lisätty tarkemmat päivät, milloin Kempeleessä rokotetaan ilman ajanvarausta ja paljonko rokotteita Kempeleessä on käytössä walk in-päivinä.
Tiedote päivitetty 24.11.2024: Muutettu Oulun rokotusten ajanvarauksen puhelinnumeron aukioloaikaa.