Valtiovarainministeriöltä yksittäinen korjauspyyntö Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan – ohjelman sisältö hyväksyttiin sellaisenaan

Julkaistu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on hakenut valtiovarainministeriöltä lainanottovaltuutta vuodelle 2024 välttämättömien investointitarpeiden takia. Pohteelle myönnettiin lainanottovaltuus 19.10.2023 valtioneuvoston päätöksellä. Lainanottovaltuus on yhteensä 287,4 miljoonaa euroa.

Ehtona lainanottovaltuudelle oli tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jonka aluevaltuusto hyväksyi 20.11.2023. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma toimitettiin valtiovarainministeriölle 21.11.2023. Valtioneuvoston päätöksen mukaan valtiovarainministeriö voi edellyttää ohjelman täydentämistä, jos on todennäköistä, että toimenpiteet eivät ole riittäviä lainanhoitokyvyn varmistamiseksi.

Valtiovarainministeriö on esittänyt Pohteelle 4.12.2023 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyvän täydennyspyynnön. Täydennyspyynnössä ministeriö pyytää Pohdetta tarkentamaan vuodelle 2026 esitettyä arvioitua, laskennallista rahoituserää. Rahoituserä on jo poistettu talousarviokirjasta. Lisäksi Pohde täydentää talousarviokirjaan tähän liittyen ennusteen tuloksen kehittymisestä tulevina vuosina.  Pohteen talousarviota käsitellään aluevaltuuston kokouksessa 18.12.2023.

Täydennyspyyntö tulee toimittaa valtiovarainministeriöön viimeistään 5.1.2024.

– On hyvä, että tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan talousarvion yhteydessä tehtävien täydennysten jälkeen välttämättömissä investoinneissa vuodelle 2024 päästään etenemään suunnitelmien mukaisesti, strategia- ja talousjohtaja Anu Vuorinen toteaa.

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma lainanottovaltuuden ehtojen mukainen

Muita täydennyspyyntöjä Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyen ei valtiovarainministeriöstä annettu. Sisällöllisesti ohjelmaa voidaan täten pitää lainanottovaltuudessa asetettujen ehtojen mukaisena.

– Valtiovarainministeriöltä tullut päätös kertoo siitä, että tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmamme on uskottava kokonaisuus. Toteutuessaan ohjelmassa esitetyt toimenpiteet parantavat Pohteen talouden kantokykyä riittävällä tavalla, hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma arvioi.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto toteaa, että Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman käsittelyssä päästään nyt eteenpäin.

– On rohkaisevaa, että tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteisiin ei esitetty muutoksia. Pääsemme nyt etenemään talousarviokäsittelyyn ja sitä kautta ohjelman toimeenpanoon. Pohteen tiukka taloustilanne huomioiden on tärkeää, että toimenpiteitä päästään toteuttamaan heti ensi vuoden alusta alkaen, Ylitalo-Katajisto kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lautakunnat, aluehallitus ja aluevaltuusto ovat olleet merkittävässä roolissa Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman laadinnassa. Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Tölli kiittää luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita hyvästä yhteistyöstä ja sitoutuneesta työskentelystä ohjelman parissa.

– Lautakunnissa ja muissa Pohteen päätöksentekoelimissä on tänä syksynä kyetty rohkeaan päätöksentekoon. Päätökset eivät ole olleet helppoja, mutta valtiovarainministeriön viestin perusteella voimme todeta, että olemme menossa oikeaan suuntaan, Tölli toteaa.

Yhteyshenkilöt

Ilkka Luoma
Hyvinvointialuejohtaja
ilkka.luoma@pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Kirsti Ylitalo-Katajisto
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja
kirsti.ylitalo-katajisto@pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Anu Vuorinen
Strategia- ja talousjohtaja
anu.vuorinen@pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Jouko Luukkonen
Konsernipalvelujen johtaja
jouko.luukkonen@pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tapani Tölli
Aluehallituksen puheenjohtaja
tapani.tolli@pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Kai Pajala
Aluevaltuuston puheenjohtaja
kai.pajala@taidegalleriapajala.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde