- Etusivu
- Palvelumme
- Reittis – Kohti hyvinvointia
- Liikunta
- Ikääntyneiden liikkuminen
Ikääntyneiden liikkuminen
- Liikunta
Liikunta ja arkiaktiivisuus ovat tärkeitä koko elämän ajan. Ikääntyessä niiden merkitys korostuu entisestään. Kansallisten suositusten mukaan ikääntyneen tulisi liikkua monipuolisesti. Liikkumisen tulisi sisältää kestävyysliikuntaa, lihasvoimaharjoittelua sekä tasapainoa ja liikkuvuutta tukevia harjoitteita.
Säännöllinen liikkuminen parantaa lihasvoimaa,… Näytä lisää
Liikunta ja arkiaktiivisuus ovat tärkeitä koko elämän ajan. Ikääntyessä niiden merkitys korostuu entisestään. Kansallisten suositusten mukaan ikääntyneen tulisi liikkua monipuolisesti. Liikkumisen tulisi sisältää kestävyysliikuntaa, lihasvoimaharjoittelua sekä tasapainoa ja liikkuvuutta tukevia harjoitteita.
Säännöllinen liikkuminen parantaa lihasvoimaa, tasapainoa ja kestävyyttä, joka
- helpottaa päivittäisissä askareissa
- ehkäisee kaatumisia ja niihin liittyviä vammoja
- ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia, helpottaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja nivelrikon oireita sekä parantaa mielialaa ja unen laatua.
Liikkumissuositus yli 65-vuotiaille
- Nuku riittävästi, jolloin palaudut ja jaksat paremmin arjessa.
- Tauota paikallaan oloa aina kun voit. Liikuskele aina kun mahdollista.
- Reipasta liikuntaa pitäisi kertyä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Liikkuminen on reipasta, kun hengästyt mutta pystyt puhumaan. Samat hyödyt saat, jos teet rasittavaa liikkumista 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Rasittavaa liikunta on, kun hengästyt niin, että on vaikeaa puhua.
- Kaikki sydämen sykettä nostattava liike on hyväksi. Pienetkin pätkät riittävät.
- Lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta tulisi harrastaa ainakin 2 kertaa viikossa. Kotijumppa tai vesiliikunta ovat tähän hyviä keinoja.
Liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille (Ukkinstituutti.fi)
Suosituksen perustana on riittävä uni ja paikallaanolon tauottaminen aina kun voi. Unesta ei kannata tinkiä, sillä unen aikana aivot jäsentävät ajatuksiasi ja palaudut päivän rasituksista. Kun heräät virkeänä, tiedät nukkuneesi tarpeeksi. Pienillä taukojumpilla aktivoit lihaksiasi, vähennät kehosi kuormittumista, lisäät tuki- ja liikuntaelimistösi hyvinvointia sekä ylläpidät liikkumiskykyäsi.
Lihasvoimaharjoittelu – avain toimintakykyyn
Ikääntyessä lihasmassa ja -voima heikkenevät luonnostaan, mutta säännöllinen lihaskuntoharjoittelu auttaa säilyttämään toimintakyvyn ja ehkäisee hauraus-raihnausoireyhtymää. Hauraus-raihnausoireyhtymä eli gerastenia viittaa ikääntyessä ilmenevään yleiseen heikkouden tilaan. Se voi näkyä esimerkiksi lihasten heikkenemisenä, hitaampana liikkumisena, uupumuksena ja vähäisenä fyysisenä aktiivisuutena. Oireyhtymä lisää kaatumisriskiä ja voi vaikeuttaa arjen askareita. Säännöllinen liikunta ja hyvä ravitsemus ovat keskeisiä keinoja ehkäistä ja hoitaa tätä tilaa.
Lihasvoimaharjoittelu voi sisältää:
- Kehonpainoharjoituksia kuten kyykyt, nousut tuolilta tai seinää vasten punnerrukset.
- Vastusharjoittelua kuten kuminauhat, käsipainot tai kuntosaliharjoittelu.
- Toiminnallisia harjoitteita, kuten portaiden nousu, painavien ostoskassien kantaminen tai pihatyöt.
- Tasapainoa ja koordinaatiota kehittävät liikkeet, kuten yhdellä jalalla seisominen tai pallon kiinniotto, tukevat myös arjen toimintakykyä.
Lue lisää UKK-instituutin verkkosivulta.
Sarkopenia ja gerastenia (Ukkinstituutti.fi)
Voitas.fi -verkkosivuille ja Terveyskirjastoon on koottu runsaasti seniorijumppaohjeita ja -videoita harjoittelun tueksi. Terveyskirjaston taulukoissa esitetään kaksi esimerkkiä kuntosaliharjoitteluun.
Lihasvoimaharjoittelu keski-ikäisille ja sitä vanhemmille (Terveyskirjasto.fi)
Kestävyysliikunta ja arkiaktiivisuus
Kestävyyskunto vaikuttaa sydämen, keuhkojen ja verenkiertoelimistön toimintaan. Reipas kävely, uinti, tanssi, pyöräily tai vesiliikunta ovat erinomaisia tapoja kehittää kestävyyttä. 2,5 tuntia reipasta liikkumista viikossa tukee hyvinvointia ja jaksamista.
Arkiaktiivisuus, kuten kaupassa käynti, pihatyöt ja siivoaminen, tukee liikuntasuositusten täyttymistä ja auttaa ylläpitämään hyvää peruskuntoa.
Mielenterveyden edistäminen ja liikunta
Liikunta ei ole vain kehon hyvinvoinnille tärkeää – se vaikuttaa suoraan mielialaan, stressinsietokykyyn ja kokonaisvaltaiseen jaksamiseen. Säännöllinen liikkuminen voi lievittää ahdistusta ja masennusoireita, parantaa unen laatua sekä tukea itseluottamusta ja myönteistä minäkuvaa.
Liikunta tukee mielen hyvinvointia monin tavoin, mutta erityisesti uupumuksen, masennuksen tai ahdistuksen aikana liikkeelle lähteminen voi tuntua vaikealta. On tärkeää muistaa, että kaikki liike on arvokasta – pienikin aktiivisuus voi tukea jaksamista ja parantaa mielialaa.
Soveltavan liikunnan sivulta löydät lisätietoa, jos sinulle on vaikeaa vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen vuoksi osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan. Sillä on tietoa myös esteettömistä liikuntapaikoista, apuvälinepalveluista ja etukorttien käytöstä.
Erilaisiin pitkäaikaissairauksiin ja muistisairauteen soveltuvasta liikkumisesta on tietoa Liikkuminen eri sairauksien kanssa -sivulla.
Ikiliikkuja-ohjelmasta löytyy videoita lihasvoima-jumppaan kotona.
Näytä vähemmän

Kaatumisten ennaltaehkäisyssä tärkeintä on fyysisen toimintakyvyn ylläpito, turvallinen ympäristö ja terveydenhuollon kokonaisvaltainen huomio. Säännöllinen liikunta, erityisesti tasapaino- ja lihasharjoittelu, vähentää kaatumisriskiä. Kodissa esteettömyys ja asianmukaiset apuvälineet tukevat turvallista arkea. Tärkeää on myös, että sairauksien lääkityksessä on hyvä hoitotasapaino. Myös näön ja kuulon arviointi on hyvä tehdä säännöllisin väliajoin.
Turvallinen kotiympäristö vähentää kaatumisen riskiä. Kodin turvallisuutta lisäävät kulkuväylien pitäminen tyhjänä tavaroista, riittävä valaistus myös öiseen aikaan, mattojen poistaminen kompastumisen estämiseksi ja pihan kulkuväylien tasaisuus.
Tärkeää lisätietoa löydät Reittiksen Turvallisuus-sivuilta.

Ikääntyneiden kestävyysliikunta on tärkeää sydämen, keuhkojen ja verenkierron terveyden ylläpitämiseksi. Se myös auttaa pitämään toimintakyvyn hyvänä, vähentää sairauksien riskiä ja parantaa elämänlaatua. Näillä vinkeillä yli 65-vuotiaat voivat ylläpitää ja parantaa kestävyyttään turvallisesti ja mielekkäästi.
1. Kävely
- Helppo ja turvallinen tapa harjoittaa kestävyyttä.
- Voidaan tehdä ulkona luonnossa, kaupungilla tai sisätiloissa esimerkiksi kauppakeskuksessa.
- Kävelysauvat lisäävät ylävartalon lihastyötä ja parantavat tasapainoa.
2. Pyöräily
- Kevyt nivelille, mutta tehokas kestävyysliikunta.
- Mahdollista tehdä ulkona tai kuntopyörällä sisällä.
- Sähköpyörä voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa vähentää rasitusta ylämäissä.
3. Uinti ja vesiliikunta
- Erityisen hyvä nivelille, koska vesi tukee kehoa ja vähentää kuormitusta.
- Vesijuoksu tai vesivoimistelu on tehokasta, mutta hellävaraista liikuntaa.
4. Hiihto tai lumikenkäily
- Talvella loistava tapa harjoittaa kestävyyttä.
- Hiihto kehittää koko kehon lihaksia ja tasapainoa.
- Lumikenkäily on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät hiihdä mutta haluavat liikkua luonnossa.
5. Ryhmäliikunta ja tanssi
- Esimerkiksi seniorijumpat, aerobic, kevyet tanssitunnit ja lavatanssit.
- Hyvä tapa yhdistää liikunta sosiaaliseen kanssakäymiseen.
- Musiikin mukana liikkuminen voi olla hauskaa ja motivoivaa.
6. Kotijumppa tai kuntosaliharjoittelu
- Kevyt kuntopyöräily, kävelymatto tai crosstrainer-kuntoilulaite, joka matkii kävelyn ja pyöräilyn liikkeitä ovat hyviä vaihtoehtoja.
- Kotona voi tehdä esimerkiksi askellusharjoituksia tai käyttää porrasaskelmia kestävyyskunnon parantamiseen.
- Monet kuntosalit tarjoavat erityisiä ryhmiä ikääntyneille.
Miten aloittaa turvallisesti?
- Aloita rauhallisesti ja lisää kestoa ja voimaa vähitellen.
- Kuuntele kehoasi. Sinun pitää hengästyä vähän, mutta liikunnan ei tulisi aiheuttaa huimausta tai kipua.
- Muista lämmitellä ja jäähdytellä. Venyttele kevyesti tai kävele ennen ja jälkeen liikunnan.
- Vältä liukkautta ja huonoa säätä. Käytä tarvittaessa liukuesteitä ja valitse turvallisia reittejä.
- Pidä säännöllisyys tärkeimpänä tavoitteena. Liikuntaa kannattaa harrastaa vähintään 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa kohtuullisella rasitustasolla.

Lihasvoimaa ja -massaa lisäävä liikunta, tasapainoharjoittelu sekä monipuolinen, riittävästi proteiinia sisältävä ruokavalio ovat keskeisiä asioita liikkumiskyvyn säilymisen kannalta. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu kehittää lihasvoimaa ja hidastaa lihasmassan vähenemistä. Ikääntyessä luumassa vähenee ja luiden rakenteet heikentyvät ja nämä muutokset altistavat osteoporoosille, joka puolestaan lisää murtumariskiä.
Tehokkain tapa voiman hankkimiseen on kuntosaliharjoittelu, mutta lihasvoimaa ja tasapainoa voi harjoittaa ilman saliakin. Esimerkiksi luontopoluilla tai muilla epätasaisilla alustoilla liikkuminen on erinomainen tapa kehittää kehon hallintaa ja koordinaatiota.
Lihaksia vahvistavia liikuntamuotoja ovat muun muassa
- Kuntosaliharjoittelu
- Kuntopiiri
- Kuminauhajumppa
- Oman kehon painolla tehtävät liikkeet
- Jooga
- Pilates
- Porrastreeni
- Pyöräily
- Erilaiset pallopelit
- Monet ulkotyöt
Tutustu Ikäinstituutin ja Voitas.fi -ohjelmassa tehtyihin kotijumppaohjelmiin voiman ja tasapainon kasvattamiseksi.
Liikunta on yksi keskeisistä terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia parantavista tekijöistä ikäännyttäessä. Liikunta vaikuttaa positiivisesti niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseenkin toimintakykyyn. Se edistää seniorien omatoimisen elämän edellytyksiä ja osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnassa.
Ikääntyvienkin ohjauksessa tärkeitä tekijöitä ovat yksilöllinen ja kannustava ja turvallinen neuvonta.
1. Kartoita ja arvioi tarpeet yksilöllisesti: Selvitä asiakkaan terveydentila, aiempi liikuntatausta ja mahdolliset rajoitteet. Suosittele liikuntaa, joka tukee hänen toimintakykyään ja on mieluisaa. Voisiko se kenties olla kävely, vesijumppa, tuolijumppa tai tanssi?
2. Pienin askelin eteenpäin. Aloita kevyesti ja lisää rasitusta vähitellen, jotta motivaatio ja turvallisuus säilyvät.
3. Kannustava ja positiivinen ohjaus. Korosta liikunnan hyötyjä arjessa, kuten parempaa jaksamista ja itsenäisyyden säilyttämistä. Ryhmäharjoittelu voi kenties lisätä motivaatiota ja tarjota sosiaalista tukea. Kiitä, rohkaise ja auta asettamaan realistisia tavoitteita.
4. Turvallisuus ja riskien hallinta. Lämmittely ja jäähdyttely ehkäisee loukkaantumisia ja auttaa kehoa sopeutumaan rasitukseen.
Etusijalla on tasapaino ja lihasvoima: Harjoitteiden tulisi vahvistaa lihaksia ja parantaa tasapainoa kaatumisten ehkäisemiseksi.
Sairauksien, esimerkiksi sydänsairauksien, nivelvaivojen tai diabeteksen kanssa liikunnan tulisi olla lääkärin suositusten mukaista.
5. Helppo pääsy liikuntaharrastuksiin. Varmista, että liikuntapaikat ovat esteettömiä ja helposti saavutettavia. Tarjoa vaihtoehtoja eri kuntotasoille ja liikuntarajoitteille. Seuraa edistymistä ja säädä liikuntaohjelmaa tarpeen mukaan.
Liikkuminen ja aktiivisuus kannattaa ottaa puheeksi kohtaamisissa. Ikäinstituutin malli koostuu kysymyksistä, joiden avulla voit lyhyessä ajassa ottaa liikkumisen puheeksi.
Ota liikkuminen puheeksi (ikäinstituutti.fi)
Ikääntyvien terveysliikkumisen suositus
Yli 65-vuotiaiden suosituksessa painotetaan enemmän lihasvoimaa ja tasapainoa, joilla on vaikutusta erityisesti arjessa selviytymiseen, liikkumiskykyyn sekä esimerkiksi kaatumisten ehkäisyyn. Suositus korostaa liikkumisen monipuolisuutta. Tavoitteena on toimintakykyä ylläpitävä tai parantava liikkuminen.
- Kevyttä liikuskelua mahdollisimman usein.
- Rasittavaa liikkumista 1 tunti 15 minuuttia viikossa tai reipasta liikkumista 2 tuntia 30 minuuttia viikossa.
- Notkeutta, tasapainoa ja lihasvoimaa edistävää harjoittelua 2 kertaa viikossa.
- Taukoja paikallaanolosta aina kun voit.
- Riittävästi unta.
Liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille (Ukkinstituutti.fi)
Reittiksen Elintavat-verkkosivuilta löydät tietoa riskien tunnistamiseen, puheeksiottoon ja neuvoja ohjaukseen.
Työkaluja neuvonnan ja ohjauksen tueksi
Liikuntaneuvonta.fi-sivuilta löytyy opas, jossa voit arvioida toimintakyvyltään heikentyneiden tai heikentymässä olevien ikäihmisten liikkumiskykyä.
Testaus tavaksi (Liikuntaneuvonta.fi)
Ikäinstituutissa on kehitetty lukuisia toimintamalleja ja ohjelmia ikäihmisten liikuttamiseen. Myös Voimaa vanhuuteen –verkkosivuilta löydät tietoa ja hyviä käytäntöjä ikäihmisten terveysliikuntaan.
Voimaa vanhuuteen (Voimaavanhuuteen.fi)
Tukea +65 liikkumisen edistämiseen (Ikäinstituutti.fi)
Liikunta ja ravitsemus, opas ohjaustyöhön (PDF)
Liikunta ja ulkoilu (Ikäinstituutti.fi)
Ikäihmisten liikuntaneuvonta (Ikäinstituutti.fi)
Voimaa etäjumpasta (Ikäinstituutti.fi)
Vahvike.fi -sivuilla on myös vaikkapa koti-, sänky- ja keinutuolijumppaan.
Kunnat ja järjestöt järjestävät paljon liikunnallista toimintaa. Käytä Reittiksen hakutoimintoa löytääksesi palvelut, tapahtumat ja tietosisällöt, jotka voisivat sopia asiakkaasi tarpeisiin.
Voitas.fi -sivuilta löydät liikkeitä ja jumppia monenlaiseen senioriliikuntaan.
