- Etusivu
- Palvelumme
- Reittis – Kohti hyvinvointia
- Liikunta
- Liikunta ja arkiaktiivisuus
Liikunta ja arkiaktiivisuus
- Liikunta
Hyvinvointia ja jaksamista liikkumisesta
Liikunta ja arkiaktiivisuus ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja jaksamisen tukipilareita. Jokainen liike, olipa se pieni tai suuri, edistää terveyttä ja tuo energiaa päivään. Säännöllinen liikunta parantaa fyysistä kuntoa, mielialaa ja unenlaatua sekä auttaa hallitsemaan stressiä.
Arkiaktiivisuus tarkoittaa kaikkea päivän aikana tapahtuvaa lii… Näytä lisää
Hyvinvointia ja jaksamista liikkumisesta
Liikunta ja arkiaktiivisuus ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja jaksamisen tukipilareita. Jokainen liike, olipa se pieni tai suuri, edistää terveyttä ja tuo energiaa päivään. Säännöllinen liikunta parantaa fyysistä kuntoa, mielialaa ja unenlaatua sekä auttaa hallitsemaan stressiä.
Arkiaktiivisuus tarkoittaa kaikkea päivän aikana tapahtuvaa liikkumista, kuten kävelyä, portaiden käyttämistä sekä piha- ja kotitöitä. Se on helppo tapa lisätä liikettä ilman erillistä harjoittelua. Pienetkin muutokset, kuten bussipysäkiltä aikaisemmin jääminen tai seisoma-asennossa työskentely, voivat lisätä päivän aktiivisuutta merkittävästi.
Jokainen voi löytää itselleen sopivia tapoja liikkua oman elämäntilanteensa mukaan. Tärkeintä on nauttia liikkumisesta ja tehdä siitä osa arkea pienin askelin. Minkä pienen muutoksen voisit tehdä tänään lisätäksesi liikettä päivääsi?
Aloittaessasi sinun kannattaa muistaa:
- Pitäydy pienissä päätöksissä.
- Anna muutokselle aikaa.
- Ole itsellesi lempeä.
- Kerro suunnitelmistasi läheisillesi.
- Usko itseesi: Sinä osaat ja pystyt!
Pienikin askelmäärän lisäys tekee hyvää keholle ja mielelle. Katso Suomi liikkeelle -ohjelman kortista lisätietoa. Voit myös testata, paljonko liikettä arkeesi kertyy.
Lisää vain liike -visa (Suomiliikkeelle.fi)
Terveyskylästä löydät vinkkejä motivaation lisäämiseen sekä itsehoito-ohjelman liikkumisen lisäämiseen.
Mistä motivaatiota liikkumiseen? (Terveyskylä.fi)
Liikkumisen aloittaminen itsehoito-ohjelma (Terveyskylä.fi)
Oulun kaupunki järjestää säännöllisesti etäjumppia, joihin voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista. Myös Hengitysliitolla on etäjumppaa. Löytyisikö näistä sinulle mieluisa liikuntahetki?
Tapahtumakalenteri (Hengitysliitto.fi)
Tauota paikallaan oloa
Paikallaanolon säännöllinen tauottaminen työssä ja kotona on tärkeää, koska se vähentää sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja selkävaivojen riskiä. Tauottaminen edistää tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia ja ehkäisee niska-hartiaseudun ja selän ongelmia. Tauottaminen parantaa myös keskittymiskykyä. Suositeltavaa on nousta seisomaan ja liikkua kevyesti muutaman kerran tunnissa, vähintään puolen tunnin ajan päivässä.
Vinkkejä paikallaanolon tauottamiseen
- Käytä ajastinta tai sovellusta muistuttamaan säännöllisistä tauoista. Nouse ylös ja liiku muutaman minuutin ajan tunnin välein.
- Hyödynnä työympäristöä: Pidä kävelypalavereita tai venyttele työpisteelläsi.
- Keskeytä kotona television katselu, kännykän tai tietokoneen käyttö säännöllisesti venyttelyllä tai kotitöillä, jotka edellyttävät liikkumista.
Katso lisätietoa ODL Liikuttava sote -hankkeen videolta.
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Lataa tiedosto: https://pohde.fi/wp-content/uploads/2025/04/10h-paikallaanoloraja-odl-liikuttava-sote-1.mp4?_=1Liikunta on keskeinen tekijä ihmisen hyvinvoinnille, toimintakyvylle ja sairauksien ennaltaehkäisylle – iästä riippumatta. Ammattilaisena voit edistää liikunnallista elämäntapaa motivoimalla, tukemalla ja ohjaamalla asiakkaitasi liikunnan pariin. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus terveyteen ja elämänlaatuun.
Laadukkaan liikuntaneuvonnan toteutumiseksi suositellaan, että neuvonta on asiakaslähtöistä, vuorovaikutuksellista ja tavoitteellista. Tavoitteena on vaikuttaa liikkumiskäyttäytymistä selittäviin tekijöihin ja sitä kautta lisätä asiakkaan liikkumista. On myös tärkeää huomioida, että liikuntaneuvonta on osa kokonaisvaltaista elintapaohjausta, jossa huomioidaan myös muut elintavat, kuten ravitsemus ja uni.
Liikuntaneuvonnan prosessi etenee vaiheittain ja sisältää useita tapaamisia mukaan lukien alku- ja lopputapaamisen sekä yhteydenottoja niiden välissä.
- Lähtötilanteen kartoitus
- Tiedonvaihto ja tavoitteenasettelu
- Suunnitelman tekeminen
- Seuranta ja palautteen antaminen
Liikuntaneuvonnan valtakunnalliset suositukset 2024 (PDF)
Ohjauksen periaatteet
Yksilöllisyys: Huomioi asiakkaan terveydentila, liikuntatausta ja mieltymykset.
Motivointi: Kannusta asiakasta pieniin, käytännön läheisiin muutoksiin.
Saavutettavuus: Suosittele helppoja ja matalan kynnyksen liikuntamuotoja.
Seuranta ja tuki: Tarjoa kannustusta ja seuraa edistymistä.
Liikunnan ei aina tarvitse olla kuntosalitreeniä tai raskasta juoksua. Työmatkat pyöräillen tai kävellen, taukojumpat ja –venyttelyt, ryhmäliikunta, erilaiset harrastukset edistävät liikunnallista elämäntapaa. Myös fyysiset kotiaskareet, kuten siivous, koiralenkit ja puutarhanhoito ovat osa liikkuvaa elämää.
Erityistilanteet ja soveltaminen
Liikkuminen edistää useiden sairauksien hoitoa ja niistä toipumista. Liikkuminen saattaa ehkäistä sairauksien pahenemista. Liikunta erilaisissa sairauksissa täytyy sovittaa sairauden vaatimuksiin.
Tuki- ja liikuntaelinvaivat: Kevyet liikuntamuodot, kuten vesiliikunta ja jooga
Mielenterveysongelmat: Liikunnan yhdistäminen rentoutumiseen, esimerkiksi metsäkävely
Pitkäaikaissairaudet: Yhteistyö lääkärin ja fysioterapeutin kanssa
Lisätietoa löydät Liikunta-teeman Liikunta eri sairauksien kanssa sekä Soveltava liikunta -osioista.
Työkaluja neuvonnan tueksi
Liikkumisen puheeksiotossa voit hyödyntää liikkumisen edistämisen mini-interventiomallia ja Reittiksen Elintavat-sivustoa. Löydät Elintavat-teeman Tunnista riskitekijät -sivuilta materiaalia asiakkaan riskitekijöiden tunnistamiseksi ja Neuvoja ohjaukseen -sivulta työkaluja ohjauksen tueksi.
ODL Liikkuva sote -ohjelma on koonnut ammattilaisille fraaseja puheeksiottoon.
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Lataa tiedosto: https://pohde.fi/wp-content/uploads/2025/04/puheeksiotto-paikallaanolo-Facebook-video.mp4?_=2
UKK-instituutin oppaaseen (maksullinen) on koottu tuki- ja liikuntaelimistön kunnon sekä liikehallinnan testimenetelmiä ammattilaisten käyttöön. Niissä testataan fyysisen terveyden ja toimintakyvyn kannalta keskeisiä kunnon osa-alueita. Oppaassa esiteltävät testit eivät vaadi erityislaitteita. Terveysseula-kyselyn avulla voit selvittää asiakkaan terveydentilan ennen terveyskunnon testaamista.
UKK-terveyskuntotestit-opas (Ukkinstituutti.fi)
Testauskelpoisuuden arviointi (PDF)
Reittiksen hakutoiminnan avulla voit etsiä asiakkaallesi palveluja, tapahtumia ja tietosisältöjä, jotka voivat sopia asiakkaasi tarpeisiin.
Liikkuva aikuinen -sivuilla on neuvonnan tueksi laadittu viisivaiheinen prosessi, joka auttaa varmistamaan, että työ onnistuu.
Katso ammattilaisten terveysliikuntaosaamisen edistämishankkeen Liikuttava soten video ammattilaisen roolista liikkumisen edistäjänä.
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Lataa tiedosto: https://pohde.fi/wp-content/uploads/2025/03/Essi-liikkumattomuus-ja-sote-ammattilaisten-rooli-Facebook-video-1-1.mp4?_=3Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Lataa tiedosto: https://suomiliikkeelle.fi/wp-content/uploads/2025/01/Lisaa-vain-liike-60sek-16x9_FI_SE_SUBTITLES_WEB-HD.mp4?_=4