Apuvälinepalvelut

Palvelun sisältö

Voit saada käyttöösi apuvälineen, jos toimintakykysi on heikentynyt ja apuväline parantaa kykyäsi toimia. Apuvälinepalvelu on maksutonta.

Arvioimme, millaista apuvälinettä voit tarvita ja neuvomme, miten sitä käytetään. Huollamme ja korjaamme meiltä saamasi apuvälineet.

Saat apuvälineen käyttöösi oman asuinalueesi palvelupisteestä. Kun noudat apuvälineen, tarvitset käyttäjän henkilötiedot.

Toimi näin

kuvituskuva.

Liikkumisen ja hygienian apuvälineet

Liikkumiseen tai hygieniaan liittyvät perusapuvälineet saat lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Näitä ovat esimerkiksi kävelykepit, kyynärsauvat, rollaattori, wc-koroke ja suihkutuoli. Kun noudat apuvälineen, tarvitsemme käyttäjän henkilötiedot. Saat apuvälineen apuvälinelainaamosta. Valitse paikkakunta, niin näet yhteystiedot.

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineet

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saat lääkärin, fysioterapeutin, toimintaterapeutin tai kuntohoitajan arvioinnin ja suosituksen jälkeen. Valitse paikkakunta, niin näet apuvälinelainaamon yhteystiedot.

Apuvälineen palauttaminen

Palauta välineet apuvälinelainaamoon viimeistään palautuspäivänä tai kun et tarvitse välinettä enää. Valitse paikkakunta, niin näet yhteystiedot.

Yhteystiedot

Aluekohtainen lisätieto
Apuvälinepalvelut, Oulu

Apuvälinepalveluista vastaa alueellinen apuvälineyksikkö, joka sijaitsee Oulussa kahdessa rakennuksessa: Rehapolis 1 ja 2 -rakennuksissa.

Ilman ajanvarausta asiointi

Ilman ajanvarausta voit lainata palvelupisteen (ent. lainaamon) aukioloaikoina liikkumisen apuvälineitä (esimerkiksi kävelykeppi, kyynärsauvat, rollaattori) ja hygienian apuvälineitä (esimerkiksi wc-koroke ja suihkutuoli). Näihin apuvälineisiin et tarvitse lähetettä. Palvelupiste on osoitteessa Rehapolis 1, pääsisäänkäynti.

Ajanvarausta vaativat apuvälinepalvelut

Varaamme sinulle ajan arviointikäynnille, jos apuvälineratkaisua pitää arvioida perusteellisemmin ja apuväline yksilöidään sinulle. Tällaisia apuvälineitä voivat olla esimerkiksi yksilölliset pyörätuolit, proteesit tai hengitysapuvälineet. Ajanvaraustapaamiseen tarvitset lähetteen, jonka perusteella kutsumme sinut arviointikäynnille. Lähetteen saat lääkäriltä tai esimerkiksi fysioterapeutilta. Voit tarkistaa lähetteen tarpeellisuuden apuvälineyksiköstä ennen lähetteen pyytämistä.

Tarkista kutsukirjeestä vastaanottopaikka, se voi olla joko Rehapolis 1, C-ovi tai Rehapolis 2.
Hengitysapuvälinelainaamo palvelee Rehapolis 2 -rakennuksessa. Apuvälinehuollossa voit huollattaa tai korjauttaa sieltä lainaamasi apuvälineet.

Palvelupaikka
Oulun apuvälineyksikkö, palvelupiste
Osoite
Kiviharjunlenkki 4,
90220 Oulu

Pääovi
Avoinna
Ma

10-14

Ti

12-15

Ke

12-15

To

12-15

Pe

12-15

Poikkeusaukioloajat
Suljettu 1.5.2024

vappu

Suljettu 9.5.2024

helatorstai

Voit lainata liikkumiseen tai hygieniaan liittyviä perusapuvälineitä ilman ajanvarausta palvelupisteen aukioloaikoina. Tällaisia perusapuvälineitä ovat esimerkiksi kävelykeppi, kyynärsauvat, rollaattori, wc-koroke ja suihkutuoli. Kun lainaat apuvälineen toiselle henkilölle, tarvitsemme käyttäjän henkilötiedot.

Palvelupaikka
Oulun apuvälineyksikkö, proteesit ja ortoosit
Osoite
Kiviharjunlenkki 4 C,
90220 Oulu

Rehapolis 1. 2. kerros. C-ovi, joka sijaitsee sisäpihalta katsottuna rakennuksen vasemmassa päädyssä.
Avoinna

Auki vain ajanvarauksella

Yksilöllisesti arvioitavia apuvälineitä varten tarvitset lääkärin, fysioterapeutin, toimintaterapeutin tai kuntohoitajan suosituksen/lähetteen, jonka perusteella arvioimme apuvälinetarpeesi. Palvelemme sinua ajanvarauksella, joka lähetetään sinulle kirjeitse tai jonka saat puhelimitse.

Palvelupaikka
Oulun apuvälineyksikkö, sähköiset apuvälineet ja lasten apuvälineet
Osoite
Kiviharjunlenkki 6,
90220 Oulu

Rehapolis 2, 1. kerros
Avoinna

Auki vain ajanvarauksella

Yksilöllisesti arvioitavia apuvälineitä varten tarvitset lähetteen/ suosituksen, jonka perusteella arvioimme apuvälinetarpeesi. Sinua palvellaan ajanvarauksella, joka lähetetään sinulle kirjeitse tai jonka saat puhelimitse.

Palvelupaikka
Oys hengitysapuvälinelainaamo
Osoite
Kiviharjunlenkki 6,
90220 Oulu

Rehapolis 2, Apuvälinepalvelut, 1. kerros
Avoinna
Ma

8-15

Ti

8-15

Ke

8-15

To

8-15

Pe

8-13

Hengitysapuvälinelainaamossa voit asioida vain ajanvarauksella. Luovutettavaa uniapnealaitetta varten tarvitset lääkärin lähetteen, joka tulee ohjata Oys keuhkosairauksien poliklinikalle. Keuhkosairauksien poliklinikalta sinulle varataan aika laitehoidon aloitukseen Oys hengitysapuvälinelainaamoon. Saat ajanvarauksen kirjeellä tai puhelimitse.
Jos sinulla on jo uniapnealaite, mutta tarvitset ajan esimerkiksi uuden maskin sovitukseen, voit varata ajan puhelimitse tai digihoitopolun viesti -toimintoa käyttäen.
Uniapnealaitteen aloitusohjauksen yhteydessä saat maskin, letkun ja suodattimet, jotka uusitaan vuoden kuluttua aloitusohjauksesta. Näitä vuosivarusteita varten voit varata ajan sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteesta omaoys.fi.

Ensimmäisen vuoden jälkeen potilaiden uniapneahoito siirtyy oman kotikunnan terveysasemalle, jonka kautta uusitaan jatkossa maskit, letkut, suodattimet sekä laitteet.

Hengitysapuvälinelainaamoon voit olla aukioloaikoina yhteydessä myös, jos käytössäsi oleva happirikastin rikkoutuu. Virka-ajan ulkopuolella Rikkoutuneesta happirikastimesta voit olla virka-ajan ulkopuolella yhteydessä Oys sisätautikeskusosasto 1A, puhelinnumero 08 315 4230.

Palvelunumerot
Apuvälinehuolto, aikuisten mekaaniset apuvälineet
Palvelunumero
040 019 6285
Puhelinaika
Ma

8-16

Ti

8-16

Ke

8-16

To

8-16

Pe

8-15

Voit soittaa mekaanisen apuvälineen huoltoon tai korjaukseen liittyvissä asioissa.

Palvelunumerot
Apuvälinehuolto, lasten apuvälineet ja aikuisten sähköiset apuvälineet
Palvelunumero
040 751 4855
Puhelinaika
Ma

8-16

Ti

8-16

Ke

8-16

To

8-16

Pe

8-15

Voit soittaa lasten apuvälineiden ja aikuisten sähköisten apuvälineiden huoltoon ja korjaukseen liittyvissä asioissa.

Palvelunumerot
Oulun apuvälineyksikkö, palvelupiste
Voit soittaa apuvälineasioissa.
040 024 2993
Ajanvarauksen peruminen. Et voi hoitaa muita apuvälinepalveluihin liittyviä asioita tässä numerossa.
040 505 7310
Avoinna palvelupisteen aukioloaikoina.
Ma

10-14

Ti

12-15

Ke

12-15

To

12-15

Pe

12-15

Voit soittaa apuvälineisiin liittyvissä asioissa. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Pyrimme soittamaan takaisin kolmen arkipäivän kuluessa.

Palvelunumerot
Oys hengitysapuvälinelainaamo
Palvelunumero
040 564 8012
Puhelinaika
Ma

8-15

Ti

8-15

Ke

8-15

To

8-15

Pe

8-13

Hengitysapuvälinelainaamoon voit soittaa uniapnealaiteasioissa tai käytössäsi olevan happirikastimen rikkoutuessa (virka-aikana). Virka-ajan ulkopuolella rikkoutuneesta happirikastimesta voit olla yhteydessä Oys sisätautikeskusosasto 1A, puhelinnumero 08 315 4230.

Digitaaliset palvelut

Palvelusetelipäätökset, maksusitoumuspäätökset sekä hoitotarvikkeiden tilaaminen Palse.fi-sivustolla

Jos sinulle on myönnetty palveluseteli, maksusitoumus tai apuväline, tai hoitotarvikejakelustasi vastaava taho on mahdollistanut hoitotarvikkeiden tilaamisen palse.fi-sivustolla kautta, aloita asiointi kirjautumalla sisään palse.fi-sivustolle.

Palse.fi-sivustolla pääset tarkastelemaan sinulle myönnettyjä palveluseteli-, hoitotarvikejakelu-, apuväline-, ja maksusitoumuspäätöksiä, sekä palveluntuottajan kirjaamia toteutuneita tapahtumia.

Kenelle ja millä ehdoin

Apuvälineiden myöntäminen perustuu valtakunnallisiin luovutusperusteisiin.

Peruste apuvälineelle voi olla esimerkiksi
– toimintakykyä heikentävä ja itsenäistä selviytymistä vaikeuttava lääketieteellisin perustein todettu sairaus
– vamma
– kehitysviivästymä.