Ostopalvelusopimukset ja palvelusetelit

Ostopalvelusopimukset ovat siirtyneet kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Siirtyneiden sopimusten osalta palvelu jatkuu ennallaan asiakkaiden päätösten mukaisesti.

Palvelusetelit jatkuvat nykykäytäntöjen mukaisesti ja voimassaolevien palvelusetelien mukaisesti, kunnes palvelusetelien sääntökirjat on uudistettu. Sääntökirjojen uudistamisen jälkeen palveluntuottajia pyydetään ilmoittautumaan uudelleen palveluntuottajiksi.

Palvelusetelipalvelut ja niitä koskevat sääntökirjat hyvinvointialueella

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella valmistellaan yhtenäisiä palvelusetelipalveluita. Palvelusetelipalvelujen sääntökirjan yleinen osa on jo päätöksenteossa. Palvelukohtaisia sääntökirjoja ja palveluseteleiden arvoja valmistellaan parhaillaan. Ne ovat päätöksenteossa alkuvuoden 2023
aikana. Tavoitteena on, että yhtenäiset palvelusetelipalvelujen sääntökirjat ja palveluseteleiden arvot voidaan ottaa käyttöön kevään 2023 aikana.

Palveluntuottajien sopimukset nykyisiin palvelusetelipalveluihin siirtyvät sellaisenaan uudelle palvelunjärjestäjälle Pohteelle, joten uusia hakeutumisia ei tässä vaiheessa tarvitse tehdä. Palveluntuottajat voivat jatkaa palvelujen tuottamista toistaiseksi nykyisillä palvelusetelipalveluilla.

PSOP-järjestelmän käyttö hyvinvointialueella

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella palvelusetelipalveluita hallinnoidaan toistaiseksi kunnissa tai kuntayhtymissä käytössä olevissa PSOP-järjestelmissä.

Joulukuun 2022 tilitys osto- ja palvelusetelipalveluista palveluntuottajille tulee menemään nykyisten PSOP-järjestelmien kautta ja kuntien tilikartoilla. Kaikki vuoden 2022 palvelutapahtumat tulee olla kirjattuna PSOP-järjestelmiin viimeistään 2.1.2023 mennessä. Mikäli vuoden 2022 palvelutapahtumia jää jostain syystä kirjaamatta PSOP-järjestelmään 2.1.23 mennessä, niiden osalta tulee laskutus laittaa kyseiselle kunnalle verkkolaskutuksena.

Palveluntuottajille tilitys PSOP-järjestelmien kautta jatkuu hyvinvointialueella toistaiseksi samalla tavalla kuin tähänkin saakka. Myös mahdolliset uudet palveluseteli-palveluntuottajat voivat hakeutua nykyisiin palvelusetelipalveluihin tuottajiksi PSOP-järjestelmien kautta niillä alueilla, jossa se on ollut käytössä. Palveluntuottajaksi hyväksymisestä tullaan ilmoittamaan erikseen.

Nykyiset PSOP-järjestelmät (sama järjestelmä, eri tietokanta) on käytössä hyvinvointialueella toistaiseksi:

  • Oulu
  • Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä
  • Kalajoki
  • Kuusamo
  • Peruspalvelukuntayhtymä Kallio
  • Peruspalvelukuntayhtymä Selänne
  • Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi

PSOP-järjestelmän käytöstä saa tarvittaessa lisätietoja alueen PSOP- pääkäyttäjältä tai palvelun yhteyshenkilöltä.

Kevään 2023 aikana Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella siirrytään vaiheittain käyttämään Effector-palvelusetelijärjestelmää palvelusetelipalveluiden hallinnoinnissa. Palveluiden siirtoaikatauluista sekä
koulutuksista tullaan tiedottamaan erikseen.