Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella koronarokotukset on aloitettu ikäihmisille ja tietyille riskiryhmille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositusten mukaisesti. Rokotukseen tullaan joko varaamalla aika etukäteen sähköisen ajanvarauksen kautta tai ilman ajanvarausta sukunimen alkukirjaimen perusteella. Käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Jos sinä tai läheisesi kuuluu koronarokotusten kohderyhmään, nyt on aika tulla rokotukseen.
Uutiset
Suomessa alkaa loka-marraskuussa uudenlaisen RS-virusinfektioilta suojaavan vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen kaikille alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille sekä vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tämän vasta-aineen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen aiheuttamista vakavista sairastumisista ja sairaalahoidoista imeväisikäisillä.
Pyydä apua -nappi on lapsiperheille ja nuorille tarkoitettu matalan kynnyksen yhteydenottokanava. Viestit ohjautuvat lapsiperheiden palveluohjaukseen, jossa palveluohjaaja eli sosiaalialan ammattilainen arvioi, miten asiakas voisi saada apua pulmaansa.
Esimerkiksi runsas ruutuaika, vähäiset yöunet ja haastava perhetilanne voivat lisätä levottomuutta ja vaikeuttaa keskittymistä. Näiden tekijöiden selvittäminen, ohjauksellinen tuki, keskittymistä haastavien tekijöiden korjaaminen ja sopiva seuranta ovat aina keskeisiä, kun herää huoli lapsen tai nuoren keskittymisestä tai käyttäytymisestä.
Kempeleläinen Marjo Kreivi on toiminut miehensä kanssa lastensuojelun perhehoitajana yli kymmenen vuoden ajan. Vuodet ovat osoittaneet, miten tärkeää lapsille on turvallinen ja ennakoitava arki. Lastensuojelun perhehoito on jaettua vanhemmuutta lapsen parhaaksi. Sijaisvanhemmille on jatkuva tarve, sillä turvallinen koti on lapselle ja nuorelle usein paras kasvuympäristö.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on ottanut käyttöön oma-apuvideoita tarjoavan palvelun. Videot voivat tuoda helpotusta nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin.
Haapaveden, Oulaisten, Pyhännän, Siikalatvan, Ylivieskan ja Alavieskan asukkaat voivat keskiviikosta 18. syyskuuta alkaen ottaa yhteyttä lapsiperheiden palveluohjaukseen soittamalla numeroon 044 419 5729. Puheluihin vastataan kello 8–11.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on mukana Perhehoitoliiton valtakunnallisessa Ajoissa kotiin -kampanjassa 9.–22.9.2024 ja muistuttaa perhehoidon mahdollisuuksista. Pohde valmentaa jatkuvasti perhehoitajia eri-ikäisille lapsille, ikäihmisille ja vammaisille henkilöille.
Ohjauskäynnillä suun terveyden hoidon tarpeen arvio toteutetaan suullisena haastatteluna. Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat valita ohjauskäynnin toteutustavaksi käynnin hammashoitolassa tai etävastaanoton.
Yhä useampi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella asuvan lapsen huoltaja tai opiskelija täyttää terveystarkastuksen esitiedot digitaalisesti Omaolo-palvelun kautta. Uusi käytäntö parantaa tietoturvaa, sillä Omaolo-palvelun käyttäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista, kuten pankkitunnusten käyttöä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen neuvoloissa annetaan hinkuyskärokotteen tehosteannos raskaana oleville Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti. Tarkoituksena on ehkäistä vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia.
Reisjärven neuvolan palveluja saa keskiviikosta 21.8.2024 alkaen Reisjärven sosiaali- ja terveysyksikössä osoitteessa Savikontie 3. Aiemmin neuvola on toiminut samassa pihapiirissä mutta eri rakennuksessa.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjestää syksyllä Strategia-menetelmään perustuvat kurssit vanhemmille, joiden lapsella on diagnosoitu aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD. Maksuttomille etäkursseille voivat osallistua asiakkaat koko Pohteen alueelta.
Kuumiin kesäpäiviin ja pitkiin hellejaksoihin on hyvä varautua etukäteen. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja kenelle tahansa, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. Erityisen herkkiä haitoille ovat kuitenkin ikäihmiset, pitkäaikaissairauksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset. Myös raskaus sekä kuumissa olosuhteissa työskentely ja urheilu lisäävät alttiutta haitoille.
Yli-Iin ja Kuivaniemen hyvinvointipisteiden toiminta lakkaa 1.8.2024. Palvelut tuotetaan jatkossa muissa lähialueiden toimipisteissä, digitaalisina palveluina tai liikkuvina palveluina. Muutos on osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteitä.
Päihteitä ongelmallisesti käyttäviä odottajia, heidän puolisoitaan ja vauvaperheiden vanhempia kohdataan monenlaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, kuten terveyskeskuksen vastaanotolla, neuvolassa ja sosiaalipalveluissa. Kaikissa palveluissa tulee tunnistaa ongelmallinen päihteidenkäyttö ja ohjata asiakas tarpeellisten palvelujen piiriin, jotta monialainen verkostoyhteistyö voidaan käynnistää.
Lapsibudjetoinnin pilotointi etenee oppilas- ja opiskelijahuollon palveluprosessin mallintamisen kautta, tunnistaen asiakkaiden palvelutarpeita ja keskeisimpiä yhteistyön yhdyspintoja hyvinvointialueen ja peruskuntien toimijoiden välillä. Tavoitteena on ottaa käyttöön ja levittää hyvin toimivia toimintatapoja ja luoda toimenpiteiden vaikuttavuuden seurannan ja arvioinnin menetelmiä yhdyspinnoille.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella kehitetään liikkuvia suun terveydenhuollon palveluja. Ylikiimingissä ja Yli-Iissä koululaisten liikkuvalla hammashoidolla on jo vuosien perinteet. Kun Ylikiimingin hammashoitola suljettiin, koululaisille haluttiin edelleen tarjota tarkastukset lähellä kotia. Hammastarkastukset alkoivat Ylikiimingin koululla vuonna 2017 ja myöhemmin mukaan tulivat myös Vesalan koulu ja Yli-Iin koulu.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen kehittämishankkeessa luodaan ja pilotoidaan perusterveydenhuoltoon kuntoutusohjauksen hybriditoimintamalli. Kuntoutusohjauksen kohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret. Toimintamallilla tuetaan ennaltaehkäisevästi ja oikea-aikaisesti lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista selviytymistä ja toimintakykyä arjessa rajoitteista huolimatta.
Palveluohjaus on asiakkaan ensimmäinen kontakti lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kalajoen, Merijärven, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen alueella lapsiperheiden palveluohjausta on kehitetty niin, että psykiatrinen sairaanhoitaja on mukana tekemässä ensiarviota asiakasta kuullen ja ohjaamassa häntä tarpeen mukaisiin palveluihin.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella on kehitetty etävastaanottopalveluja osaksi suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa. Etävastaanotto toteutuu Digitaalisen sote-keskuksen alustalla olevan videovastaanoton kautta ja sitä testataan ensimmäisen kerran Raahen hammashoitolassa ensimmäistä lastaan odottavien vanhempien maksuttomalla ohjauskäynnillä.