Omaishoitajan sydänääniä -podcasteissa kuuluu omaishoitajan arki

Julkaistu
Marraskuun lopulla käynnistyvä valtakunnallinen Omaishoitajien viikko nostaa kuuluviin omaishoitajien ääntä. Tänä vuonna Omaishoitajien viikkoa vietetään 26.11.-3.12.2023 teemalla Yhteisö tuo turvaa.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde julkaisee omaishoitajien tueksi podcast-sarjan Omaishoitajan sydänääniä. Tavoitteena on tuoda esille omaishoitajuuden arvoa ja merkitystä ja tukea omaishoitajia heidän työssään. Viisiosaisessa sarjassa pääpaino on omaishoitajien kertomuksilla, joita täydentävät asiantuntijakeskustelut. Sarjan toteuttavat Mervi Päivärinta ja Saara Kärki Pohteen viestinnästä. 

Ensimmäinen jakso on jo kuultavissa osoitteessa pohde.fi/podcastit ja loput neljä julkaistaan marraskuun aikana. Sarjan teemoja ovat  omaishoitaja arjen taistelijana (16.11.), omaishoitajan toimeentulon haasteet (20.11.), perhedynamiikan muutos omaishoitajuuden alkaessa (23.11.), vammautuneen läheisen hoitaminen (27.11.) sekä järjestötoiminnan tarjoama tuki omaishoitajille (30.11.). 

Sarjassa kerrotaan myös tammikuussa aloittaneesta Pohteen Omaishoidon keskuksesta. Sieltä omaishoitajat voivat saada neuvoja ja tukea omaishoitajuuteen. Omaishoidon keskus on tarkoitettu tueksi Pohteen alueella kaiken ikäisille asiakkaille, joille on tehty omaishoitosopimus. Yhteyttä voi kuitenkin ottaa jokainen, jonka elämää omaishoitajuus koskettaa.  Samalla voidaan kartoittaa täyttyvätkö omaishoidon tuen kriteerit ja olisiko kotiin mahdollista saada tukea ja erilaisia palveluja. Monet läheistään hoitavat sinnittelevät liian pitkään yksin ennen avun hakemista.  

Pohteen podcastit

Omaishoidon keskus

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja palkkiot 1.1.2023 alkaen